Az országhatáron túl is keresett termék a magyar kamilla

Június közepén véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása és a vadon előforduló változatának begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett. Az idén közel egy hónapos hosszúságú, május közepén kezdődött kamillaszezontól az aszályos időjárás ellenére közepes mennyiségű termést várnak. Igaz ez a vadon termő gyűjtött és a kultúrnövényként termesztett kamillára is. […]

Tovább…

Embert is gyógyíthat egy talajbaktérium?

Több kutató gondolja azt, hogy a napjainkban egyre gyakrabban előforduló asztmás eredetű megbetegedések és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza. Ez pedig a túlzott tisztaság. Az elképzelés egy nem várt helyről kapott megerősítést: a Mycobacterium vaccae talajbaktériumtól. A vele végzett kezelés ugyanis enyhítheti a depressziót. A kísérleti alanyok jobb közérzetről, kevesebb émelygésről és fájdalomról számoltak be. […]

Tovább…

10 ok, miért érdemes sok cseresznyét enni

Az ókorban az „istenek eledele” névvel illették a cseresznyét. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megkedvelte a ropogós, lédús gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt a csatákban is volt nála, majd Rómába visszatérve is vitt magával a termesztéshez. Ma már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Elindult a szezon, ezért érdemes belőle minél többet enni. Az okokról anyagunkban írunk bővebben. […]

Tovább…

Több okból is támogatják a tej és tejtermékek fogyasztását

Tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A június 18-ig tartó promóció fő célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetése. Az idei tejkampány célja kettős, mert a fogyasztásösztönzésen túl hangsúlyos szerepet kap a fogyasztói edukáció is. A magyar lakosság átlagos tejfogyasztása tejegyenértékben számítva ugyanis mindössze 165 kg/fő/év, amely az Európai Unió átlagának (250 kg) kétharmadát sem éri el. […]

Tovább…

Már csak néhány nap van az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallására

Megnyílt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján az élelmiszerlánc-felügyeleti díj elektronikus bevallási felülete. Az idei bevallásokat az élelmiszerlánc-szereplők többségének 2020. május 31-ig kell benyújtania. Az országos járványhelyzetre való tekintettel ugyanis – a Kormány rendelkezése alapján – a vendéglátás, a közétkeztetés és a turisztika ágazatokban érintett cégek esetében a határidő 2020. szeptember 30-ra módosul. […]

Tovább…

Veszélyes a kerti zöldhulladék a természetes élőhelyekre

Sokan szabadulnak meg a kerti zöldhulladéktól az erdők és a mezők szélén, ezzel viszont bajt is okozhatnak. Sőt, büntetést kaphatnak érte. Az elgondolás alapja, hogy a kerti hulladék csak növényi maradvány, ezért lebomlik, komposztálódik, így nem veszélyes. Pedig ez egyáltalán nem így van, ráadásul a zöldhulladék illegális elhelyezése ugyanúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármilyen más hulladék lerakása. […]

Tovább…

Hogyan hamisítják a tejtermékeket, és hogyan buknak le a csalók?

Kevesen tudják, hogy a vizezésen kívül a tehéntejet például a leggyakrabban kecsketejjel hamisítják. No és mi a helyzet a szójatejjel, a tejsavóval és a sajtokkal? Mindegyik tejterméket hamisítják, de megvan a módszer a csalás kiszűrésére. A különböző tejtípusoknak eltérő a kémiai összetételük, az UV-spektrumuk, és a zsírsavösszetételük, valamint a zsírsavakból számolt indexeik különbözősége is segítség lehet a hamis tejtermékek felderítésében. […]

Tovább…

Erdőirtás és környezetkárosítás miatt váltanák le a szójatermesztést

A modern, egészséges táplálkozásban egyre népszerűbb szója fogyasztása is komoly környezeti hatásokat okoz. A termesztéséhez erdőket irtanak ki, valamint sok esetben a felhasználási helyétől távol, így a szállítása is komoly környezetterhelést okoz. Jó hír viszont, hogy dán kutatók szerint van mivel helyettesíteni a növényi fehérjeforrást, ráadásul környezetkímélő módon. […]

Tovább…