Az erjesztés, vagyis a fermentálás már az őskortól fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban. A kémiai folyamat során valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának tesznek ki. A kovászolás segítségével állítják elő a sört, a bort és az antibiotikumokat, például a penicillint is. A zöldségeket is lehet erjeszteni, hozzájuk kenyeret, kaprot és sós vizet adva, meleg helyen tartva lehet azokat kovászolni, a folyamathoz fényre nincs is feltétlenül szükség. […]
életmód
Tesztelje, hogy jó idénymunkás lenne-e!
Idénymunkás alkalmassági kérdőívet állított össze egy német agrároldal azoknak, akik gondolkodnak azon, hogy szezonális mezőgazdasági munkavégzéssel keressenek pénzt. Igény van rájuk, hiszen több ezer dolgozót várnak például Németországban is, a legnagyobb szükségben a spárga- és szamócatermesztő gazdaságok vannak. Enyhít a helyzeten, hogy április és május hónapokban 40-40 ezer idénymunkás szigorú feltételekkel beutazhat dolgozni. […]
Digitális borkóstoló enyhíthet a karanténhelyzeten
Több német borrégióban kezdtek digitális borkóstoló tartásába a borászatok. Már Baden-Württembergben és a moseli borvidéken is online kóstolókat tartanak. […]
A legjobb karantén locsolóversek
Itt a húsvét, de a koronavírus miatt most mindenkinek változtatnia kell a családi hagyományokon, Ezúttal nem lesz rokonlátogatás és locsolkodás sem. Legalábbis nem a hagyományos módon. Virtuálisa viszont lehet és ehhet össze is gyűjtöttünk néhány locsolóverset, amit a karantén idején lehet videohívásban elmondani vagy emailben, chaten elküldeni. […]
Megoldás kellene a gyerekeket veszélyeztető fuzáriumfertőzés csökkentésére
Többek között magas rosttartalmuk miatt is népszerűek a teljes kiőrlésű lisztek a fogyasztók körében, és az iskolai, az óvodai, illetve a bölcsődei étkeztetésben is használják azokat. Ugyanakkor ezeknél a liszteknél egy-egy járvánnyal kapcsolatban visszatérően előkerül a toxinszennyezettség, a fuzáriumfertőzés problémája. Az MTA rendes tagja, Mesterházy Ákos írt a toxinproblémák okairól és kezeléséről. […]
Visszatérhet a konyhákba a disznózsír
Ahogy egyre több információt közöltek a telítetlen zsírsavak előnyös hatásairól, úgy romlott az állati zsírok megítélése. Elterjedt a köztudatban, hogy a telített zsírsavak fogyasztása rossz, a telítetleneké pedig jó hatású. Eszerint a sok telített zsírsavat tartalmazó állati zsírok a magas koleszterinszintért és több érrendszeri betegségért is felelősek. Ezek miatt is szorult a háttérbe a disznózsír fogyasztása. […]
Rovarvajas gofrival kísérleteznek a belgák
Rovarokkal változtatták környezetkímélőbbé a belga gofrit a Ghenti Egyetemen. A kutatók azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A tudósok szerint a rovarzsír jóval fenntarthatóbb a tejtermékek használatánál.A fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre. Ebből egy konyhai centrifugával választották ki a rovaralapú vajat. […]
Légylárvazsírt kaptak vaj helyett
Szinte minden háztartásban fellelhető a vaj, amelyet felhasználhatunk étkezéseink során rengeteg féleképpen, akár közvetlenül fogyasztva, akár sütemények alapanyagaként. Egészséges, sok felhasználási módot rejt magában és már jól ismert, Belgiumban mégis arra a döntésre jutottak a kutatók, hogy akár más módon is elő lehetne állítani a terméket, ezzel csökkentve az ökológiai lábnyom mértékét. Erre pedig megoldásként a rovarok szolgáltak. […]