A jicama a fogyókúrázók és cukorbetegek ideális zöldsége

Sokak számára ismerős szituáció, amikor egy, a témában járatos személyt arra kéri a barátja, hogy segítsen neki lefogyni, arról faggatja, hogy a teljes étrendjének megváltoztatásával hogyan térhetne az egészség útjára. Mégpedig úgy, hogy soha ne akarjon visszatáncolni.
A dietoflife.com-on olvasható írás egy lehetséges megoldást mutat be – egyetlen zöldségre kihegyezve. És ez a jicama. […]

Tovább…

Csontkovács gondozza a paripákat!

Soltész András könyvében korábban még nem publikált – és könnyen elsajátítható – masszírozási technikákat, lazító és nyújtó gyakorlatokat, valamint gyógytornamódszereket ismertet.
A Lócsontkovácsolás című könyv szerzője egész életét a lovaknak szentelte, nemcsak tenyésztő, kiképző, ménesvezető, de a lovak egészségvédelméért is rengeteget tesz.  […]

Tovább…

Veszélyes is lehet az egészségesnek mondott chiamag, vizsgálják, hogy mennyire

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) legfrissebb értékelése a hőkezelt chiamagok (120 °C feletti hőmérsékleten) feldolgozási vagy főzési eljárások során való biztonságosságára vonatkozik, amely a technológiai szennyező anyagok aggályos szintjének kialakulását eredményezheti. Tovább vizsgálják, mennyire kockázatos a chiamag kiterjesztett felhasználása. […]

Tovább…

10 ok, miért érdemes sok cseresznyét enni

Az ókorban az „istenek eledele” névvel illették a cseresznyét. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megkedvelte a ropogós, lédús gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt a csatákban is volt nála, majd Rómába visszatérve is vitt magával a termesztéshez. Ma már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Elindult a szezon, ezért érdemes belőle minél többet enni. Az okokról anyagunkban írunk bővebben. […]

Tovább…

Leírtuk a homoktövis fogyasztásának előnyeit és hátrányait

A homoktövis rendkívül gazdag vitaminokban, például 10-szer több C-vitamin van benne, mint a citromban. E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású, olaja 4 különböző omega-zsírsavat is magában foglal. A különleges növénynek immunrendszer-erősítő és öregedésgátló hatást is tulajdonítanak. A fanyar ízű termés feldolgozva dzsemként, borként, ivóléként, likőrként, gyümölcslé, vagy kompót formájában fogyasztható. Leveléből pedig erősítő hatású tea készíthető. […]

Tovább…

Szúrós és kockázatos kihívás a homoktövis termesztése, de az egészségért megéri

Homoktövis termesztésébe kezdett egy kis, családi ökogazdaság Csongrád megyében, Kistelek közelében. A gazdálkodó házaspár Gödöllőn, a Szent István Egyetem környezet- és tájgazdálkodási intézetében ismerkedett meg közelebbről a növénytermesztéssel és egymással, majd Szegeden laktak, és onnan költöztek ki Kistelekre, egy tanyára. A családi léptékű gazdasághoz egy kis gyümölcsfás és egy zsebkendőnyi zöldséges terület tartozik, a tanyához tartozó 6 hektáros legelőn pedig egy kisebb birkanyáj is legelészik. Hobbiként pedig bort is készítenek a barátaiknak a 160 tőke cserszegi fűszeres szőlőjükből. […]

Tovább…

Sok az előnye, ezért nem a szemétbe való a sárgarépa zöldje

Mivel a sárgarépa zöldje kesernyés ízű, sokan kidobják azt. Ez öreg hiba, mert ha elfogyasztjuk, kifejezetten jó hatással van az egészségünkre. Sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a répa karógyökerében. Ezért a keserű íz ellenére is érdemes egy kevés sárgarépa zöldet hozzáadni ételekhez. Használható levesbe, salátába és pesztóhoz egyaránt. Olaszországban például szívesen adják omletthez vagy tojássalátához. Nyersen fogyasztva érdemes édes gyümölcslevekhez, például almához hozzáadni, hogy ne érvényesüljön a kesernyés íz, ami főzéssel még könnyebben elnyomható. […]

Tovább…

Friss narancslé helyett friss rovarpüré jöhet reggelire?

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Ebből kiderült, hogy a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé. Ezen felül az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. Ám mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé. […]

Tovább…