Megvizsgálták, melyik a legszennyezőbb, hazánkban jelen lévő élelmiszerlánc

Felmérést végzett a Greenpeace környezetvédelmi szervezet arról, mennyire terhelik a környezetet a hazai élelmiszerláncok egyszer használatos műanyaggal és csomagolóanyagokkal. A vizsgálat középpontjában az állt, mennyi a csomagolásmentes termék a polcokon, van-e lehetőség újratöltésre és újrahasznosításra az üzletekben. […]

Tovább…

Új magyar hulladékgyűjtő hajó tisztítja a szennyezett hazai folyókat

Automata takarító hajó és a hulladék begyűjtését segítő kamerarendszer támogatja a hazai folyók megtisztítását. A Robo-Collect névre keresztelt vízi jármű és a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúra magyar ökoinnováció keretében valósult meg. A fejlesztés a szemléletében és a működésében is újszerű. […]

Tovább…

4+1 hasznos válasz a komposztálás előnyeiről

A komposztálás során a kertben és konyhában keletkezett szerves hulladékot egy hasznos anyaggá alakítjuk át. Miért éri meg a komposztálás, milyen előnyöket biztosít a kert számára? Az élőlények által felvett tápanyagok egy része beépül a szervezetükbe, majd miután elpusztulnak, a lebontó organizmusok munkája során visszakerül a természetbe. […]

Tovább…

Nagyot fejlődött a magyar komposzttermékgyártás Orosházán

A ProfiKomp Környezettechnika Zrt. a fejlesztéshez a Széchenyi 2020 programban 311,78 millió forint támogatást kapott, amellyel a társaság új eszközök beszerzésével új típusú termésnövelő szereket állít elő, illetve bővítette gyártóképességét. […]

Tovább…

Green Deal-álló fejlesztéseket keres és támogat a vegyipari óriáscég

A BASF Innovation Hub olyan megoldásokat keres, amelyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak a Zöld Megállapodás pilléreinek (tiszta energia, intelligens közlekedés és a „termőföldtől az asztalig” stratégia) megvalósításához. A pályázatok között vannak a bioanyagok különböző felhasználására adott megoldások, a műanyaghulladék újrahasznosítására és az intelligens öntözésre vonatkozó ötletek. […]

Tovább…

Nem akármilyen pékáru készíthető a banánhéj felhasználásával

Egy kutatás eredménye szerint remek lisztet lehet készíteni a banán héjából, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A tanulmány szerint érdemes kipróbálni a banánhéj lisztet, mert a belőle készült a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat. […]

Tovább…

Szigorítottak a tarlóégetésre kiszabható bírságokon, bűncselekmény lett a szemétégetés

Egy április elején elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében tilos minden fajta hulladék, anyag vagy tárgyak felgyújtása, valamint a szemét elásása Romániában. Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint ezekért vagy a hulladék nem megfelelő helyen történő kidobásáért nem csak pénzbírság, hanem akár 3-tól 5 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. […]

Tovább…

Már hamburgert és műtrágyát is készítenek a gombatermesztés során keletkező hulladékból

1 kilogrammnyi gomba előállítása során 3 kiló hulladék is keletkezik, ennek a hasznosítására találtak megoldást holland szakértők. A gombatermesztés folyamata alatt rengeteg melléktermék, például szalma, trágya és tőzeg is keletkezik, amit eddig nem igazán tudtak hasznosítani. Ez az Európai Unióban a becslések szerint évente körülbelül 3 milliárd kilogrammnyi hulladékot jelent. Holland kutatók azonban azzal kísérleteznek, hogy magasabb hozzáadott értékű termékeket hozzanak létre ebből a hulladékból. […]

Tovább…