A levágott fű nem hulladék: komposzt és talajtakaró is lehet belőle

Hiába az információs társadalom gyors adatátvitele, sajnos még ma is sokan dobják ki a nyírást követően a levágott füvet. Pedig sokkal hasznosabb felhasználási módja is van, minthogy a kukába kerüljön. Nem csupán a komposztba lehet tenni, hanem talajtakaróként is alkalmazható. Mielőtt azonban mulcs lenne a fűnyesedékből, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mire kell odafigyelni a felhasználáskor. […]

Tovább…

Komoly fejlesztés Dunaföldváron: hulladék- és maradékanyagokból előállított bioüzemanyagok készülnek majd a finomítóban

Fejlett bioüzemanyagot előállító finomítót épít dunaföldvári telephelyén a Pannonia Bio Zrt. A cég 3 éves, 150 millió eurós beruházási programjának részeként nyáron kezdik meg az üzem építését. A Tolna megyében megtermelt bioüzemanyag várhatóan elegendő lesz ahhoz, hogy Magyarország teljesítse az Európai Unió megújuló energia irányelvében meghatározott, a fejlett – azaz hulladék- vagy maradékanyagokból előállított – bioüzemanyagokra vonatkozó előírásait a következő néhány évben. […]

Tovább…

Veszélyes a kerti zöldhulladék a természetes élőhelyekre

Sokan szabadulnak meg a kerti zöldhulladéktól az erdők és a mezők szélén, ezzel viszont bajt is okozhatnak. Sőt, büntetést kaphatnak érte. Az elgondolás alapja, hogy a kerti hulladék csak növényi maradvány, ezért lebomlik, komposztálódik, így nem veszélyes. Pedig ez egyáltalán nem így van, ráadásul a zöldhulladék illegális elhelyezése ugyanúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármilyen más hulladék lerakása. […]

Tovább…

Élelmiszerpazarlás: ennyire (nem) figyelünk oda

Az emberek többnyire olyan ételt vásárolnak, amire valóban szükségük van. A többség pedig rendszeresen figyeli a lejárati időt is, így általában nem dob ki ételt a lejárati idő előtt. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában. A K&H Bank kutatása arra kereste a választ, hogy mennyire tudatosan vásárolnak élelmiszert a magyarok, milyen gyakran dobják ki a szemétbe a különböző típusú élelmiszereket, és hogy szoktak-e közeli lejáratú élelmiszereket vásárolni. Mennyire jellemző ránk az élelmiszerpazarlás? […]

Tovább…

Magyar műanyagmentes július: kiskunhalasi cég is gyárt bevásárlószatyrot kukoricakeményítőből

A lebomló műanyag káros a környezetre, ám már több mint egy évtizede gyártanak olyan termékeket, amelyek nem kőolajból, hanem keményítőből készülnek, így gyorsan és nagyon kevés maradékkal bomlanak el. Egy magyar cég szatyrokat gyárt biopolimerből Kiskunhalason. A keményítőből készült szatyrok ugyan vastagabbak, mint a hagyományos nejlonzacskók, a teherbírásuk viszont azoknak csak a 80 százaléka. Kereskedelmi áruk pedig négyszer, hatszor is magasabb lehet. […]

Tovább…

Műtrágyával élelmiszer, élelmiszerből műtrágya

Az élelmiszerhulladék felhasználásával csökkentenék az egyre nagyobb mértékű pazarlást az Egyesült Államokban. Ehhez egy olyan technológiát szabadalmaztattak, amellyel a felesleges élelmiszerekből folyékony műtrágyát állíthatnak elő. […]

Tovább…