Élelmiszerpazarlás: ennyire (nem) figyelünk oda

Az emberek többnyire olyan ételt vásárolnak, amire valóban szükségük van. A többség pedig rendszeresen figyeli a lejárati időt is, így általában nem dob ki ételt a lejárati idő előtt. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában. A K&H Bank kutatása arra kereste a választ, hogy mennyire tudatosan vásárolnak élelmiszert a magyarok, milyen gyakran dobják ki a szemétbe a különböző típusú élelmiszereket, és hogy szoktak-e közeli lejáratú élelmiszereket vásárolni. Mennyire jellemző ránk az élelmiszerpazarlás? […]

Tovább…

Magyar műanyagmentes július: kiskunhalasi cég is gyárt bevásárlószatyrot kukoricakeményítőből

A lebomló műanyag káros a környezetre, ám már több mint egy évtizede gyártanak olyan termékeket, amelyek nem kőolajból, hanem keményítőből készülnek, így gyorsan és nagyon kevés maradékkal bomlanak el. Egy magyar cég szatyrokat gyárt biopolimerből Kiskunhalason. A keményítőből készült szatyrok ugyan vastagabbak, mint a hagyományos nejlonzacskók, a teherbírásuk viszont azoknak csak a 80 százaléka. Kereskedelmi áruk pedig négyszer, hatszor is magasabb lehet. […]

Tovább…

Műtrágyával élelmiszer, élelmiszerből műtrágya

Az élelmiszerhulladék felhasználásával csökkentenék az egyre nagyobb mértékű pazarlást az Egyesült Államokban. Ehhez egy olyan technológiát szabadalmaztattak, amellyel a felesleges élelmiszerekből folyékony műtrágyát állíthatnak elő. […]

Tovább…