Hogyan hamisítják a tejtermékeket, és hogyan buknak le a csalók?

Kevesen tudják, hogy a vizezésen kívül a tehéntejet például a leggyakrabban kecsketejjel hamisítják. No és mi a helyzet a szójatejjel, a tejsavóval és a sajtokkal? Mindegyik tejterméket hamisítják, de megvan a módszer a csalás kiszűrésére. A különböző tejtípusoknak eltérő a kémiai összetételük, az UV-spektrumuk, és a zsírsavösszetételük, valamint a zsírsavakból számolt indexeik különbözősége is segítség lehet a hamis tejtermékek felderítésében. […]

Tovább…

Érdekességek és tévhitek a kecsketejről

A kecske az egyik legrégebb óta háziasított állatfaj, amely tartása igen egyszerű, mind testi adottságait, mind pedig igényeit tekintve. Mérete miatt kis helyen is tartható, és szinte bármilyen közegben megél, viszont mivel táplálék terén konkrétan bármit megeszik, így hatalmas pusztítást is tud okozni a tartási helyén. Mivel sok fajtáját kitenyésztették területenként ezért nem mondható, hogy egységes faj. Hasznosítását tekintve is több fajtája ismert, így elkülönítünk hús-, szőr- és tejhasznú kecskéket is, továbbá az is befolyásoló tényező, hogy milyen környezetben kívánjuk tenyészteni az állatot. Bizonyára sokan hallhattunk már arról, hogy milyen jótékony hatásokkal rendelkezik a kecsketej, és hogy fogyasztása nagyon egészséges az emberi szervezet számára. Ezzel kapcsolatban olvasható néhány lényeges információ a cikk további részében. […]

Tovább…

Megnövelnék a magyarok juh- és kecskehús fogyasztását Húsvétig

A juh- és kecskehús fogyasztásának ösztönzését tűzte ki célul a „A JUH Ász. Mindenünk a birka” elnevezésű kampány, amelyet 2019. december közepén indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség. A szervezők növelni szeretnék az egészséges táplálkozásba könnyedén beilleszthető juh- és kecskehús kedveltségét. Magyarországon a juh- és kecsketenyésztés évezredes múltra tekint vissza, ennek ellenére a lakosság juh- és kecskehús fogyasztása elenyésző. Az ismertségük is igen alacsony, pedig a juh- és kecskehúsból készült ételek akár a diétázók étrendjébe is könnyedén beilleszthetőek, hiszen zsírtartalmuk alacsony, tápanyagtartalmuk viszont magas. […]

Tovább…

Inkább a kecsketej maradjon, vagy a gida?

A magyar kecsketartók többsége az első lehetőséget választja. Lehetne mindkettőből egyszerre profitálni, ám hazánkban méltatlanul kevés figyelmet kap a kecskehús. Pedig olyan, mint a kecsketej: számos jó tulajdonsága van. Ezek egyike, hogy nagyon kevés zsírt tartalmaz: a sertés átlagos 22 százalékos zsírtartalmával szemben a kecskehúsé mindössze 3 százalék, tehát a vadhúséhoz hasonló. […]

Tovább…

Így válasszon kecskét!

Létezik Athéntól 45 perces repülőútnyi távolságra egy sziget, ahol az emberek leginkább kecskehúst és az abból, valamint a kecsketejből készült termékeket fogyasztják. Átlagosan 90 évig élnek és még az Alzheimer-kórt sem ismerik. Szerintük a kecskéből készült élelmiszereknek köszönhetik hosszú és egészséges életüket. Ha ez tényleg így van, akkor kecsketartásra fel! Következzen néhány jó tanács kecskeválasztáshoz. […]

Tovább…