Vonzóbbá változik a baromfifeldolgozás a keleti végen: közel 600 millióért épít munkásszállásokat két telephelyén a Master Good Kft.

Munkásszállókat épít az alkalmazottainak a baromfifeldolgozással foglalkozó, kisvárdai székhelyű Master Good Kft. Az 584 millió forint értékű beruházás támogatói okiratát szeptember végén adták át a cég képviselőinek Nyíregyházán. A cégcsoport tulajdonosa a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatalban megtartott eseményen elmondta, a társaság Szabolcsbákán felújítja a már meglévő szállását, Nyírkarászon pedig teljesen új, modern dolgozói apartmanokat épít fel. Bárány László azt is közölte, hogy a két ingatlanra 265 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. […]

Tovább…

Német dömpingáru tehet nagyon rosszat a magyar húsipar szereplőinek

A Magyar Húsiparosok Szövetsége arra kéri a kiskereskedelmi láncokat, hogy ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony áron sertéshúst. Akkor sem, ha a német sertéshús az európai piacon a sertéspestis miatt dömpingáron jelenik meg. A szövetség közleményét az MTI adta ki azután, hogy szeptember 10-én, csütörtökön bejelentették: afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Németországban. […]

Tovább…

Második hónapja már, hogy nőttek az élelmiszerárak

A FAO élelmiszerár-indexe átlagban 94,2 pont volt 2020 júliusában, ez 1,1 ponttal (1,2 százalékkal) magasabb júniushoz képest. Így már második hónapja nőttek az élelmiszerárak. Ennek eredményeképpen közel egy ponttal (egy százalékkal) meghaladta a tavaly júliusi hónap árszintjét. Júniushoz hasonlóan a növényi olajok, tejtermékek és cukor árai voltak a felfelé húzó erők, amik meghaladták az alacsonyabb húspiaci árakat. A gabonaár-index viszont nem változott. […]

Tovább…

Jóval kevesebb a magyar vágósertés ára, mint tavaly

Magyarországon a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 542 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 júniusában, ami 6 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4 százalékkal emelkedhet 2020 harmadik negyedévében, mint az előző évben. Az Európai Bizottság júliusban megjelent anyaga szerint az EU sertéshústermelése várhatóan 23,1 millió tonna lesz 2020-ban, kevesebb mint 1 százalékkal emelkedhet a tavalyihoz képest. […]

Tovább…

Vegán termékeket is készít a kínai-magyar húsos cég

Új gyártási korszakot kezdett a Pápai Hús Kft. A Veszprém megyei cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki. Az évszázados élelmiszergyártási hagyományokat gyakorló, ma már kínai tulajdonú társaságnak az a célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak a Pápai ízei, amelyekkel a húsevők sokszínűbbé tudják tenni az étrendjüket, és amelyeket akár a vegánok és vegetáriánusok is fogyaszthatnak. […]

Tovább…

Olcsóbb lehet a hús az országban

A koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenésen kívül fagykár, aszály, afrikai sertéspestis és madárinfluenza vírus is nehezíti a magyar gazdák életét. A húsárak viszont a jelek szerint túl vannak a csúcson, jelentős árcsökkenés jöhet. A koronavírus-járvány a hústermelésben is gazdasági károkat okozott, mert az idegenforgalom és a vendéglátás visszaesésével jelentős többlet maradt a készletekben. […]

Tovább…

Erdőirtás és környezetkárosítás miatt váltanák le a szójatermesztést

A modern, egészséges táplálkozásban egyre népszerűbb szója fogyasztása is komoly környezeti hatásokat okoz. A termesztéséhez erdőket irtanak ki, valamint sok esetben a felhasználási helyétől távol, így a szállítása is komoly környezetterhelést okoz. Jó hír viszont, hogy dán kutatók szerint van mivel helyettesíteni a növényi fehérjeforrást, ráadásul környezetkímélő módon. […]

Tovább…

Hallal pótolnák a koronavírus járvány miatt hiányzó húsokat

Átmeneti húshiányt okozhat a járvány miatti élelmiszerfelhalmozás, de van más választás is a szükséges fehérjeforrás bevitelére. A koronavírus terjedése következtében kialakult lakossági élelmiszer-felhalmozás miatt jó néhány helyen átmeneti részleges húshiány alakult ki a kiskereskedelemben. Számos helyen emelkedtek a fogyasztói árak is. A hazai termelésű halakból ugyanakkor jelenleg nincs hiány, most is kaphatóak, a MA-HAL a halfogyasztást javasolja az átmeneti húshiány megoldására. […]

Tovább…