Szakmai videóinterjúk készültek az állattenyésztésről és a húsevésről Diana Rodgers táplálkozás-szakértővel

Diana Rodgers táplálkozásszakértő a vele készített interjúkban a húsevéssel, a hús étrendben betöltött jelentőségével, az állattartás előnyeivel kapcsolatos tudományos ismereteket osztott meg. Kifejtette továbbá álláspontját arról, hogy ki táplálja a húsellenes narratívát és hogy milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ. […]

Tovább…

Szigorúbb szabályozást sürget a növényi eredetű hús- és tejtermék imitátumok megtévesztő gyakorlatai miatt a NAK

Az állati eredetű élelmiszereket imitáló növényi alapú termékeknek elnevezésükben jelentősen különbözniük kell az állati eredetűekétől. Leírásukban, reklámjaikban pedig nem utalhatnak arra a valótlanságra, hogy tápanyagtartalmuk azonos lenne az állati eredetű termékekével. […]

Tovább…

Új technológia érkezett a perbáli Regnum húsüzembe: 1,1 milliárdért fejlesztett a SPAR

Nagyszabású, 1,1 milliárd forint értékű felújítás és korszerűsítés történt az elmúlt két évben a SPAR perbáli húsüzemében. Ezzel a bicskei Regnum Húsüzemmel együtt Közép-Európa egyik legkorszerűbb élelmiszer-előállítási helyszíneit mondhatja magáénak a hazai üzletlánc. […]

Tovább…

Adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben

Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények előállítása a célja egy konzorciumi részvétellel létrejövő, közös magyar kutatásnak. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK), valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában indul kutatóprogram. […]

Tovább…

Három ország akár a hústermelést is betiltaná, hogy teljesítse az EU-s klímacélokat

Mit tesznek azok az EU-s országok, amelyek nem érik el a nettó nulla kibocsátást? A válasz igencsak meghökkentő: betilthatják a hústermelést. Az Európai Unió egyes országai – elsősorban Svédország, Hollandia és Dánia – nincsenek megfelelően felkészülve az EU által elvárt nettó nulla kibocsátás megvalósítására. […]

Tovább…

A növekvő árak és a szokások írják felül az étkezés környezetvédelmi szempontjait

A világ élelmiszerkereskedelmének köszönhetően ma már szinte azt ehetünk, amit csak akarunk, és akkor, amikor csak akarjuk – a legkevésbé sem kímélve ezzel a környezetünket. A tudósok szerint az embereknek jóval kevesebbet kellene fogyasztaniuk. Készek leszünk áldozatot hozni vagy maradunk a szokásaink rabjai? […]

Tovább…

Lúdágazat: a járványokon kívül a legnagyobb csapást az égbe szökő takarmányárak jelentik

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan küzd a talpon maradásért. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.
A húshasznú és a hízott liba fogyasztásában is érezhető a kereslet csökkenése. A háztáji termelés visszaszorulóban van, a ludakat a helyi piacokon tudják értékesíteni élő vagy vágott formában. A vágóüzemek árualapját előállító termelők akár több ezer madarat is tartanak, de számukra az integrátorral való megállapodás a célszerű az értékesítés érdekében. […]

Tovább…