Az egészség szolgálatával hazánkban is egyre nő a spenót népszerűsége

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint hazánkban mintegy 541 hektáron termesztenek spenótot. A nagyüzemi termesztés alapvetően a feldolgozóipar igényeit elégíti ki. […]

Tovább…

NAK-munkacsoport létrehozásával segítik a mentes termékek piacának fejlődését

Bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakításában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosításában. […]

Tovább…

8,4%-kal csökken a brit tehenek metánkibocsátása

Az Egyesült Királyság szupermarket-óriása, a Marks & Spencer takarmány-adalékanyagba fektet be, hogy csökkentse a tejtermelő tehenek csoportjának metántermelését. Az első ilyen kezdeményezésben a lánc 1 millió fontot fektet be, hogy megváltoztassa a tehenek étrendjét mind a 40 Marks & Spencer Select Dairy Farmers tejkészletében. […]

Tovább…

Kukába az élelmiszerpazarlással – pályázatot hirdetett a Maradék nélkül program

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indított plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. […]

Tovább…

Nem engednek a hazai tésztagyártók a minőségből, de főként az ár dönt a vásárlásnál

Évről évre mintegy 50 ezer tonna száraztészta kerül a vásárlói kosarakba Magyarországon. Bár az importnyomás erős és a termelési költségek is folyamatosan emelkednek, a magyar gyártók nem engednek a minőségből a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint. A külföldi trenddel ellentétben itthon a 4 és 8 tojásos tészták a legkelendőbbek. […]

Tovább…

Köszöni szépen, a tej jól megvan tehén nélkül

Ahogy az egész világon terjeszkedik az állatmentes „tej” piaca, a Remilk nevű izraeli vállalat nemrégiben engedélyt kapott arra, hogy eladja a „tejfehérjét” tejipari cégeknek és más élelmiszeripari vállalatoknak Kanadában. Az ehhez hasonló fejlemények hatással lehetnek a hagyományos tejtermékek iránti keresletre és a gazdaságok tejtermelési szintjére. […]

Tovább…