Üvegbe rejtett kiskertek – már sok magyar otthonban van florárium

Mindenkinek akad olyan ismerőse, akinek a környezetében egyszerűen hanyatlásnak indul, kókadozik, majd elpusztul minden szobanövény. Az ő álmuk vált valóra a floráriumokkal, vagyis a palackba, üvegbe, edénybe zárt mini zöld kertekkel, amik néhány világos szabályt betartva gyakorlatilag tényleg kipusztíthatatlanok.
A mutatós beltéri „kiskertekről” a lassan 5 éve főállású floráriumkészítő Muhari Ritát kérdezte a hellovidek.hu. A zuglói műhelyében alkotó Muhari Rita a reklámszakmában szerzett tapasztalatait először egy változatos kínálatú webshopban kamatoztatta, majd mikor, látván, hogy a hobbiként készített floráriumokra mások is igényt tartanának, egyszerűen átnyergelt a minikertek készítésébe. […]

Tovább…

Kényszer nincs, kockázat van a lombikhús, a szója és a rovarok evésében: vizsgálatot indított az alternatív fehérjeforrások értékelésére Nébih

Az éghajlatváltozás, a növekvő népesség és a globalizáció egyaránt arra ösztönzi az emberiséget, hogy keresse a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat. Ezek komplex megközelítést és alapos vizsgálatot igényelnek – mondta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal budapesti központjában. Egyre többen fordulnak az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. A lombikhús, a rovarok és a szója is a vizsgálatokban. […]

Tovább…

Hogy mi van Ojmjakonban? Videón a melltartós tehenek

A Föld leghidegebb településén, a szibériai Ojmjakon faluban házilag készített melltartót raknak fel a tehenek tőgyére, hogy megvédjék őket a jeges hidegtől. A prém melltartók eredetileg kabátokon lévő kapucnik voltak. Az ötletet a 70-es éveiben járó szibériai gazda, Nyikolaj Atlasov valósította meg, aki nem akarta, hogy a tehenei tovább szenvedjenek a téli – 45 Celsius-fokos hidegben. Az állatok a tőgyének finom, érzékeny bőre így biztonságban vannak. […]

Tovább…

A húsfogyasztás visszaszorítása segíthet csökkenteni egy világjárvány kockázatát az ENSZ szerint

A húsfogyasztás visszaszorítása úgy segíthet csökkenteni egy világjárvány kockázatát, hogy a környezet megóvásához is hozzájárul. Ezt az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) fogalmazta meg, a Chatham House új tanulmányának bejelentésével párhuzamosan. A szakemberek szerint, ha az emberiség tovább pusztítja a bolygó ökoszisztémáit, akkor veszélybe kerül a világ élelmiszerellátása. Azért, hogy a biológiai sokféleség hanyatlása ne gyorsuljon, szerintük muszáj elmozdulni a növényi alapú táplálkozás felé. […]

Tovább…

Az oregánó-illatolajtól a sertéspestisig – hírek a sertésvilágból és itthonról

A pigprogress.net alapos és széles spektrumú összefoglalót készített a sertésvilágpiac januári állapotáról – az érdekességekből szemezgettünk. Az itthoni viszonyokról – a sertéspestis terjedéséről – pedig a telex.hu foglalta össze az aktuális tudnivalókat.
Lassuló ütemben, de folyamatosan nő az a magyarországi terület, ahol a vadállományban megjelent az afrikai sertéspestis (ASP) A házisertések állományát ugyanakkor hivatalosan sikerült megvédeni. Az egyetlen igazán jó hír, hogy Magyarország ASP-től nem sújtott területeiről Japánba lehet sertéshúst szállítani. […]

Tovább…

„Digitális istálló”, avagy hogyan digitalizálható a gazdaság

Ha valaki akadályokba ütközik, amikor megpróbálja digitalizálni a gazdaságát, előfordulhat, hogy különböző típusú eszközöket kell megvizsgálnia, ki kell alakítania saját hálózatát, és – ahogy az egyik techrajongó kanadai gazda fogalmaz – el kell kezdenie másképp gondolni az adattechnológiákra.
Jesse Hirsh, digitális stratéga, aki egy kisgazdaságban él, úgy véli, hogy az agrárszektor a digitális modernizáció egyik legjelentősebb akadályával szembesül. Ugyanakkor ez kínálja a legnagyobb lehetőségeket is. […]

Tovább…

Minden negyedik magyar falat a kukában végzi

A Magyarországon megvásárolt élelmiszerek több mint negyedét dobják ki a szemétbe, ennek nagy része készétel. Ráadásul egyes élelmiszerek, például az alma, a narancs vagy a körte, megfelelő, hűtött tárolásával csökkenthető lenne a pazarlás. A hűtést igénylő élelmiszerek megfelelő tárolásával akár évi 600 ezer forintot is lehetne spórolni. A koronavírus járvány miatti korlátozások sokakat tudatosabb bevásárlásra ösztönöztek, a Samsung legújabb kutatásából azonban kiderül, hogy a megvásárolt ételek tárolásában már kevésbé előrelátók a magyarok. […]

Tovább…

A jicama a fogyókúrázók és cukorbetegek ideális zöldsége

Sokak számára ismerős szituáció, amikor egy, a témában járatos személyt arra kéri a barátja, hogy segítsen neki lefogyni, arról faggatja, hogy a teljes étrendjének megváltoztatásával hogyan térhetne az egészség útjára. Mégpedig úgy, hogy soha ne akarjon visszatáncolni.
A dietoflife.com-on olvasható írás egy lehetséges megoldást mutat be – egyetlen zöldségre kihegyezve. És ez a jicama. […]

Tovább…