Megoldás kellene a gyerekeket veszélyeztető fuzáriumfertőzés csökkentésére

Többek között magas rosttartalmuk miatt is népszerűek a teljes kiőrlésű lisztek a fogyasztók körében, és az iskolai, az óvodai, illetve a bölcsődei étkeztetésben is használják azokat. Ugyanakkor ezeknél a liszteknél egy-egy járvánnyal kapcsolatban visszatérően előkerül a toxinszennyezettség, a fuzáriumfertőzés problémája. Az MTA rendes tagja, Mesterházy Ákos írt a toxinproblémák okairól és kezeléséről. […]

Tovább…

Visszatérhet a konyhákba a disznózsír

Ahogy egyre több információt közöltek a telítetlen zsírsavak előnyös hatásairól, úgy romlott az állati zsírok megítélése. Elterjedt a köztudatban, hogy a telített zsírsavak fogyasztása rossz, a telítetleneké pedig jó hatású. Eszerint a sok telített zsírsavat tartalmazó állati zsírok a magas koleszterinszintért és több érrendszeri betegségért is felelősek. Ezek miatt is szorult a háttérbe a disznózsír fogyasztása. […]

Tovább…

Rovarvajas gofrival kísérleteznek a belgák

Rovarokkal változtatták környezetkímélőbbé a belga gofrit a Ghenti Egyetemen. A kutatók azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A tudósok szerint a rovarzsír jóval fenntarthatóbb a tejtermékek használatánál.A fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre. Ebből egy konyhai centrifugával választották ki a rovaralapú vajat. […]

Tovább…

Légylárvazsírt kaptak vaj helyett

Szinte minden háztartásban fellelhető a vaj, amelyet felhasználhatunk étkezéseink során rengeteg féleképpen, akár közvetlenül fogyasztva, akár sütemények alapanyagaként. Egészséges, sok felhasználási módot rejt magában és már jól ismert, Belgiumban mégis arra a döntésre jutottak a kutatók, hogy akár más módon is elő lehetne állítani a terméket, ezzel csökkentve az ökológiai lábnyom mértékét. Erre pedig megoldásként a rovarok szolgáltak. […]

Tovább…

A kertészkedés jótékony hatásai az emberi szervezetre

Mindenki számára egyértelmű lehet az, hogy a természetben tartózkodni önmagában is egészséges, és építő jelleggel bír, így ez igaz minden természetben végzett elfoglaltságra is. A lehetőségek tárháza ezen a téren végtelen, viszont amely a legkézenfekvőbbnek tűnhet számunkra az nem más, mint a kertészkedés. Ez az a tevékenység, amely kültéren végezhető, egészséges, megéri a fáradozást, és még ki lehet élvezni annak gyümölcsét is. Ami pedig nem elhanyagolható: mindamellett, hogy számunkra jövedelmező, még környezetünket is javítjuk e tevékenységgel. […]

Tovább…

Kegyeletsértő vagy logikus a jövő egyik komposztálási technikája?

Az élet számos területén terjedőben vannak az olyan alternatív megoldások amelyek kevésbé környezetterhelőek a hagyományosokhoz képest. Ebből még a halál sem maradhat ki. Az Amerikai Egyesült Államokban egyre többen érdeklődnek a konvencionális temetkezési módok (temetés, hamvasztás) helyett a komposztálás új lehetőségei iránt. Ezeknél a holttesteket a baktériumok és gombák bontják le természetes folyamatokkal. […]

Tovább…

Jön az új szabályozás: eltüntetik a magyar boltokból a hagyományos trappista sajtot

A ma ismert trappista sajtok jó része várhatóan 2020 végére eltűnik majd a boltok polcairól. Az év végén ugyanis már életbe léphet az a szabálymódosítás, melynek értelmében a jelenleginél sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak a trappista sajt előállításához. A trappista sajt magyarországi jövőjéről, az árak várható alakulásáról, valamint a magasabb minőségi elvárás követelményeinek teljesítéséről írt szakcikket szemléztük. […]

Tovább…

Fokozható a rosttartalom az inulin használatával

A beltartalomra összpontosító élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása; ennek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása. Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget biztosíthat, mint például a csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek. Az inulin előretörését jól mutatja, hogy forgalma 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt. […]

Tovább…