A 3+1 legnagyobb tévhit a növényi alapú táplálkozásról

Több olyan megállapítással is találkozhatunk a növényi alapú táplálkozás tekintetében, amelyek terjednek a köztudatban, viszont nem feltétlenül mondhatók igaznak. Így például az is, hogy a vegán és vegetáriánus étkezés hiánybetegségeket okozhat, illetve hogy azzal, hogy lemondunk az állati eredetű termékekről, eleget tehetünk a fenntarthatóságért. Tény, hogy a húsmentes étkezésnek is vannak előnyei, viszont nem mindegy, hogy milyen ételeket választunk étkezésre. […]

Tovább…

Port, bort, koktélt, krémet és főzeléket is készítenek tormából

A tormát eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használják még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, valamint savanyúságok tartósításánál is. Ez a gyógy- és fűszernövény azonban ennél sokkal többféleképpen használható. Tormabor, tormapor, tormakoktél, tormakrém, tormapép és tormafőzelék készül a jellegzetesen csípős aromájú zöldségnövényből. […]

Tovább…

Hűtsük vagy nem, hogyan lesz ízesebb a paradicsom?

Sok vitáról hallhatunk a paradicsom helyes tárolásának tekintetében, amelyre általában két lehetőségünk adott: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta, hogy van-e különbség az érett paradicsom ízében különböző tárolási körülmények között, illetve a szállítás hosszától függően. A kutatások bebizonyították, hogy ezek nem olyan fontosak a paradicsom ízének tekintetében, sokkal inkább meghatározó a paradicsom fajtája. […]

Tovább…

Hibák, amelyeket elkövethetünk és el is követünk a burgonya tárolásakor

A koronavírus kezdetekor sokan beleestek abba a hibába, hogy elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket, így rengeteg bolt polca kiürült, és bár mindig volt elegendő termék az áruházakban, a polcok utántöltése nem tudott kellő gyorsasággal haladni. Ezek közé a keresett élelmiszerek közé tartozik a konzervek mellett a burgonya is. És a lényeg valójában nem az volt, hogy minél több élelmiszert halmozzunk fel ugyanazokból a termékekből, hanem hogy a konyhánk jól felszerelt legyen, és hogy a lehető legkevesebbet kelljen olyan környezetben tartózkodnunk, amely alkalmas a vírus terjedésére. […]

Tovább…

Tilos lesz az égetés az egész országban 2021-től

2021 január elsejétől törlik el azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avar, illetve a kerti hulladék elégetését, ami azt jelenti, hogy az erre vonatkozó tilalom országosan általános lesz. A parlament azzal indokolta a módosítást, hogy ezzel a levegő minőségének javítása a cél, valamint a lakosság egészségének védelme, ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen a nem megfelelő minőségű levegő miatt. […]

Tovább…

Ingyenes rizs ATM-eket állítottak fel a járvány hatására

A koronavírus-járvány az egész világot érintette, így sok helyen megsokszorozódtak a munkanélküliek, és az álláskeresők, akiket elbocsátottak munkahelyükről, ezért Vietnámban egy ottani vállalkozó „ingyenes rizs-automatákat” telepít az ország egész területére. A kezdeményezésének célja az, hogy segítse a koronavírus által érintett személyeket, és csökkentse az éhezés szintjét az országban. […]

Tovább…

Vegán termékeket is készít a kínai-magyar húsos cég

Új gyártási korszakot kezdett a Pápai Hús Kft. A Veszprém megyei cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki. Az évszázados élelmiszergyártási hagyományokat gyakorló, ma már kínai tulajdonú társaságnak az a célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak a Pápai ízei, amelyekkel a húsevők sokszínűbbé tudják tenni az étrendjüket, és amelyeket akár a vegánok és vegetáriánusok is fogyaszthatnak. […]

Tovább…

Az országhatáron túl is keresett termék a magyar kamilla

Június közepén véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása és a vadon előforduló változatának begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett. Az idén közel egy hónapos hosszúságú, május közepén kezdődött kamillaszezontól az aszályos időjárás ellenére közepes mennyiségű termést várnak. Igaz ez a vadon termő gyűjtött és a kultúrnövényként termesztett kamillára is. […]

Tovább…