Közel 140 milliós támogatásból fejlesztettek kedvező élettani hatású mogyoróskrémet

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal “Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázaton nyert támogatást a Vino Gusto Mogyorókrém Nagykereskedelmi Kft. A “Táplálkozás-élettanilag kedvező hatású mogyorókrém kifejlesztése, különös tekintettel a zsiradékokra és szénhidrátokra” munkacímű projekt 136 761 200 Ft támogatást kapott a Miss Nuss mogyoróskrém fejlesztésére. Csökkentették az energiatartalmat, és növelték az édes ízérzetet. […]

Tovább…

A vidéki életet tanítják és tanulják a Sötétvölgyben a Gyüttmentek

Költözz vidékre és kezdj új életet! Ezt hirdeti a 2019-es Gyüttment Fesztivál szervezőcsapata, akik a vidékről álmodók és a vidéken álmodók számára rendeznek többnapos eseményt a Szekszárd melleti Sötétvölgyben 2019. augusztus 22-25. között. Az idei lesz az ötödik alkalom, hogy fesztiválkörnyezetben és -hangulatban osztják meg egymással tudásukat és tapasztalataikat a vidéki élet szerelmesei, teszik mindezt mindezt nulla hulladék szemléletben. […]

Tovább…

A gyerekeknél is országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

Nagyjából 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. Az országos felmérésre most további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várja a hatóság. A kutatás célja, hogy képet kapjanak arról, hogy a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezek az adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez. […]

Tovább…

12 dolog, ami nagyon káros a komposztba téve

Már Magyarországon is egyre elterjedtebb a komposztálás. Remek módja ez annak, hogy saját szerves trágyát készítsünk a háztartási hulladék egy részéből. Azonban nem helyes válogatás nélkül mindent rádobálni a komposztdombra, mert vannak olyan dolgok, amelyek árthatnak neki. Ennek a módszernek is megvannak a szabályai és a tiltólistája. Cikkünkből kiderül, mik azok, amelyek soha nem kerülhetnek bele a komposzthalomba. […]

Tovább…

Vigyázzunk az ernyősvirágzatú növények érintésével

A hazánkban gyakori vadon termő ernyősvirágzatú növények közül a vadmurok, a pasztinák, a közönséges medvetalp, az erdei turbolya és az erdei angyalgyökér, míg a termesztettek közül a zeller, a sárgarépa, a petrezselyem és az édeskömény többszöri érintése is bőrgyulladást okozhat. A növények sejtnedve a bőrfelületre kerülve égési sérülésre emlékeztető hólyagosodást idézhet elő, ezért az arra érzékenyek esetében fokozott elővigyázatosságra van szükség. […]

Tovább…

Védekezzünk hatásosan a szúnyogok ellen!

A szúnyogok sokszor elviselhetetlenné teszik a szabadban eltöltött időt, legyen szó akár munkáról, vagy pihenésről. Az idei időjárás pedig rendkívül kedvező számukra. A nagy esőzések, a belvizek, és az ezeket követő forróság is hozzájárultak ahhoz, hogy a repülő vérszívók elképesztő sebességgel szaporodjanak, és szinte az egész országot ellepjék. Sokan, sokféleképpen próbálnak védekezni ellenük, cikkünkben felsorolunk néhány hatékony megoldást. […]

Tovább…

Élelmiszerpazarlás: ennyire (nem) figyelünk oda

Az emberek többnyire olyan ételt vásárolnak, amire valóban szükségük van. A többség pedig rendszeresen figyeli a lejárati időt is, így általában nem dob ki ételt a lejárati idő előtt. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában. A K&H Bank kutatása arra kereste a választ, hogy mennyire tudatosan vásárolnak élelmiszert a magyarok, milyen gyakran dobják ki a szemétbe a különböző típusú élelmiszereket, és hogy szoktak-e közeli lejáratú élelmiszereket vásárolni. Mennyire jellemző ránk az élelmiszerpazarlás? […]

Tovább…

Erős gyomor kell a gyorséttermi csirkehús gyártásáról készült filmhez

Megérkezett az első előzetes videója annak a Super Size Me 2 című filmnek, amelynek első része óriási botrányt kavart 2004-ben. Akkor Morgan Spurlock dokumentumfilmes 30 napon keresztül csak McDonald’s-os ételeket evett, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres gyorséttermi étkezés veszélyeire. Az új filmben pedig azt mutatja be, miből és hogyan készül a gyorséttermi csirkehús. […]

Tovább…