Tojásból készítenek tejhelyettesítő termékeket a Szent István Egyetem kutatói

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is több kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. […]

Tovább…

Komposztálási kisokos kezdőknek

A komposztálás egy abszolút zöld kerti művelet, házilag is kivitelezhető, megoldást jelent többféle problémára, és szerencsére egyre gyakrabban alkalmazzák. Ellenben még mindig sokan nem tudják, hogy a gyakorlatban hogyan kell nekiállni, milyen felszerelés kell hozzá, milyen arányban és mit lehet belerakni, van-e kellemetlen szaga, és akadnak-e hátrányai? Mivel az ősz kifejezetten alkalmas a komposztálás elkezdésére, az alábbiakban egy útmutató következik. […]

Tovább…

Egyre több lesz a fagyasztott okoscipó Debrecenben

Új sütőüzemet alakít ki debreceni központi telephelyén a Hajdúsági Sütödék Zrt. az okosélelmiszerek fagyasztott verzióinak gyártására. A cégcsoport vezérigazgatója az MTI-vel közölte, hogy a mintegy 800 millió forintos beruházást 280 millió forint európai uniós támogatással finanszírozzák. Az új üzemben évente mintegy 60 millió darab szendvicsalapot és finompékárut gyártanak majd. Szakács Tamás hozzátette: a Vitajó nevű okoscipókból évi több mint 5 millió darab fogy, ami csaknem 2 milliárd forintos piacot jelent. […]

Tovább…

Íme, a zöld tej, amit sejtekből nyernek, tehenek nélkül

A tejipar fenntarthatóságának javítása érdekében egy kis laboratórium valódi tejet készít a sejtekből anélkül, hogy állattenyésztéssel vagy állatokkal foglalkozna. De vajon helyettesítheti-e a celluláris mezőgazdaság a hagyományos tejtermelést? […]

Tovább…

Féltucat növény, ami távol tartja a szúnyogokat

Hiába kellemesek az esték és a kerti programok, a szúnyogok miatt nyáron gyakran elviselhetetlen a szabadban eltölteni az időt. Azonban vannak a növényvilágban olyan fajok, amelyek alkalmasak a csípős kis rovarok távoltartására. Rovarirtó helyett érdemes természetes megoldásokkal megóvni a kertek és a teraszok környékét a szúnyoginváziótól. Ezekből sorolunk most fel hatot. […]

Tovább…

Finomabb a paradicsom, ha magasabb a tárolási hőmérséklet

A paradicsom egy sérülékeny, lágy felszínű kertészeti termék, aminek a betakarítástól az értékesítésen át egészen a fogyasztó asztaláig meg kell őriznie minőségét. A fogyasztók elégedetlenségének okait a paradicsom ízével, zamatával kapcsolatban többen is vizsgálták. A szakemberek szerint az elsődleges nemesítési célok, azaz a betegségekkel szembeni ellenállóság, a magas termőképesség és a megfelelő húskeménység mellett az ízzel kapcsolatos tulajdonságok sok esetben nem játszanak szerepet. A paradicsom íze nem a legfontosabb szempont. […]

Tovább…

Fél kilóért félmillió: a spanyol aranyparton készítik a világ egyik legdrágább kenyerét

A kenyér az egyik legfontosabb alapélelmiszer, amit szinte minden család megengedhet magának Magyarországon. Létezik viszont egy olyan fajtája, aminek fél kilója közel félmillió forintba kerül. A spanyolországi Málaga kikötővárosában működő Moreno’s Pan Piña pékségben a kenyereknek és péksütemények egy része igazán különleges. Ezeket valóban csak a leggazdagabbak vásárolják meg, mert az aranykenyér 400 grammos kiszerelésben csaknem 1400 euróba, azaz több mint 450 ezer forintba kerül. […]

Tovább…

12 dolog, amit ne tegyen a komposztba, ha jót akar

Már Magyarországon is egyre elterjedtebb a komposztálás. Remek módja ez annak, hogy saját szerves trágyát készítsünk a háztartási hulladék egy részéből. Azonban nem helyes válogatás nélkül mindent rádobálni a komposztdombra, mert vannak olyan dolgok, amelyek árthatnak neki. Ennek a módszernek is megvannak a szabályai és a tiltólistája. Cikkünkből kiderül, mik azok, amelyek soha nem kerülhetnek bele a komposzthalomba. […]

Tovább…