Olcsóbb lehet a hús az országban

A koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenésen kívül fagykár, aszály, afrikai sertéspestis és madárinfluenza vírus is nehezíti a magyar gazdák életét. A húsárak viszont a jelek szerint túl vannak a csúcson, jelentős árcsökkenés jöhet. A koronavírus-járvány a hústermelésben is gazdasági károkat okozott, mert az idegenforgalom és a vendéglátás visszaesésével jelentős többlet maradt a készletekben. […]

Tovább…

Magasan szárnyalnak a gabonaárak az aszály miatt

Feltornázta az ótermés árát a gabonapiaci kereslet, miközben az idei kalászosok termésére negatívan hat a vízhiány. Ezért várhatóan fennmarad az érdeklődés a termény iránt, néhány helyen már 60 ezer forintot is megér egy tonna jó minőségű búza. Az áremelkedésben az euróval szemben gyenge forintárfolyam mellett a nagy kereslet is közrejátszik. Az eladók ugyanakkor elkezdtek tartalékolni, ezért lassult a gabonatételek felkínálása. […]

Tovább…

Több, mint a tizedükkel nőttek a mezőgazdasági termelői árak márciusban

Márciusban 10,3 százalékkal magasabbak voltak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel azelőtt. Az éves áremelkedés a februárinál 4,2 százalékponttal volt nagyobb. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból az is kiderült, hogy a növényi termékek éves áremelkedése a februárihoz képest 5,7 százalékponttal 6,7 százalékosra gyorsult. A drágulás üteme a zöldségfélék kivételével minden termékcsoportban erősödött. […]

Tovább…

Egyre több a hazai zöldség az üzletekben, hullámoznak az árak

Itt a magyar zöldségszezon! Nagy mennyiségben jelentek meg az áruházak polcain a hazai üvegházi paradicsomok, paprikák, kígyóuborkák, retkek, újhagymák, saláták és káposztafélék. Az importzöldség részaránya az értékesítésben május végére várhatóan 5 százalék alá csökken majd. A paprika ára 6-10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a salátafélék ára 20-30 százalékkal lett kevesebb. A paradicsom 3-5 százalékkal, az uborka 1-2 százalékkal drágult az elmúlt három hónap átlagában. […]

Tovább…

A túlkínálat miatt az önköltség alá esett a magyar csirke felvásárlási ára

A turizmus és vendéglátás leállásával túlkínálat alakult ki, így Magyarországon már alacsonyabb a csirkehús ára, mint amennyibe az előállítás kerül. Az árzuhanás miatt a korábbi 260-270 forinttal szemben, mára 230 forintra csökkent a kilónkénti felvásárlási ár, mert mindenki szabadulni igyekszik a készletektől. A helyzetet ráadásul a madárinfluenza is súlyosbítja. A jelentős áresést az ágazati szakmai szervezetek a hazai terméktanács egyetértésével a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnék. […]

Tovább…

Veszélyezteti a koronavírus az európai zöldség- és gyümölcsellátást

A teljes élelmiszer-ellátási láncot vizsgálták az IHS Markit brit, német és amerikai elemzői. Olyan szűk keresztmetszeteket azonosítottak, amelyek alapvetően befolyásolhatják egy ország élelmiszer-ellátásának biztonságát. Összesen 12 ilyen pontot találtak, amelyek közül 2 vagy 3 egyidejű jelentkezése gyors intézkedésekkel még kezelhető, ám négynél több már szinte megoldhatatlan helyzetet teremt. A legnagyobb kihívás, hogy bár a világon jelenleg elegendő élelmiszert állítanak elő a népesség élelmezéséhez, a megtermelt áruk azonban vagy nem tudnak eljutni oda, ahol igazán szükség lenne rájuk, vagy nem olyan mennyiségben, illetve nem elég gyorsan érnek célba. […]

Tovább…

Kevesebb sertést és több baromfit vágtak a magyar vágóhidakon tavaly, mint egy évvel előtte

Megközelítőleg 2 százalékkal kevesebb sertést és közel 2 százalékkal több baromfit vágtak a magyar vágóhidak tavaly az előző évhez képest. A szarvasmarhavágás gyakorlatilag azonos szinten maradt a két vizsgált évben. Ez derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. Az anyag szerint a magyarországi vágóhidakon 4,620 millió sertést vágtak le tavaly, ami közel 85 ezer darabbal kevesebb az előző évi adatokhoz képest. A levágott állatok élősúlya összesen 542 ezer tonna, hasított súlya 437 ezer tonna volt, ezek gyakorlatilag megegyeztek az előző évi értékekkel. […]

Tovább…