Több okból is támogatják a tej és tejtermékek fogyasztását

Tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A június 18-ig tartó promóció fő célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetése. Az idei tejkampány célja kettős, mert a fogyasztásösztönzésen túl hangsúlyos szerepet kap a fogyasztói edukáció is. A magyar lakosság átlagos tejfogyasztása tejegyenértékben számítva ugyanis mindössze 165 kg/fő/év, amely az Európai Unió átlagának (250 kg) kétharmadát sem éri el. […]

Tovább…

Hogyan hamisítják a tejtermékeket, és hogyan buknak le a csalók?

Kevesen tudják, hogy a vizezésen kívül a tehéntejet például a leggyakrabban kecsketejjel hamisítják. No és mi a helyzet a szójatejjel, a tejsavóval és a sajtokkal? Mindegyik tejterméket hamisítják, de megvan a módszer a csalás kiszűrésére. A különböző tejtípusoknak eltérő a kémiai összetételük, az UV-spektrumuk, és a zsírsavösszetételük, valamint a zsírsavakból számolt indexeik különbözősége is segítség lehet a hamis tejtermékek felderítésében. […]

Tovább…

Hamarosan szigorodhat az élelmiszerkönyv: a tejtermékek, a gyorsfagyasztott élelmiszerek és a malomipari termékek következnek

Meghozták a várt eredményt a Magyar élelmiszerkönyv szigorításai, így az idén újabb termékköröknél várható az előírások módosítása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a tejtermékekre, a gyorsfagyasztott élelmiszerekre, illetve a malomipari termékekre vonatkozó előírások módosítása is napirenden van. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján kevés a visszaélés, a gyártók tényleg csak akkor használják a védett megnevezéseket, ha a termékeik megfelelnek a szigorú követelményeknek. […]

Tovább…

1,8 milliárdért fejlesztenek egészségesebb tejtermékeket Kaposváron

Magas biológiai értékű, egészségesebb tejtermékek előállításán dolgozik a Kaposvári Egyetem és a Fino-Food Kft. A 3 éven át tartó projektre 1,8 milliárd forintot költenek – közölte a felsőoktatási intézmény agrár- es környezettudományi karának dékánja. Tossenberger János dékán elmondta, hogy a döntő részben európai uniós pályázati támogatásból finanszírozott, a tejipari céggel közös munka keretében olyan, a robottechnológián és a preciziós gazdálkodáson alapuló, a hazai agrárökológiai adottságokat szem előtt tartó fejlesztéseken dolgoznak, amelyek a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érintik. […]

Tovább…

Fehér arany: drágábbak lettek a tejtermékek

Emelkedett a globális élelmiszerkosár ára február hónapban. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) élelmiszerár-indexe követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását. Az index 1,7 százalékos emelkedése 167,5 ponton állt meg, az érték 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken. Viszont még mindig 2,3 százalékkal alulmúlja a tavaly ilyenkor mért szintjét. Az Agrárszektor elemzését szemléztük. Eszerint a kukorica magasabb jegyzése következtében mérsékelten emelkedtek a gabonaárak. A növényi olajoknál már nagyobb, 1,8 százalékos drágulás volt. Ezt főleg a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának erősödése okozta. A húsfélék enyhén ugyan, de ugyancsak drágultak: ezt a szarvasmarha- és sertéshús áremelkedése […]

Tovább…