Több kihívás előtt a hazai tejágazat: válaszolni kell a fogyasztói igények változására

Jelentősen megváltoztak a fogyasztói igények Magyarországon a tejtermékek választásakor is. Egyre tudatosabbak a fogyasztók és egyre fontosabb szerepet játszik a termékek csomagolása és kiszerelése, ezért is fontos, hogy a következő időszakban az innováció támogatása hangsúlyosabb legyen hazánkban. […]

Tovább…

Zuhant a gabonák, a növényi olajok és a tejtermékek jegyzése, csökkentek az élelmiszerárak az elmúlt hónapban

Az élelmiszer-alapanyagok árának nemzetközi mutatója csökkent májusban, miután nagyot zuhant a gabonák, növényi olajok és a tejtermékek jegyzése. A gabonaárak 4,8 százalékkal estek egy hónap alatt, élen a kukoricával (-9,8 százalék), amelynél a kedvező termelési kilátások és az alacsony kereslet játszottak közre. A búza ára is csökkent globálisan (-3,5 százalék), tükrözve a fekete-tengeri gabonakezdeményezés megújítását. […]

Tovább…

Kampánnyal segítik a magyar tejágazat termékeinek fogyasztását

A tejre és a tejből készült termékekre, mint egészséges tápanyagforrásra kívánja felhívni figyelmet novemberben az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezetek együttműködésével megvalósuló kampányban a belföldi minőségi tej- és tejtermékfogyasztást ösztönözve, illetve a tudatos választást és vásárlást is népszerűsítve dolgoznak. A promóció szervezői október végén a kampány beharangozó sajtótájékoztatóján beszéltek a részletekről Budapesten. […]

Tovább…

Drasztikusan megemelkedtek a takarmányárak, ezért a húsok és a tejtermékek is többe kerülnek majd

Komoly nehézségekkel küzdenek az állattartók a takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt. Ez az áremelkedés a hazai állattenyésztőknél, vágóhidaknál és feldolgozóüzemeknél is megjelenik, és az ágazat szereplői szerint a fogyasztói árak is fokozatosan emelkedhetnek a következő hónapokban. A feldolgozókat is érintő energiahordozó, üzemanyag, illetve az árfolyam miatti költségnövekedés tovább súlyosbítja a helyzetet. […]

Tovább…

Tojásból készítenek tejhelyettesítő termékeket a Szent István Egyetem kutatói

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is több kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. […]

Tovább…

Nézzen szuper grafikonokat a tenyészállatok számáról, a hústermelésről és a tejágazatról!

A magyar bruttó hazai termék, vagyis a GDP több, mint 3 százalékát adja az agrárszektor. Az ehhez kapcsolódó grafikonokon jól látszik, mennyit változott a sertések, a szarvasmarhák, a juhok és külön a tejelő tehenek száma az elmúlt 12 évben. Anyagunkból az is kiderül, hogyan alakult ebben az időszakban az emberi fogyasztásra alkalmas húskészítmények mennyisége. Nem feledkeztünk meg a tehéntej és a tejtermékek mennyiségének megjelenítéséről sem, ezeket is nyomon lehet követni a cikkben található interaktív grafikonokon. […]

Tovább…

Több okból is támogatják a tej és tejtermékek fogyasztását

Tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A június 18-ig tartó promóció fő célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetése. Az idei tejkampány célja kettős, mert a fogyasztásösztönzésen túl hangsúlyos szerepet kap a fogyasztói edukáció is. A magyar lakosság átlagos tejfogyasztása tejegyenértékben számítva ugyanis mindössze 165 kg/fő/év, amely az Európai Unió átlagának (250 kg) kétharmadát sem éri el. […]

Tovább…

Hogyan hamisítják a tejtermékeket, és hogyan buknak le a csalók?

Kevesen tudják, hogy a vizezésen kívül a tehéntejet például a leggyakrabban kecsketejjel hamisítják. No és mi a helyzet a szójatejjel, a tejsavóval és a sajtokkal? Mindegyik tejterméket hamisítják, de megvan a módszer a csalás kiszűrésére. A különböző tejtípusoknak eltérő a kémiai összetételük, az UV-spektrumuk, és a zsírsavösszetételük, valamint a zsírsavakból számolt indexeik különbözősége is segítség lehet a hamis tejtermékek felderítésében. […]

Tovább…