Nógrádkövesdi tehenészet tejéből készül az olasz mozzarella

Az olasz Bernardino Pusceddu 1995-ben alapította a ComAgro-Sardo tejelő tehenészetet a Nógrád megyei Nógrádkövesden. Néhány tucat állattal, pár 100 hektáron kezdték meg a munkát, jelenleg pedig közel 2 ezer holstein-fríz alkotja a tejelő állományukat. A vállalkozást eredetileg tejhasznú juhtartásra hozták létre, ám ez különféle akadályokba ütközött, így kereskedelmi céllal vemhes üszőket vásároltak. Az értékesítési lehetőségek azonban hamarosan megszűntek a kergemarhakór miatt. Az üszők közben megellettek és elkezdtek tejet termelni, így vált a tejtermelés a fő profillá. […]

Tovább…

Hogyan hamisítják a tejtermékeket, és hogyan buknak le a csalók?

Kevesen tudják, hogy a vizezésen kívül a tehéntejet például a leggyakrabban kecsketejjel hamisítják. No és mi a helyzet a szójatejjel, a tejsavóval és a sajtokkal? Mindegyik tejterméket hamisítják, de megvan a módszer a csalás kiszűrésére. A különböző tejtípusoknak eltérő a kémiai összetételük, az UV-spektrumuk, és a zsírsavösszetételük, valamint a zsírsavakból számolt indexeik különbözősége is segítség lehet a hamis tejtermékek felderítésében. […]

Tovább…

Napi 12 tonna mozzarellát gyártanak majd a Komáromban épülő üzemben

Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére képes üzemet épít 4,7 milliárd forintos ráfordítással a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán – mondta el Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek. A cégvezető tájékoztatása szerint a zöldmezős beruházással készülő sajtüzem naponta 100 ezer liter tejet dolgoz fel a Komárom külterületén található Bartusekpusztán. A szükséges tejmennyiség felét a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. saját termelése fedezi. Az elkészült mozzarellát az induláskor teljes egészében Olaszországba exportálják. A beruházáshoz a társaság 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kap a projekt sikeres befejezése után. […]

Tovább…