A lenmag alapú takarmányozás

A „Bleu-Blanc-Cœur” (Kék-Fehér-Szív) szövetséget 2000-ben hozták létre Franciaországban gazdálkodók, tudósok, agrármérnökök, orvosok és a fogyasztók képviselőinek összefogásával. Azzal a céllal jött létre, hogy a takarmányozáson keresztül a gazdasági haszonállatainknak jobb egészséget biztosítson, és az így előállított termékek minőségének javításával (omega-3 tartalom növelése) hozzájáruljon az emberek egészséges táplálkozásához. Mindezt a legkisebb környezeti terhelés mellett, a fenntarthatóság jegyében. […]

Tovább…

Share Button

Bajban a magyar vadászat, ezért minden vadásztárs segítségét kéri a Vadászkamara

A Magyarországot is érintő koronavírus járvány és az ehhez kapcsolódó intézkedések miatt az egész vadgazdálkodási ágazat és annak minden résztvevője több szempontból is nagyon nehéz helyzetbe került. Az Országos Magyar Vadászkamara közleményben kéri a vadászok együttműködését és véleményét az ágazat járványügyi helyzettel összefüggő intézkedéseinek vadászatra, vadászokra és vadgazdálkodásra gyakorolt negatív hatásainak felmérésében, valamint a cselekvési irányokkal kapcsolatos javaslatok megfogalmazásában. […]

Tovább…

Share Button

Leírtuk a homoktövis fogyasztásának előnyeit és hátrányait

A homoktövis rendkívül gazdag vitaminokban, például 10-szer több C-vitamin van benne, mint a citromban. E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású, olaja 4 különböző omega-zsírsavat is magában foglal. A különleges növénynek immunrendszer-erősítő és öregedésgátló hatást is tulajdonítanak. A fanyar ízű termés feldolgozva dzsemként, borként, ivóléként, likőrként, gyümölcslé, vagy kompót formájában fogyasztható. Leveléből pedig erősítő hatású tea készíthető. […]

Tovább…

Share Button

Visszatérhet a konyhákba a disznózsír

Ahogy egyre több információt közöltek a telítetlen zsírsavak előnyös hatásairól, úgy romlott az állati zsírok megítélése. Elterjedt a köztudatban, hogy a telített zsírsavak fogyasztása rossz, a telítetleneké pedig jó hatású. Eszerint a sok telített zsírsavat tartalmazó állati zsírok a magas koleszterinszintért és több érrendszeri betegségért is felelősek. Ezek miatt is szorult a háttérbe a disznózsír fogyasztása. […]

Tovább…

Share Button

Kinyittatná a bezárt a piacokat az agrárminiszter

A koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására szólította fel az érintett települések polgármestereit az agrárminiszter Kaposváron. Nagy István a somogyi megyeszékhely piacán tett látogatásán azt mondta: arra kéri a települések vezetőit, hogy a védőintézkedések betartása mellett tegyék lehetővé az embereknek a hozzájutást a piacon kapható zöldségekhez, gyümölcsökhöz, kézműves termékekhez, nyújtsanak alternatívát számukra a vásárláshoz. […]

Tovább…

Share Button

Most még ez is: ismét felütötte fejét a madárinfluenza Magyarországon

A madárinfluenza egyik altípusának, a H5N8-nak a jelenlétét fedezte fel egy laborvizsgálat során a Nébih egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban március 25-én. Az állategészségügyi szakemberek már megkezdték az állatok leölését a gyanú alapján, ami ebben az esetben 32.500 pecsenyekacsát jelent. […]

Tovább…

Share Button

Bejelentették a kijárási korlátozást – hogyan érinti ez a mezőgazdaságot?

2020. március 27.-én bejelentette Orbán Viktor miniszterelnök, hogy kijárási korlátozások lépnek életbe Magyarország területén. Az erről szóló rendelet ugyanekkor jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez a korlátozás március 28. éjféltől válik érvényessé, és április 11-én zárul le, tehát a két hetes időintervallum alatt csak fontos ügyek elintézése céljából tartózkodhatunk az utcákon. Felmerülhet a kérdés, hogy a mezőgazdaságban dolgozók ezt az időszakot hogyan vészelhetik át, hiszen a gazdaságban felmerülő munkákat folytatni kell. […]

Tovább…

Share Button

Hogyan védjük meg az őszi búzát tavasszal

Az elmúlt napokban kedvezően alakuló időjárásnak köszönhetően szépen fejlődő búzatáblákkal találkozhatunk útjaink során, a táblákat nézve. Fontos azonban, hogy alaposan nézzük meg éppen fejlődő növényeinket, és ne csak a felső leveleket lássuk terepszemlénk alkalmával, hanem a földhöz közelebb lévő alsó levelekre is fordítsunk figyelmet, itt ugyanis előfordulhatnak olyan kártevők, amelyek akár a termésátlagunkra is hatással lehetnek. […]

Tovább…

Share Button