Erdőirtás és környezetkárosítás miatt váltanák le a szójatermesztést

A modern, egészséges táplálkozásban egyre népszerűbb szója fogyasztása is komoly környezeti hatásokat okoz. A termesztéséhez erdőket irtanak ki, valamint sok esetben a felhasználási helyétől távol, így a szállítása is komoly környezetterhelést okoz. Jó hír viszont, hogy dán kutatók szerint van mivel helyettesíteni a növényi fehérjeforrást, ráadásul környezetkímélő módon. […]

Tovább…

Szibéria lehet a jövő éléskamrája

Az éves átlaghőmérséklet és a csapadék növekedése a növénytermesztésre alkalmas övezeteket északabbra tolja és megváltoztatja a területek talajainak szerkezetét. A Krasnojarski Tudományos Központ, az SB RAS Mezőgazdasági Kutatóintézet tudósai most elmondták, mi fog történni Szibériával az éghajlatváltozás hatására. Az éghajlatváltozás okozta változások lehetőséget kínálnak a szibériai földterületek aktívabb felhasználására a mezőgazdasági termelésben. Egy friss tanulmány ennek részleteit mutatja be – írja az agroxxi.ru. A Krasnojarski tudósok elemezték az elmúlt száz év átlagos hőmérsékletének és csapadékának változékonyságát, és kiszámították, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja a szibériai természetes övezetek és talajok átalakulását. A kutatók azt találták, hogy a hőmérséklet és az esőzések növekedése miatt […]

Tovább…

Elbukta a szójatermelésben első helyét az USA

Nem volt jó az idei szójaszezon az Amerikai Egyesült Államokban, eközben Brazília egyre nagyobb szerepet tölt be a szójapiacon, és könyörtelenül kihasználja a kínálkozó kereskedelmi lehetőségeket. Ráadásul a dél-amerikai országban a belső fogyasztás is nő, ami stabilan tartja a termény árát. A brazilok várhatóan 2020-ban is megtarthatják az első helyet. […]

Tovább…

Profittermelés technológiaváltással?

Az alacsony terményárak és az inputanyagárak folyamatos emelkedése ültette a házigazdánk fejébe azt a gondolatot, hogy valamin változtatni kell, ha hosszútávon továbbra is a mezőgazdaságból szeretne megélni. De mi az, amin érdemben lehet változtatni és nem megy a termésmennyiség rovására? Kifizetődő egyáltalán kísérletezni és a jól bevált dolgokat feladni annak reményében, hogy hátha jobb lesz az újításnak köszönhetően? Ki az, akinek egyáltalán van ideje és energiája kísérletezni a mezőgazdaságban, mely napjainkban egyre nagyobb munkaerőhiánytól szenved? […]

Tovább…

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatai kerültek a középpontba

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán. A térség gazdálkodói elméletben és gyakorlatban is megismerhették az ökológiai tényezők hatásait. A tanácskozáson a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetének szakemberei az elmúlt évtizedekben felhalmozódott tudásukat adták át. […]

Tovább…

Kellene egy magyarországi szójafeldolgozó-üzem, de nagyon

A Magyarországon megtermelt szójamennyiség belföldi megőrzését és az ágazat kifehérítését is segítené egy hazai feldolgozóüzem, ezért stratégiai cél annak létesítése – mondta az agrárminiszter. Nagy István a Margitta-sziget 92 Kft. és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület szója fajtabemutató rendezvényén hangsúlyozta azt is, hogy a Magyarországon megtermelt szója kiváló minőségű, feldolgozásra mégis külföldre kell szállítani, mert az országban nincs szójafeldolgozó-üzem. […]

Tovább…

Növénytermesztő? Akkor a bogáncslepke tömeges felbukkanása Önt is érintheti

A szójatermesztők figyelmére érdemes a tény, hogy országszerte tapasztalható a bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése. A kártevő a szóján kívül a napraforgóra és a cukorrépára is veszélyt jelent, erős fertőzés esetén, rövid idő alatt akár tarrágást is okozhat. A gazdáknak a károsítóhelyzet megismerése és a kár megelőzése érdekében mielőbb el kell kezdeni a bogáncslepke okozta fertőzöttség táblaszintű felmérését. […]

Tovább…

Csányi Sándor interjút adott: 500 milliót buknak évente a saját szójatermesztésen

Nem tart a gazdasági válságtól Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. A leggazdagabb magyar elmondta, hogy büszke a bankra, az agráriumra, a Pickre, a Mizora, a KITE-re és a Hungeritre is. Aki tőlünk terméket vesz, az tudhatja, hogy kontroll alatt tartott, egészséges ételt ehet – mondta. A komoly agrárbirodalommal is rendelkező vállalkozó a mezőgazdaságot érintő, Bige László és Piero Pini ellen indult vizsgálatokkal kapcsolatban feltett kérdésekre is válaszolt. […]

Tovább…