A szójatermesztés jelentős felfutását várja 2021-ben az országos szójaintegrátor

A fehérjefüggőséget jelentős mértékben fogjuk tudni a következő években csökkenteni Magyarországon, mivel a szója vetésterülete akár 10%-ot meghaladó mértékben is nőhet 2021-ben. Továbbá a szója méltó ellenfele lehet itthon nemcsak a napraforgónak, hanem a kukoricának is – véli Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője. Ennek okait is megosztotta a Magro.hu munkatársával. […]

Tovább…

Miért és hogyan jó a bioszója termesztése?

A bioszója termesztése volt a középpontban az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napjain a Győr-Moson-Sopron megyei Püskin és Győrsövényházán. A program első része a 2020-2021-ben megvalósuló Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése című EIP-AGRI pályázatunkhoz kapcsolódott. Ennek során szervezett szántóföldi bemutatót a kutatóintézet. A szójatermesztés biológiai alapjait a Magyar Szója szója fajtabemutató parcelláin ismertették. […]

Tovább…

A szója tápanyagellátásának titkai

A szójatermesztés, részben a jelenlegi támogatások miatt is, mostanában divatosnak számító növény. Nem számít újnak, de Magyarországon a nagy területen történő termesztése nem nyúlik vissza hosszú időszakra. Éppen ezért volt hiánypótló az a webinárium, amit Dr. Zsom Eszter és Dr. Patrick Lawson, a K+S Minerals and Agriculture GmbH szaktanácsadói tartottak a növény tápanyagigényéról és a különböző tápelemek hiánytüneteiről. […]

Tovább…

Erdőirtás és környezetkárosítás miatt váltanák le a szójatermesztést

A modern, egészséges táplálkozásban egyre népszerűbb szója fogyasztása is komoly környezeti hatásokat okoz. A termesztéséhez erdőket irtanak ki, valamint sok esetben a felhasználási helyétől távol, így a szállítása is komoly környezetterhelést okoz. Jó hír viszont, hogy dán kutatók szerint van mivel helyettesíteni a növényi fehérjeforrást, ráadásul környezetkímélő módon. […]

Tovább…

Szibéria lehet a jövő éléskamrája

Az éves átlaghőmérséklet és a csapadék növekedése a növénytermesztésre alkalmas övezeteket északabbra tolja és megváltoztatja a területek talajainak szerkezetét. A Krasnojarski Tudományos Központ, az SB RAS Mezőgazdasági Kutatóintézet tudósai most elmondták, mi fog történni Szibériával az éghajlatváltozás hatására. Az éghajlatváltozás okozta változások lehetőséget kínálnak a szibériai földterületek aktívabb felhasználására a mezőgazdasági termelésben. Egy friss tanulmány ennek részleteit mutatja be – írja az agroxxi.ru. A Krasnojarski tudósok elemezték az elmúlt száz év átlagos hőmérsékletének és csapadékának változékonyságát, és kiszámították, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja a szibériai természetes övezetek és talajok átalakulását. A kutatók azt találták, hogy a hőmérséklet és az esőzések növekedése miatt […]

Tovább…

Elbukta a szójatermelésben első helyét az USA

Nem volt jó az idei szójaszezon az Amerikai Egyesült Államokban, eközben Brazília egyre nagyobb szerepet tölt be a szójapiacon, és könyörtelenül kihasználja a kínálkozó kereskedelmi lehetőségeket. Ráadásul a dél-amerikai országban a belső fogyasztás is nő, ami stabilan tartja a termény árát. A brazilok várhatóan 2020-ban is megtarthatják az első helyet. […]

Tovább…

Profittermelés technológiaváltással?

Az alacsony terményárak és az inputanyagárak folyamatos emelkedése ültette a házigazdánk fejébe azt a gondolatot, hogy valamin változtatni kell, ha hosszútávon továbbra is a mezőgazdaságból szeretne megélni. De mi az, amin érdemben lehet változtatni és nem megy a termésmennyiség rovására? Kifizetődő egyáltalán kísérletezni és a jól bevált dolgokat feladni annak reményében, hogy hátha jobb lesz az újításnak köszönhetően? Ki az, akinek egyáltalán van ideje és energiája kísérletezni a mezőgazdaságban, mely napjainkban egyre nagyobb munkaerőhiánytól szenved? […]

Tovább…

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatai kerültek a középpontba

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán. A térség gazdálkodói elméletben és gyakorlatban is megismerhették az ökológiai tényezők hatásait. A tanácskozáson a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetének szakemberei az elmúlt évtizedekben felhalmozódott tudásukat adták át. […]

Tovább…