Szibéria lehet a jövő éléskamrája

Az éves átlaghőmérséklet és a csapadék növekedése a növénytermesztésre alkalmas övezeteket északabbra tolja és megváltoztatja a területek talajainak szerkezetét. A Krasnojarski Tudományos Központ, az SB RAS Mezőgazdasági Kutatóintézet tudósai most elmondták, mi fog történni Szibériával az éghajlatváltozás hatására. Az éghajlatváltozás okozta változások lehetőséget kínálnak a szibériai földterületek aktívabb felhasználására a mezőgazdasági termelésben. Egy friss tanulmány ennek részleteit mutatja be – írja az agroxxi.ru. A Krasnojarski tudósok elemezték az elmúlt száz év átlagos hőmérsékletének és csapadékának változékonyságát, és kiszámították, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja a szibériai természetes övezetek és talajok átalakulását. A kutatók azt találták, hogy a hőmérséklet és az esőzések növekedése miatt […]

Tovább…

Elbukta a szójatermelésben első helyét az USA

Nem volt jó az idei szójaszezon az Amerikai Egyesült Államokban, eközben Brazília egyre nagyobb szerepet tölt be a szójapiacon, és könyörtelenül kihasználja a kínálkozó kereskedelmi lehetőségeket. Ráadásul a dél-amerikai országban a belső fogyasztás is nő, ami stabilan tartja a termény árát. A brazilok várhatóan 2020-ban is megtarthatják az első helyet. […]

Tovább…

Profittermelés technológiaváltással?

Az alacsony terményárak és az inputanyagárak folyamatos emelkedése ültette a házigazdánk fejébe azt a gondolatot, hogy valamin változtatni kell, ha hosszútávon továbbra is a mezőgazdaságból szeretne megélni. De mi az, amin érdemben lehet változtatni és nem megy a termésmennyiség rovására? Kifizetődő egyáltalán kísérletezni és a jól bevált dolgokat feladni annak reményében, hogy hátha jobb lesz az újításnak köszönhetően? Ki az, akinek egyáltalán van ideje és energiája kísérletezni a mezőgazdaságban, mely napjainkban egyre nagyobb munkaerőhiánytól szenved? […]

Tovább…

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatai kerültek a középpontba

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán. A térség gazdálkodói elméletben és gyakorlatban is megismerhették az ökológiai tényezők hatásait. A tanácskozáson a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetének szakemberei az elmúlt évtizedekben felhalmozódott tudásukat adták át. […]

Tovább…

Kellene egy magyarországi szójafeldolgozó-üzem, de nagyon

A Magyarországon megtermelt szójamennyiség belföldi megőrzését és az ágazat kifehérítését is segítené egy hazai feldolgozóüzem, ezért stratégiai cél annak létesítése – mondta az agrárminiszter. Nagy István a Margitta-sziget 92 Kft. és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület szója fajtabemutató rendezvényén hangsúlyozta azt is, hogy a Magyarországon megtermelt szója kiváló minőségű, feldolgozásra mégis külföldre kell szállítani, mert az országban nincs szójafeldolgozó-üzem. […]

Tovább…

Növénytermesztő? Akkor a bogáncslepke tömeges felbukkanása Önt is érintheti

A szójatermesztők figyelmére érdemes a tény, hogy országszerte tapasztalható a bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése. A kártevő a szóján kívül a napraforgóra és a cukorrépára is veszélyt jelent, erős fertőzés esetén, rövid idő alatt akár tarrágást is okozhat. A gazdáknak a károsítóhelyzet megismerése és a kár megelőzése érdekében mielőbb el kell kezdeni a bogáncslepke okozta fertőzöttség táblaszintű felmérését. […]

Tovább…

Csányi Sándor interjút adott: 500 milliót buknak évente a saját szójatermesztésen

Nem tart a gazdasági válságtól Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. A leggazdagabb magyar elmondta, hogy büszke a bankra, az agráriumra, a Pickre, a Mizora, a KITE-re és a Hungeritre is. Aki tőlünk terméket vesz, az tudhatja, hogy kontroll alatt tartott, egészséges ételt ehet – mondta. A komoly agrárbirodalommal is rendelkező vállalkozó a mezőgazdaságot érintő, Bige László és Piero Pini ellen indult vizsgálatokkal kapcsolatban feltett kérdésekre is válaszolt. […]

Tovább…

Több, mint kétszer annyi amerikai szójabab jön Európába, mint egy éve

121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az Egyesült Államokból az unióba behozott szójabab mennyisége 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához hasonlítva – derül ki az Európai Bizottság adataiból. Az EU évente nagyjából 14 millió tonna szójababot importál a jószágok – egyebek között csirkék, sertések és szarvasmarhák – takarmányozásához használt fehérjeforrásként, valamint tejtermelésre. Az amerikai szójabab versenyképes ára miatt vonzó takarmányozási lehetőség az európai importőrök és felhasználók számára. […]

Tovább…