Hűtsük vagy nem, hogyan lesz ízesebb a paradicsom?

Sok vitáról hallhatunk a paradicsom helyes tárolásának tekintetében, amelyre általában két lehetőségünk adott: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta, hogy van-e különbség az érett paradicsom ízében különböző tárolási körülmények között, illetve a szállítás hosszától függően. A kutatások bebizonyították, hogy ezek nem olyan fontosak a paradicsom ízének tekintetében, sokkal inkább meghatározó a paradicsom fajtája. […]

Tovább…

Hibák, amelyeket elkövethetünk és el is követünk a burgonya tárolásakor

A koronavírus kezdetekor sokan beleestek abba a hibába, hogy elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket, így rengeteg bolt polca kiürült, és bár mindig volt elegendő termék az áruházakban, a polcok utántöltése nem tudott kellő gyorsasággal haladni. Ezek közé a keresett élelmiszerek közé tartozik a konzervek mellett a burgonya is. És a lényeg valójában nem az volt, hogy minél több élelmiszert halmozzunk fel ugyanazokból a termékekből, hanem hogy a konyhánk jól felszerelt legyen, és hogy a lehető legkevesebbet kelljen olyan környezetben tartózkodnunk, amely alkalmas a vírus terjedésére. […]

Tovább…

Tilos lesz az égetés az egész országban 2021-től

2021 január elsejétől törlik el azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avar, illetve a kerti hulladék elégetését, ami azt jelenti, hogy az erre vonatkozó tilalom országosan általános lesz. A parlament azzal indokolta a módosítást, hogy ezzel a levegő minőségének javítása a cél, valamint a lakosság egészségének védelme, ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen a nem megfelelő minőségű levegő miatt. […]

Tovább…

Ingyenes rizs ATM-eket állítottak fel a járvány hatására

A koronavírus-járvány az egész világot érintette, így sok helyen megsokszorozódtak a munkanélküliek, és az álláskeresők, akiket elbocsátottak munkahelyükről, ezért Vietnámban egy ottani vállalkozó „ingyenes rizs-automatákat” telepít az ország egész területére. A kezdeményezésének célja az, hogy segítse a koronavírus által érintett személyeket, és csökkentse az éhezés szintjét az országban. […]

Tovább…

Vegán termékeket is készít a kínai-magyar húsos cég

Új gyártási korszakot kezdett a Pápai Hús Kft. A Veszprém megyei cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki. Az évszázados élelmiszergyártási hagyományokat gyakorló, ma már kínai tulajdonú társaságnak az a célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak a Pápai ízei, amelyekkel a húsevők sokszínűbbé tudják tenni az étrendjüket, és amelyeket akár a vegánok és vegetáriánusok is fogyaszthatnak. […]

Tovább…

Az országhatáron túl is keresett termék a magyar kamilla

Június közepén véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása és a vadon előforduló változatának begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett. Az idén közel egy hónapos hosszúságú, május közepén kezdődött kamillaszezontól az aszályos időjárás ellenére közepes mennyiségű termést várnak. Igaz ez a vadon termő gyűjtött és a kultúrnövényként termesztett kamillára is. […]

Tovább…

Embert is gyógyíthat egy talajbaktérium?

Több kutató gondolja azt, hogy a napjainkban egyre gyakrabban előforduló asztmás eredetű megbetegedések és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza. Ez pedig a túlzott tisztaság. Az elképzelés egy nem várt helyről kapott megerősítést: a Mycobacterium vaccae talajbaktériumtól. A vele végzett kezelés ugyanis enyhítheti a depressziót. A kísérleti alanyok jobb közérzetről, kevesebb émelygésről és fájdalomról számoltak be. […]

Tovább…

10 ok, miért érdemes sok cseresznyét enni

Az ókorban az „istenek eledele” névvel illették a cseresznyét. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megkedvelte a ropogós, lédús gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt a csatákban is volt nála, majd Rómába visszatérve is vitt magával a termesztéshez. Ma már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Elindult a szezon, ezért érdemes belőle minél többet enni. Az okokról anyagunkban írunk bővebben. […]

Tovább…