Romániai élelmiszeripari cégek keresnek magyar üzlettársakat

Romániai élelmiszeripari vállalkozások keresnek magyarországi partnereket. Az Aldis Srl. cégnek jelentős hagyománya van a feldolgozott húsipari termékek (szalámi, sonka és egyéb áruk) terén és mára a romániai piac egyik meghatározó szereplőjévé vált. A cég Magyarországról importálna Romániába feldolgozatlan sertéshúst termékeik alapanyagának. A Pufulete Srl. cég pedig egy aprósüteményeket és kekszeket gyártó vállalkozás, amely magyarországi partnerekkel kötne üzletet. […]

Tovább…

Marad a drága gyümölcs, tartósan emelkednek az árak

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje. Ez derült ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben. Miközben 2019 első felében a mezőgazdasági árak átlagosan 8,9 százalékkal, az ideiben ennél mérsékeltebben, 6,5 százalékkal emelkedtek. Az egész élelmiszer-terméklánc ármozgásait nézve az emelkedő trend fennmaradt – mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. […]

Tovább…

Veszélyes helyzetbe sodródhat az amerikai agrárium a vendéglátás miatt

A vendéglátóipar lezárásával az Egyesült Államok termelői a mezőgazdaság minden területén komoly, a jelen körülmények között eladhatatlan készletekkel és bevételkieséssel küzdenek. Általános probléma, hogy a mezőgazdaság működése nagyban függ az éttermektől, amelyek a koronavírus járvány miatt zárva vannak, korlátozott ügyfélszámmal működhetnek, illetve az USA-ban egyre inkább növekvő fertőződési adatok hatására újabb kiesések várhatók. A gazdák szeretnék, ha az állam kimentené az éttermeket, így nekik is megmaradhatna az esélyük, hogy eladják a terményeiket. […]

Tovább…

Kedvező élettani hatású csokoládét fejlesztenek a Szent István Egyetem kutatói

A csokoládé nem csak finom, hanem olyan élettani hatásokkal is rendelkezik, amelyek előnyösek az emberi szervezetre. Ez a tény ösztönözte azokat a kutatásokat és fejlesztéseket, amelyek jelenleg is folynak a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. A csokoládé összetételének kiegészítése, és élettani szempontból kedvező növényi összetevőkkel történő dúsítása évtizedes gyakorlat a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés szakmai vezetését is ellátó Gabona- és Iparinövény Technológia Tanszéken. […]

Tovább…

COVID és élelmiszeripar: a kakaós csiga volt a járvány egyik nagy vesztese

Milyen rövid távú hatásai voltak az élelmiszeriparban a járványnak, és mi várható hosszabb távon? A Magyar Termék Nonprofit Kft. online konferenciáján agrárfinanszírozók, hazai gyártók, kereskedők és jogászok mesélték el a COVID-19 koronavírus járvány során szerzett üzleti, elsősorban élelmiszeripari tapasztalataikat. Két-három hónap alatt lassan körvonalazódtak a járvány élelmiszerbolti trendjei, egy nagyon népszerű péksütemény jóval kevesebb keresletre számíthat a nehéz időszak hatására. […]

Tovább…

Alacsonyan tartja az élelmiszerárakat a következő évtizedben a mezőgazdaság bővülése a FAO szerint

Mintegy 15 százalékkal nő a következő évtizedben a mezőgazdasági termékek iránti kereslet. Eközben a szektor termelékenysége még ennél is jobban növekszik. Ennek következtében a legfontosabb mezőgazdasági termények inflációval korrigált ára nem emelkedik a jelenlegi szint fölé. Sőt, akár még csökkenhet is az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzése szerint. Az OECD-FAO mezőgazdasági kitekintés a következő 10 év mezőgazdasági és halászati kereskedelmi trendjeit vetíti előre. Eszerint a technológiai innovációnak köszönhetően a hozam és a termelékenység intenzitása is emelkedni fog. Ez azt jelenti, hogy az agrárium a jelenlegi földhasználat szinten tartása mellett ér […]

Tovább…

Újabb 25 milliárd forinttal kezeli a válságot az agrártárca

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőinek 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített elő az agrártárca. A program célja az élelmiszerellátás biztonságának fenntartása, a termelési kapacitás megerősítése, mintegy 140 ezer munkahely védelme. Az elkülönített keretből az élelmiszeripar nyolc, a baromfi ágazat három milliárd forintot kap. Továbbá jut belőle a többi között a dísznövény-, a zöldség-, a borágazat, a méhészet és a lótenyésztés szereplőinek is. […]

Tovább…

50 milliárd forint jut a termelőknek a teljes állattenyésztési ágazatot felölelő felhívásban

Egyetlen helyes döntés van a koronavírus okozta helyzetben: fejleszteni kell! Mert aki megáll, az lemarad, piacot veszít – jelentette ki az agrárminiszter Pacsán. Nagy István a Pulyka-Java Baromfifeldolgozó Kft.-nél tett üzemlátogatáson beszélt arról, hogy a rendkívüli helyzetben a baromfiágazatnál az állatjóléti programokban résztvevő 2370 termelőnek a lehető legrövidebb idő alatt fizetik ki a támogatásokat. Ezen felül az állatbetegségek megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos támogatások esetében is ez a cél. […]

Tovább…