6,5 milliárd forintos éticsiga-feldolgozó üzem épült Kisvárdán

Átadták a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. élő éticsiga-feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó, mintegy 6,5 milliárd forintból felépített üzemét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. A mintegy 300 embernek munkát adó gyár termékeit 100 százalékban exportálják, az elsődleges piac Franciaország lesz. A magas élőmunka-ráfordítással előállítható, saját házába visszatöltött, vajazott éti csiga-, sós és édes fagyasztott tészta termékeket elsősorban nagykereskedők, nevesebb áruházláncok, luxuséttermek, nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják. […]

Tovább…

15 milliárd forintból építenek gyárat Kabán az amerikaiak

Az amerikai Conagen cégcsoport 15 milliárd forintos beruházással épít új gyárat az egykori Agroferm üzem területén Kabán – jelentette be a cégcsoport alapító-elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Steven Chen elmondta, hogy a vállalatuk élelmiszeripari és kozmetikai termékekhez gyárt GMO-mentes összetevőket, íz-, valamint illat- és adalékanyagokat a legkorszerűbb biotechnológiával. A tervek szerint a Hajdú-Bihar megyei település közelében épülő gyárukból látják majd el az összes európai partnerüket, és kialakítanak egy kutató-fejlesztő részleget is. […]

Tovább…

70 milliárd forint támogatás is érkezhet az élelmiszeriparba és a borászatba idén

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a Vidékfejlesztési Programban – mondta Nagy István agrárminiszter egy budapesti sajtótájékoztatón. A miniszter ismertette, hogy az agrártárca tavaly októberben újra megnyitotta az élelmiszeripari fejlesztést szolgáló felhívást 50 milliárd forintos keretösszeggel. 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozó üzemek számára, 10 milliárd forintot pedig a borászati üzemek számára különítettek el. A felhívásra idén január és április között lehetett támogatási kérelmet benyújtani. […]

Tovább…

2,5 milliárdos új pályázat segíti a feldolgozóipari cégeket az Irinyi-tervben

Megjelent az Irinyi-terv iparstratégiai támogatási programjának új kiírása, a 2,5 milliárd forintos keretre szeptember 2. és 23. között pályázhatnak a kis- és középvállalkozások. A programban a feldolgozóipar vállalatainak technológiai megújulását támogatják. A legnagyobb elnyerhető összeg 400 millió forint, a legkisebb projekt 100 millió forintos lehet, amihez minimum 50 millió forint vissza nem térítendő támogatás kapható – ismertette György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára Budapesten. […]

Tovább…

Közel 140 milliós támogatásból fejlesztettek kedvező élettani hatású mogyoróskrémet

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal “Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázaton nyert támogatást a Vino Gusto Mogyorókrém Nagykereskedelmi Kft. A “Táplálkozás-élettanilag kedvező hatású mogyorókrém kifejlesztése, különös tekintettel a zsiradékokra és szénhidrátokra” munkacímű projekt 136 761 200 Ft támogatást kapott a Miss Nuss mogyoróskrém fejlesztésére. Csökkentették az energiatartalmat, és növelték az édes ízérzetet. […]

Tovább…

Drágábbá tennék a húst a német állatvédők

A húsipari termékek árának emelését szorgalmazza Németországban az állatvédők egy csoportja. A szövetségi parlament (Bundestag) több pártja nyitott az állatjólét növelését célzó javaslatra. A német sajtó beszámolói szerint Thomas Schröder, az állatvédelmi szervezetek országos szövetségének (Deutscher Tierschutzbund) elnöke azt mondta, hogy a a klímaváltozás elleni küzdelem részeként tervezett szén-dioxid-kibocsátási adó mintájára egy “húsadó” bevezetése is szükséges lehet.
[…]

Tovább…

Új, 1,5 milliárdos pályázat készül az élelmiszeripar és borászat szereplőinek – cél a feldolgozottság növelése

A pályázat az élelmiszeripar és a borászat területén támogatja a Rövid Ellátási Lánchoz (REL) kapcsolódó beruházásokat. Ebben kifejezetten a REL együttműködési csoport tagjainak kínálnak olyan fejlesztési lehetőséget, ami hozzásegíti őket a tevékenységük gazdaságos folytatásához. Ezen belül szeretnék a termelést feldolgozással továbbfejleszteni a minél nagyobb jövedelmezőség érdekében. A 1,5 milliárdos pályázat további céljai a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartása, az ágazati szereplők versenyképességének javítása, és a környezeti szempontok figyelembevételével történő fejlesztések megvalósítása. […]

Tovább…

Új dékán vezeti a debreceni agrárkart

Az élelmiszertudomány nemzetközileg elismert professzora, Bánáti Diána vezeti július 1-jétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát. A szakember 7 év brüsszeli megbízatás után tér haza Magyarországra. Élelmiszermérnökként diplomázott a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, majd a mezőgazdaság-tudományok kandidátusa lett. Közben tanárképzőt és jogi egyetemet is végzett, amit követően az Élelmiszerek EU-harmonizációs munkacsoportjához került. 33 évesen lett a Központi Élelmiszertudományi Kutatóintézet (KÉKI) főigazgatója, a pozíciót 11 éven át töltötte be. 2006-ban, 10 közép-kelet-európai ország EU csatlakozása után elsőként és egyetlenként került be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) igazgatótanácsába, ahol hamarosan alelnöki, majd elnöki megbízatást kapott. […]

Tovább…