10 milliónál is több embert lát el a magyar élelmiszergazdaság

Jelenleg több mint 10 millió embert lát el a magyar élelmiszergazdaság, de technológiai és egyéb fejlesztésekkel akár 20 millió embernek is tudna megbízható, egészséges élelmiszert adni – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke az M1 televízió adásban. Éder Tamás azt mondta, Magyarország csak akkor tud beszállni a mezőgazdasági és élelmiszeripari versenybe, ha alkalmazza a digitalizáció és az automatizáció lehetőségeit, valamint ha javul a szektor résztvevőinek együttműködése. […]

Tovább…

Az osztrákok kivették, a románok visszatették a kettős minőségű élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozási javaslatot

Az újabb V4-összefogás eredményeként, a decemberi módosítást követően, a román elnökség visszarakta a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló tervezetbe. Az Agrárminisztérium azt szeretné, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá – ebbe pedig nem férnek bele a kettős minőségű élelmiszerek. […]

Tovább…

A világelsők között van Magyarország élelmiszer-fenntarthatóságban

Bekerült Magyarország a legjobb 10 ország közé abban a rangsorban, amelyet az Economist Intelligence Unit és a Barilla Center hozott létre. Eszerint nem dobjuk ki az ételt, fenntarthatóan gazdálkodunk a vízzel és a talajjal a mezőgazdaságban, illetve a magyar ételek tápértéke is kiváló. Sőt az emberek hozzá is jutnak a hazai élelmiszerekhez. […]

Tovább…

Szokatlan újítások az élelmiszeriparban: vega steak, rózsaízű vodka és szén-dioxiddal elrakott zöldség

Nem pihennek az élelmiszeripari mérnökök és a kutatók: olyan új ötleteket és termékeket fejlesztettek ki, amik eléggé meglepőek. Többet már a gyakorlatban is bevezettek, ezekből sorolunk fel néhányat. Ivott már például uborkaízű vodkát? Tudja, hogy milyen a vega steak? Vagy rakott már el zöldséget és gyümölcsöt szén-dioxiddal? […]

Tovább…

Környezetkímélő fejlesztések segítik a 7800 milliárd dolláros üzlet megújulását

Az agrárium és élelmiszeripar azon kívül, hogy a leggyorsabban növekvő, a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Azonban a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyekkel jár az élelmiszerellátási lánc számára. Több vállalat is kreatív megoldásokat talált ki a fenyegetések elkerülésére. […]

Tovább…

Magyarország is nagy részt vállal a BIOEAST kutatásaiban és fejlesztéseiben

Támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST Kezdeményezést az Európai Bizottság. A BIOEAST segíteni fog abban, hogy az agrár-élelmiszer és biomassza alapú gazdaság sikeres és fenntartható legyen Magyarországon is. […]

Tovább…

Szuper élelmiszeripari adatbázist épít az Agrárminisztérium

Itt az Élelmiszeripari Információs Rendszer, ami pontos és naprakész információkat ad a piacok állapotáról és a várható változásokról. Az új online élelmiszeripari adatbázis célja, hogy az statisztikai adatokat és információkat összefoglalva, felhasználóbarát módon, módszertani útmutatóval együtt jelenítse meg. […]

Tovább…

Nem ámítás: hamarosan robotautók szállíthatják az élelmiszert

Gondolt már arra, hogy a jövőben a számítógép által irányított, önjáró járművek teríthetik az élelmiszert? Egyáltalán nem lehetetlen, hogy így lesz. Az általuk biztosított flexibilitás és gyorsaságra ugyanis már felfigyelt az amerikai élelmiszeripar és a kereskedelem is. Az első robotautók néhány éven belül engedélyt kaphatnak az Egyesült Államokban való közlekedésre. […]

Tovább…