SISAF23 agrárinnovációs fórum volt Debrecenben

A növényi memóriáról és annak kiaknázási lehetőségeiről, az agrárökoszisztémát érintő szikesedésről és a fémszennyezés élelmiszerbiztonsági következményeiről is szó volt egy nemzetközi konferencián  a Debreceni Egyetemen. A programon a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban alkalmazható fenntartható és innovatív megoldásokat mutatták be. […]

Tovább…

Minőségi pálinka készítéséhez – kiváló cefre

cefrébe, ez jelentősen megváltozott az idők során. Jó pálinkához ugyanis jó alapanyag kell… A pálinka eredetvédett gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon és négy osztrák tartományban állítanak elő. Mai fogalma a 2000-es években szilárdult meg. Pálinkatörténeti áttekintés a magyarmezogazdasag.hu cikke alapján. […]

Tovább…

Vezetőváltás a Nébih élén: új elnököt neveztek ki a hivatalban

Váltás történt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élén: 2023. augusztus 23-ától dr. Nemes Imre tölti be az elnöki tisztet. Az új vezető Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének szakmai igazgatójaként is rengeteg hasznosítható tapasztalatot szerzett, egykori Nébih elnökhelyettesként pedig a hivatal működése és értékrendje is ismert számára. […]

Tovább…

Újra előkerülnek az ősi gabonafajták az előnyös tulajdonságaik miatt

Az ősi gabonafajták a mezőgazdaság intenzív iparosításának hatására feledésbe merültek. Az elmúlt években azonban újra divatba jöttek és kezdenek aktív témává válni. A fajták eleinte az egyedi beltartalmi értékek és a különleges malom- és sütőipari tulajdonságaik miatt kerültek ismét előtérbe, majd az ökológiai gazdálkodás terjedésével váltak az ágazat fontos mellékszereplőivé. […]

Tovább…

A rovarfehérjék a mezőgazdaságban és az élelmezésben is egyre fontosabbak

A rovarevés (entomofágia), rovarfogyasztás viszont megosztó téma, fogyasztói megítélése általában negatív. Bár több milliárd ember táplálkozásának része a Földön, nem része az európai gasztrokulturális hagyománynak. Mégis érdemes róla beszélni, mert hosszú távon valószínűleg a mindennapi étkezés részévé fog válni. Sőt, áttételesen már ma is része az emberi élelmezésnek. […]

Tovább…

Rövidesen vége az idei nyári aratási szezonnak

Az idei nyári aratási munkák a végéhez közelednek, így például a búzát már csak 50 ezer hektáron kell learatni. A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket, ugyanakkor elmarad az idei évre vonatkozó előzetes mennyiségi és minőségi várakozásoktól – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért államtitkár. […]

Tovább…

Szigorúbb szabályozást sürget a növényi eredetű hús- és tejtermék imitátumok megtévesztő gyakorlatai miatt a NAK

Az állati eredetű élelmiszereket imitáló növényi alapú termékeknek elnevezésükben jelentősen különbözniük kell az állati eredetűekétől. Leírásukban, reklámjaikban pedig nem utalhatnak arra a valótlanságra, hogy tápanyagtartalmuk azonos lenne az állati eredetű termékekével. […]

Tovább…

Közel egy milliárd forintért fejlesztette a gyümölcs feldolgozási rendszerét az Agricolae Kft.

Több mint 960 millió forint magyar és európai uniós támogatással fejlesztette gyümölcs feldolgozási rendszerét a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Agricolae Kft. A cégnél megvalósul a termőföldtől az étkezőasztalig program, a helyben termett gyümölcsök feldolgozása is helyben történik. A társaság az ipari gőzt, amely a fertőtlenítéshez is szükséges, nem gázzal, hanem biomasszával állítja elő. […]

Tovább…