Nézzen szuper grafikonokat a tenyészállatok számáról, a hústermelésről és a tejágazatról!

A magyar bruttó hazai termék, vagyis a GDP több, mint 3 százalékát adja az agrárszektor. Az ehhez kapcsolódó grafikonokon jól látszik, mennyit változott a sertések, a szarvasmarhák, a juhok és külön a tejelő tehenek száma az elmúlt 12 évben. Anyagunkból az is kiderül, hogyan alakult ebben az időszakban az emberi fogyasztásra alkalmas húskészítmények mennyisége. Nem feledkeztünk meg a tehéntej és a tejtermékek mennyiségének megjelenítéséről sem, ezeket is nyomon lehet követni a cikkben található interaktív grafikonokon. […]

Tovább…

Hogyan hamisítják a tejtermékeket, és hogyan buknak le a csalók?

Kevesen tudják, hogy a vizezésen kívül a tehéntejet például a leggyakrabban kecsketejjel hamisítják. No és mi a helyzet a szójatejjel, a tejsavóval és a sajtokkal? Mindegyik tejterméket hamisítják, de megvan a módszer a csalás kiszűrésére. A különböző tejtípusoknak eltérő a kémiai összetételük, az UV-spektrumuk, és a zsírsavösszetételük, valamint a zsírsavakból számolt indexeik különbözősége is segítség lehet a hamis tejtermékek felderítésében. […]

Tovább…

Érdekességek és tévhitek a kecsketejről

A kecske az egyik legrégebb óta háziasított állatfaj, amely tartása igen egyszerű, mind testi adottságait, mind pedig igényeit tekintve. Mérete miatt kis helyen is tartható, és szinte bármilyen közegben megél, viszont mivel táplálék terén konkrétan bármit megeszik, így hatalmas pusztítást is tud okozni a tartási helyén. Mivel sok fajtáját kitenyésztették területenként ezért nem mondható, hogy egységes faj. Hasznosítását tekintve is több fajtája ismert, így elkülönítünk hús-, szőr- és tejhasznú kecskéket is, továbbá az is befolyásoló tényező, hogy milyen környezetben kívánjuk tenyészteni az állatot. Bizonyára sokan hallhattunk már arról, hogy milyen jótékony hatásokkal rendelkezik a kecsketej, és hogy fogyasztása nagyon egészséges az emberi szervezet számára. Ezzel kapcsolatban olvasható néhány lényeges információ a cikk további részében. […]

Tovább…