Pályázat segítségével bővült az Igmándi Sajtműhely eszközparkja

Fejleszt a Komárom-Esztergom vármegyében, Nagyigmándon működő Igmándi Sajtműhely. A Vidékfejlesztési Programban a Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett – Induló és működő mikrovállalkozások fejlesztése című felhívás alapján sikeres pályázatot nyújtottak be “Tejtermékgyártó eszközpark bővítése, állattartáshoz kapcsolódó munkagép beszerzés” címmel. […]

Tovább…

Még drága a tejben és vajban fürdés, de több tejtermék ára is csökkenésnek indult

A fehérjetartalom 0,01, a zsírtartalom 0,02 százalékpontos romlása, valamint az alapár 8 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 8 százalékkal mérséklődött 2023 áprilisában a 2023. márciusihoz képest, és 29 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. […]

Tovább…

5 milliárd forintból erősítették a sajtgyártást Szekszárdon

Új sajtüzemet avattak a Tolna megyei Szekszárdon, a Tolnatej Zrt-nél. Az üzem 5 milliárdos beruházás eredményeként készült el, itt európai szinten is kiemelkedő technológiával készül a félkemény sajt. A 100 tehenészettel kapcsolatot tartó, évente 260 millió liter tejet feldolgozó Tolnatej Zrt. Magyarország legnagyobb félkemény sajtot gyártó társasága. […]

Tovább…

Válságban és áremelkedésben is segítenek a támogatások a hazai gazdáknak

Szeptemberben számos támogatás témájú anyaggal jelentkeztünk az Agrárhíreink között, amelyekben fontos beruházásokról és komoly összegekről számoltunk be. Vidékfejlesztés, építkezés, átadás és pályázat is szerepet kapott az ősz első hónapjában érkező cikkekben. […]

Tovább…

Hamarosan indul a hazai képzés: nem mindenki lehet sajtbíráló szakember

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében önköltséges sajtbírálói képzést indít. A tanfolyamon részt vevő leendő sajtbírálók a sajtkészítők, a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segíteni fogják a jövőben. A programot szervező szakemberek tervei között a továbbiakban regionális sajtverseny megrendezése is szerepel. A képzés elsősorban a sajt világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. […]

Tovább…

Alaposan betett a járvány a kézműves sajtok készítőinek – alig élték túl

A kézműves sajtokat készítők nem viselték jól a járványhelyzet miatti korlátozásokat, hiszen bevételeik döntő többsége a gasztronómiai rendezvényekről és a piacokról származott. Tanulságos, hogyan élték meg ezt az időszakot, hogyan vészelték át a nehézségeket, és mit remélnek a jövőtől. Két példa illusztrálja a helyzetüket.
Igen kemény másfél év van mögöttünk. A koronavírus mellett azzal is meg kellett küzdenie a legtöbb embernek, hogy jobb esetben csökkent a bevétele, rosszabb esetben a munkáját is elveszítette. A kézműves termékeket előállító vállalkozókat az átlaghoz képest még jobban sújtotta a megváltozott helyzet. A kézműves sajtok készítőinél sem volt ez másként.
[…]

Tovább…

Rajonganak a világ egyik legundorítóbb sajtjáért Szardínián – videón

Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetéről csak kevesen tudják, hogy 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy különleges ottani étel. A casu marzu a világ egyik legveszélyesebb sajtja. A speciális juhsajtot a szigetlakókon kívül valószínűleg csak a legelvetemültebb sajtrajongók értékelik. Ugyanis már az elkészítés folyamata is elég undorító. A casu marzut az előállítás során egy meleg, nedves helyre teszik ki, hogy legyek rakják le beléjük a tojásaikat. A peték kikelnek és beeszik magukat a sajtba. Így mire az fogyasztásra kész lesz, több ezer kifejlett lárva található benne. […]

Tovább…