Hogyan hamisítják a tejtermékeket, és hogyan buknak le a csalók?

Kevesen tudják, hogy a vizezésen kívül a tehéntejet például a leggyakrabban kecsketejjel hamisítják. No és mi a helyzet a szójatejjel, a tejsavóval és a sajtokkal? Mindegyik tejterméket hamisítják, de megvan a módszer a csalás kiszűrésére. A különböző tejtípusoknak eltérő a kémiai összetételük, az UV-spektrumuk, és a zsírsavösszetételük, valamint a zsírsavakból számolt indexeik különbözősége is segítség lehet a hamis tejtermékek felderítésében. […]

Tovább…

Extrém helyekre is eljutnak a magyar sajtok

Meghódította a világot a magyar sajt. Már Guineában, Új-Zélandon, vagy akár Jordániában is lehet hazánkban készített termékeket vásárolni. Sőt, több felkapott londoni helyen és a Kanári-szigeteken is kínálják a magyar tejtermékeket. A felkapott nyaralóhely szállodáiban reggelire már krémes, Magyarországról érkezett joghurtsajtot is felszolgálnak. A brit fővárosban pedig chili, lime, levendula, narancs-illatos bors ízesítésű halloumi típusú magyar grillsajtot fogyasztanak. […]

Tovább…

Jön az új szabályozás: eltüntetik a magyar boltokból a hagyományos trappista sajtot

A ma ismert trappista sajtok jó része várhatóan 2020 végére eltűnik majd a boltok polcairól. Az év végén ugyanis már életbe léphet az a szabálymódosítás, melynek értelmében a jelenleginél sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak a trappista sajt előállításához. A trappista sajt magyarországi jövőjéről, az árak várható alakulásáról, valamint a magasabb minőségi elvárás követelményeinek teljesítéséről írt szakcikket szemléztük. […]

Tovább…

Napi 12 tonna mozzarellát gyártanak majd a Komáromban épülő üzemben

Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére képes üzemet épít 4,7 milliárd forintos ráfordítással a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán – mondta el Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek. A cégvezető tájékoztatása szerint a zöldmezős beruházással készülő sajtüzem naponta 100 ezer liter tejet dolgoz fel a Komárom külterületén található Bartusekpusztán. A szükséges tejmennyiség felét a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. saját termelése fedezi. Az elkészült mozzarellát az induláskor teljes egészében Olaszországba exportálják. A beruházáshoz a társaság 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kap a projekt sikeres befejezése után. […]

Tovább…

Krédójuk a sajtfogyasztás: 15 éves a Magyar Sajtlovagrend

A Tej Terméktanács által 2003-ban létrehozott Magyar Sajtlovagrend feladata elsősorban a hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűsítése. Az Alapítvány – a Magyar Sajtlovagrenddel kapcsolatos – törekvése, hogy az valódi irányítással, hatékonyabban és megfelelően működjön. Fontos számukra, hogy a rendezvényeken a Sajtlovagok mindig magas számban jelenjenek meg. […]

Tovább…

Vaddisznók miatt került veszélybe az egyik leghíresebb francia sajt

Olyannyira elszaporodtak a vaddisznók Franciaország északkeleti részén, hogy komoly veszélybe került a rendkívül erős illatáról híres francia sajt, a Munster. A vaddisznók ugyanis éppen azokat a legelőket dúlják fel, ahol a különleges sajt készítéséhez tejet termelő tehenek legelnek. […]

Tovább…