„A 19. század elején a hajdina a második legnagyobb mennyiségben termesztett növény volt a rozs után” – mondta Peter Brul, organikus növénytermesztési tanácsadó. „Abban az időben ez az ország egyik alapélelmiszere volt.” Azonban a 20. században egyre jobban hozzáférhetővé váló műtrágyáknak köszönhetően a gazdák átálltak az olyan, nagyobb hozammal bíró, jobban jövedelmező növényekre, mint a burgonya. […]
Címke: hajdina
Erdőirtás és környezetkárosítás miatt váltanák le a szójatermesztést
A modern, egészséges táplálkozásban egyre népszerűbb szója fogyasztása is komoly környezeti hatásokat okoz. A termesztéséhez erdőket irtanak ki, valamint sok esetben a felhasználási helyétől távol, így a szállítása is komoly környezetterhelést okoz. Jó hír viszont, hogy dán kutatók szerint van mivel helyettesíteni a növényi fehérjeforrást, ráadásul környezetkímélő módon. […]
Csattanó maszlag kerülhetett a kölesbe és a hajdinába
Egyes feltételezések szerint csattanó maszlag magja kerülhetett egyes köles és hajdina tételekbe. A NÉBIH szerint valóban előfordulhat, ugyanis az említett növények magjai egyező méretűek, így a fizikai válogatás igen nehéz. Ezért is fontos a kultúrnövények gyommentesen tartása. […]
A kiváló gabonahelyettesítő
A pohánka (más néven hajdina) már régen ismert a magyar emberek körében, mégis, kevesen használják, vagy termesztik ezt a növényt. De milyen növény is valójában a pohánka és mire lehet használni? […]
Lehet vetni a pohánkát!
A pohánkát évek óta úgy emlegetik, mint az elfeledett növényt. A helyzet mégis változatlan, mert hazánkban alacsony a terméshozama és nehezen hántolható. […]