Gondolná, hogy 118 tonna narancsot exportált Magyarország tavalyelőtt?

Összesen 6,5 millió tonna narancsot szüreteltek le az Európai Unió tagállamai 2018-ban. A betakarított mennyiség 2010 óta nem volt ekkora. Ehhez jelentősen hozzájárult a 3,6 millió tonnás spanyol rekordtermés. Az uniós tagállamok 2018-ban összesen 2,7 millió tonna narancsot exportáltak, amelyhez Magyarország is hozzájárult, összesen 118,3 tonnával. Az EU 1 millió tonnánál is több narancsot importált tavalyelőtt, amelynek a nagy része Dél-Afrikából és Egyiptomból érkezett a közösségbe. […]

Tovább…

Továbbra is az alma a magyarok kedvenc gyümölcse

A téli időszakban az almát részesíti előnyben a magyar társadalom. Az alma termelése éves szinten meghaladja a 200 ezer tonnát, és a magyarok összes évi fogyasztása nagyjából 180 és 200 ezer tonna között mozog – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szakember szerint december környékén ez a szám visszaesik, mert egyes családokban megnő a mélyhűtött gyümölcsök vásárlásának aránya. […]

Tovább…

Őszi mezőgazdasági munkák: 1,6 millió hektár vetett gabona, és jó burgonyatermés várható idén

A NAK falugazdászai által begyűjtött adatok alapján elkészítette és közreadta az őszi mezőgazdasági munkákról szóló jelentését a NAIK AKI. A statisztika az adott évi aktuális mezőgazdasági munkák állapotát vázolta fel megyei bontásban a főbb növényfajokra vonatkozóan. Az anyagból kiderül, mire számíthatunk a burgonyától, és az is, hogy haladnak a hagyományos szántóföldi kultúrák vetésével a magyarországi mezőgazdasági területeken. […]

Tovább…

Tárolja igy a zöldségeket és a gyümölcsöket, később romlanak meg

Kevés zöldséget és gyümölcsöt vásárol, valamint fogyaszt a magyar, ellenben a megvásárolt élelemiszer egy jó részét kidobjuk a szemétbe. Személyenként több 10 kilogrammot évente. Pedig van néhány praktika, amivel tovább frissek maradnak a zöldségek és a gyümölcsök. […]

Tovább…

Megtörhető a juglon átka, van élet és kertészet a diófa alatt is

A dió egy olyan, juglon nevű vegyületet állít elő, amely az erre érzékeny növényekre mérgező, így gátolja azok a fejlődését. A kerti növények esetében a juglon-érzékenység leggyakoribb tünetei a levelek sárgulása, lankadása, hervadása a vegetációs időszak alatt, különösen forró, száraz időben. Ez végül a mérgezést elszenvedő növény pusztulását okozhatja. Van azonban több olyan cserje, zöldség, gyümölcs, illetve dísznövény is, amelyik ellenáll a juglonnak, és megfelelően fejlődik a fa alatt. […]

Tovább…

Idén is elindul a zártkerti revitalizációs program, 2 milliárd forintra lehet pályázni

Az Agrárminisztérium az idei évben is meghirdeti a zártkerti revitalizációs programot: a települési önkormányzatok és ezek konzorciumai pályázhatnak. A 2 milliárd forintos keretösszegű programban vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A zártkerti revitalizációs program azt szeretné elérni, hogy a falvakban és a kistelepülések határában lévő zártkertekben újrainduljon a hagyományos gazdálkodás, lehetőleg őshonos gyümölcsfajták telepítésével. […]

Tovább…

A pult alól pálinkáztatta a vásárlókat egy budapesti zöldséges – lebukott, megbüntetik

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a vizsgálat során összesen 12 liter jelöletlen, nem nyomon követhető pálinka terméket találtak. Ezeket a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több 100 ezer forintos bírság várható. […]

Tovább…

Ne dobja ki pénzét, zöldségét, gyümölcsét!

Magyarországon évente nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada, körülbelül a harmada termelődik a háztartásokban. Hazai kutatási eredmények szerint évente ez 68 kg fejenként, amelynek közel fele elkerülhető lett volna. A kidobott élelmiszer azonban nem csak a háztartásoknak jelent veszteséget, hanem egyúttal komoly környezetterhelést is okoz. Összesítve 300 ezer tonna feleslegesen jelentkező biológiai hulladékkal jön létre, amelynek nem csak a megsemmisítése, hanem az élelmiszer célú megtermelése is komoly hatást gyakorol a környezetre. Jobb lenne maradék nélkül. A problémát felismerve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement) Környezetvédelmi alprogramjának pénzügyi támogatásával indította el […]

Tovább…