A nyár végére eljött a hidegzuhany: 8 százalékot emelkedtek az élelmiszerárak tavalyhoz képest

Az európai felmérések szerint a magyar háztartások kiadásai közt a második legnagyobb részt az élelmiszer teszi ki. A legtöbbet, a jövedelem csaknem 19 százalékát rezsire és háztartásra költik a magyarok. Ezután az étel és az alkoholmentes italok következnek bő 18 százalékos aránnyal. Ez Európában az egyik legrosszabb arány – már ha azt vesszük, hogy a jobb sorsú európai államok polgárai oktatásra, egészségügyi és sportcélokra, kultúrára arányában általában többet, ételre pedig kevesebbet költenek. […]

Tovább…

Kettős kerthasznosítás: tányérra kerülnek a dísznövények is

Számos olyan növény beültethető a díszkertbe, vagy a terasz balkonládáiba, ami díszértékén túl zöldségként, gyümölcsként és fűszerként is fogyasztható. A kettős hasznosítású növények kiválóan alkalmasak arra, hogy egy díszkert az esztétikai élményen és a kikapcsolódáson túl hasznot is termeljen. A teljesség igénye nélkül a citromillatú muskátli, színes csilipaprika, fodros petrezselyem, ibolya, sarkantyúka, dísztök és díszalma is ehető dísznövények. […]

Tovább…

Kevesebb műanyaggal reagált a német piac változó igényeire a magyar zöldségexportőr

A közép-európai kertészeti termelő régiók részére Ausztria és Németország jelenti az egyik legfontosabb célállomás. Magyarországról is sok zöldség és gyümölcs kerül a németajkú országokba. Minden évben tonnaszám érkezik a cseresznye, a meggy, a szilva, a paprika, a paradicsom az igényes és a minőségre, valamint a környezetvédelemre érzékeny piacokra. Egy magyar zöldségexportőr is fenntartható csomagolással igyekszik megfelelni a megnövekedett kereskedelmi elvárásoknak. […]

Tovább…

Zöldség-gyümölcs ellenőrzés a budapesti piacokon: 110 figyelmeztetés, 2,5 milliós bírság, bevont igazolványok

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat alatt a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei. Az akció eredményeként a kisebb hibák miatt 110 figyelmeztetést, a súlyosabbakért 20 esetben bírságot szabtak ki, utóbbit összesen 2,5 millió forint értékben. 15 termelőnél az őstermelői igazolvány bevonását kezdeményezte a Nébih. […]

Tovább…

Így fagyasszunk le zöldségeket és gyümölcsöket, hogy később is ízletesek legyenek

Fagyasztóval könnyű megőrizni a most vagy a közeljövőben leszedett friss zöldségeket és gyümölcsöket télire. Közismert, hogy bezacskózva vagy bedobozolva kerülhetnek bele az élelmiszerek. De azért van néhány praktika, ami segít abban, hogy felhasználáskor ne érjen bennünket csalódás. […]

Tovább…

10 ok, miért érdemes sok cseresznyét enni

Az ókorban az „istenek eledele” névvel illették a cseresznyét. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megkedvelte a ropogós, lédús gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt a csatákban is volt nála, majd Rómába visszatérve is vitt magával a termesztéshez. Ma már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Elindult a szezon, ezért érdemes belőle minél többet enni. Az okokról anyagunkban írunk bővebben. […]

Tovább…

Békésben jól fejlődnek az őszi kalászosok, a gyümölcsökben viszont nem sok öröm lesz

Jó állapotban vannak az őszi kalászosok Békés megyében, az eddigi jelek szerint ígéretes búzatermésre van kilátás, ám a csapadék hiányzik a földből. Az őszi kalászos kultúrák a kedvező időjárásnak köszönhetően nagy részben jó vagy közepes állapotban vannak. Minimális mértékben történt kipusztulás, belvíz problémák nem voltak. Az őszi búza és az őszi árpa állományokról több, Békés megyei gazda jelezte, hogy kellő csapadék megérkezése esetén ígéretes termés várható. Az április eleji tavaszi fagy kicsit megcsípte az állományokat, de a szántóföldi kultúrákban nem okozott jelentős kárt. […]

Tovább…

Veszélyezteti a koronavírus az európai zöldség- és gyümölcsellátást

A teljes élelmiszer-ellátási láncot vizsgálták az IHS Markit brit, német és amerikai elemzői. Olyan szűk keresztmetszeteket azonosítottak, amelyek alapvetően befolyásolhatják egy ország élelmiszer-ellátásának biztonságát. Összesen 12 ilyen pontot találtak, amelyek közül 2 vagy 3 egyidejű jelentkezése gyors intézkedésekkel még kezelhető, ám négynél több már szinte megoldhatatlan helyzetet teremt. A legnagyobb kihívás, hogy bár a világon jelenleg elegendő élelmiszert állítanak elő a népesség élelmezéséhez, a megtermelt áruk azonban vagy nem tudnak eljutni oda, ahol igazán szükség lenne rájuk, vagy nem olyan mennyiségben, illetve nem elég gyorsan érnek célba. […]

Tovább…