Erre jó a manukafa: gyógyító csodaméz készül belőle

A manuka méz az egészségre gyakorolt kedvező hatásán túl a külsőt is megszépíti. A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából jön létre. Egyes szakértők szerint magasabb tápanyag-tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális hatását pedig a 80-as években fedezték fel. Megnéztük, pontosan mire jó a manuka méze. […]

Tovább…

Vegyszer nélküli gyomirtás a kertben

A legtöbb nagyobb gazdaságban általában vegyszerrel végzik a gyomirtást. Kémiai úton ugyanis sokkal egyszerűbb a gazok kipusztítása, és rengeteg vegyszer áll a gazdák rendelkezésére. Ám kicsiben természetes módszerekkel is el lehet távolítani a gyomokat, például a kiskertben így is eredményesen lehet védekezni ellenük. A Japánban élő Zsíros Deszka néven videós blogokat készítő, többek között mezőgazdasággal is foglalkozó magyar férfi az egyik videójában a természetes gyomirtókról beszélt, ezeket soroljuk most fel. […]

Tovább…

1 milliárd hektár új erdő ültetésével mentenék meg a Földet

Svájci kutatók szerint az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedés problémájára. Azt állítják, hogy az eddig véltnél sokkal több, 900 millió hektárnyi területet lehetne fásítani világszerte. Ennek eredményeként pedig 25 százalékkal csökkenne a légköri szén-dioxid mennyisége. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint ahhoz, hogy az emberiség a század közepére 1,5 Celsius-fokban korlátozza a globális hőmérsékletemelkedést, egymilliárd hektárnyi fát kellene ültetni világszerte. Megmentheti-e a Földet egy ekkora új erdő telepítése? […]

Tovább…

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére. Kimagasló terméseredményt hoz kedvezőtlen környezeti hatásokkal rendelkező évjáratokban is. Rendkívüli víz- és tápanyaghasznosító paramétereinek köszönhetően gyengébb adottságú, aszálysújtott régiókban is sikeresen termeszthető. Vetést követően a gyors egyenletes kelés erőteljes állományt biztosít, így a téli kifagyással szemben rendkívüli teherbírást mutat. […]

Tovább…

Egyszerű és nagyszerű fokhagymatrükkök

A legtöbben általában nyersen, a gerezdeket felaprítva használják fel a fokhagymát a konyhában. Pedig más formában is ízesíteni lehet vele. Nagyon egyszerűen készíthető belőle például fokhagymakrém vagy fokhagymapor is. A krémhez mindenképpen pucoljuk meg a fokhagymákat, majd 1 kilogramm fokhagymapéphez keverjünk hozzá 20 dekagramm sót, hagyjuk kicsit állni, és készen is van. De mire jó még a fokhagyma a kertben és a konyhában? […]

Tovább…

Napi 12 tonna mozzarellát gyártanak majd a Komáromban épülő üzemben

Naponta 12 tonna mozzarella sajt készítésére képes üzemet épít 4,7 milliárd forintos ráfordítással a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán – mondta el Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek. A cégvezető tájékoztatása szerint a zöldmezős beruházással készülő sajtüzem naponta 100 ezer liter tejet dolgoz fel a Komárom külterületén található Bartusekpusztán. A szükséges tejmennyiség felét a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. saját termelése fedezi. Az elkészült mozzarellát az induláskor teljes egészében Olaszországba exportálják. A beruházáshoz a társaság 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kap a projekt sikeres befejezése után. […]

Tovább…