Kórságok, horgászok, kárókatonák, inváziós fajok és szabálytalanságok tizedelik a halállományt

Olyan betegségek pusztítják a magyar halállományt, amelyek tíz évvel ezelőtt még nem fordultak elő. A halakat a kórok, a horgászok, a halászok, a kárókatonák, de az inváziós fajok is tizedelik. Ennek vált megoldásaként civilek kezdenek haltelepítésbe, és éppen ezzel okozva nagy kárt. […]

Tovább…

A magyar állattenyésztésben is terjednek a robotok

Egyre több üzem használ precíziós eszközöket Magyarországon az állattenyésztésben is. Már nem csak a fejéshez, de az etetéshez is sokan robottechnológiát alkalmaznak. Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója egy siófoki agrárrendezvényen azt is elmondta, hogy egy közel 5 milliárd forintos teljesen zöldmezős beruházást terveznek, amellyel évente mintegy 2000 fajta végterméket állíthatnak elő. Így pedig teljesen testre szabhatóvá válik majd a takarmányozás. Egyre nagyobb szerepet kapnak a robotok az istállóban. […]

Tovább…

A MIT egyre közelebb kerül a műtrágyát nem igénylő gabonafélékhez

Az olyan gabonafélék előállítása, amelyek nem igényelnek műtrágyát, már nem utópia többé. Úgy tűnik, egyre inkább elérhetővé válnak, a MIT kutatásainak köszönhetően. […]

Tovább…

Drágulhat a csokoládé: 132 ezer forintos áremelést tervez egy tonna kakaóra a kakaókartell

400 dollárral (132 ezer forint) akarja megemelni egy tonna kakaó árát Elefántcsontpart és Ghána. A világ kakaó termelésének több mint 60 százalékát adó országok gazdálkodóinak jelentős áremelésre lenne szükségük ahhoz, hogy ne nyomorogjanak. Ám vajon tényleg ők kapják meg a pluszbevételt? Jelenleg 2500 dollár (825 ezer forint) körül ingadozik egy tonna kakaó ára a piacon, így a 400 dolláros különbség jelentősen drágíthatná a csokoládéárakat. Ám vajon képes lesz-e a kakaókartell eredményesen működni az ágazat szereplőinek kedvező eredmény érdekében? […]

Tovább…

Legelő híján hínáron híznak a skót juhok

North Ronaldsay a Skóciához tartozó Orkney-szigetek legészakibb tagja. A szigetet csupán 50 ember és 2 ezer birka lakja. A különlegessége, hogy már a 19. század óta úgy tartanak birkákat, hogy az állatok csak és kizárólag hínárt esznek. A különleges táplálékon tartott birkák egy zöldebb, környezetbarátabb állattartás jövőjét jelenthetik. Egy helyi gazda szerint a hínár minden közhiedelemmel ellentétben igenis tele lehet tápanyaggal, elég csak ránézni a kifejezetten jó húsban lévő birkákra. Különösen jó, hogy a víz telente is sok friss hínárt mos partra, így a téli táplálás sem okoz nehézséget. Az ottaniak szerint a hínár még az állat húsának is jót tesz, ma már van olyan londoni hotel is, amelyik innen rendel bárányhúst. […]

Tovább…

Szigligeti és villányi borok nyertek a Magyar Bor Nagydíj 2019-es kiírásán

A Magyar Borszakírók Köre negyedik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobb tételek Super 12 listáját – közölte az MTI-vel a szakmai szervezet. A vörös borok között a villányi Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítása, a fehér bor kategóriában pedig a hegymagasi Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje a nyerte el a Magyar Bor Nagydíjat. […]

Tovább…