Tojásból készítenek tejhelyettesítő termékeket a Szent István Egyetem kutatói

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is több kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. […]

Tovább…

Családi cégből lett a világ vezető sajtgyártója a Lactalis csoport

A ma is családi tulajdonban lévő Lactalis cégcsoportot 1933 októberében, 87 évvel ezelőtt alapította André Besnier Franciaországban. Kezdetben csak néhány penészes camembert készült az épület falai között, kézi gyártással. A cég irányítását fia, Michel 1955-ben vette át, az ő nevéhez fűződik a President márka létrehozása 1968-ban. Az 1970-es években kezdődött a cégcsoport terjeszkedése. Ezt először francia földön tették meg, amit az 1990-es évektől erőteljes nemzetközi terjeszkedés követett. Ennek következtében a családi cégcsoport 1999-ben vette fel a Lactalis nevet. […]

Tovább…

4 literrel több és 4 tizeddel nagyobb zsírtartalmú tejet adnak a robotizált tehenészet állatai Mezőhegyesen

2,6 milliárdból hoz remek számokat az új mezőhegyesi robotizált tehenészet a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. telepén. Alig egy hónappal a használatba vétel után 6 százalékos termésnövekedést értek el a teljesen automatizált technológiával működő Békés megyei tehenészetben. Isaszegi Norbert termelési igazgató elmondta, hogy a két istállóban összesen 460 tejelő állat van. Január közepére, vagy végére érik el a teljes állomány beköltöztetését. […]

Tovább…

500 millióból épített növénytermesztési központot Somogycsicsón a belga-magyar agrárcsalád

Átadták a Claessens cégcsoporthoz tartozó Csicsó Pig Kft. félmilliárd forintból megépített növénytermesztési központját a Somogy megyei Somogycsicsón. A saját forrásból megépített, 2 ezer négyzetméteres, a növénytermesztéshez használt gépek karbantartására, adminisztratív feladatok elvégzésére szolgáló központja Magyarország egyik legkorszerűbb ilyen létesítménye. A belga-magyar vállalatcsoport szarvasmarha-tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel, -hízlalással és növénytermesztéssel foglalkozik. […]

Tovább…

Jelentősen drágultak a hazai előállítású tejtermékek

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 2020 júliusában 100,55 forint/kilogramm volt. A fehérjetartalom 0,03 százalékpontos és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal csökkent a 7. hónapban a júniusihoz képest és 4 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 99,8 forint/kilogramm volt 2020 júliusában, az előző év azonos hónapjához képest 7 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 1 százalékkal maradt el a termelői átlagártól. […]

Tovább…

100 ezer kilogramm tejet adott, aranytörzskönyvet kapott Fáklya, a holstein-fríz tehén

Fáklya névre hallgat az a tejhasznú holstein-fríz szarvasmarha, aki teljesítményével aranytörzskönyvet érdemelt ki. A Csongrád-Csanád megye Szentesi járásában növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozó, mintegy 900 tehenet és szaporulatát tartó fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. 10 éves tehene eddigi élete során 100 ezer kilogramm tejet adott. A társaság történetében ez a negyedik jószág, amelyik megkapta ezt az elismerést. […]

Tovább…

Több okból is támogatják a tej és tejtermékek fogyasztását

Tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A június 18-ig tartó promóció fő célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetése. Az idei tejkampány célja kettős, mert a fogyasztásösztönzésen túl hangsúlyos szerepet kap a fogyasztói edukáció is. A magyar lakosság átlagos tejfogyasztása tejegyenértékben számítva ugyanis mindössze 165 kg/fő/év, amely az Európai Unió átlagának (250 kg) kétharmadát sem éri el. […]

Tovább…

Hogyan hamisítják a tejtermékeket, és hogyan buknak le a csalók?

Kevesen tudják, hogy a vizezésen kívül a tehéntejet például a leggyakrabban kecsketejjel hamisítják. No és mi a helyzet a szójatejjel, a tejsavóval és a sajtokkal? Mindegyik tejterméket hamisítják, de megvan a módszer a csalás kiszűrésére. A különböző tejtípusoknak eltérő a kémiai összetételük, az UV-spektrumuk, és a zsírsavösszetételük, valamint a zsírsavakból számolt indexeik különbözősége is segítség lehet a hamis tejtermékek felderítésében. […]

Tovább…