Az átlagosnál kevesebb lesz a magyar alma termésmennyisége idén

Az előzetes termésbecslések alapján idén nagyjából 450 ezer tonna almatermés várható Magyarországon, ami 25 százalékkal elmarad az átlagtól. Míg 2017-ben kifejezetten kevés alma termett, addig 2018-ban Európa-szerte rekordmennyiségek voltak az almatermesztésben meghatározó országokban és itthon is. A hazai átvételi árakban mindez 2017-ben jelentős emelkedést, tavaly pedig rendkívül alacsony árakat eredményezett. […]

Tovább…

Igy néz ki az idei szilvaszezon Magyarországon a FruitVeB szerint

Közepes/jó szintre várja a 2019-es hazai szilvatermés eredményét a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A virágzás összességében jó volt, ám az időjárás jelentős kiesést okozott a termésben. A március-áprilisi rendkívüli aszály (ami a virágzás időszakára csúcsosodott ki erős talaj- és légköri aszállyal) és a több alkalommal kialakuló éjszakai fagyok, majd a nagyon hűvös, borult, fényszegény és extrém csapadékos május gyengítette a termékenyülést és a terméskötődést. Emiatt május-június hónapokban erős tisztuló gyümölcshullás következett be. […]

Tovább…

Hagyma információs bank segítheti a magyar termesztőket az érvényesülésben

Kis mennyiségben még kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, a termelők közepes hozamra számítanak. A magyar hagymatermesztés az éves 10-12 kg/fős fogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni. A hazai termelők a jövőben hagyma információs bank létrehozását tervezik. Ezzel és technológiai fejlesztésekkel is javítanának az importtal szembeni arányon, illetve a hazai ellátás biztonságán. […]

Tovább…

Néhány hónap múlva változnak a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkék, ellenőrzi is a Nébih

Új típusú címkék szerepelnek 2019. december 14-től a szőlő-gyümölcs szaporítóanyagokon. A címkéken ezentúl – az eddigi adatokon kívül – fel kell tüntetni az Európai Unió zászlóját, valamint a „Növényútlevél/Plant Passport” feliratot is. Az előírás pontosan meghatározza az elemek elhelyezését is. Az új rendelkezés a Nébih által kiállított hatósági, valamint a termelői címkékre egyaránt vonatkozik. A hivatal az őszi értékesítési idénytől a jogszabály szerinti szőlő és gyümölcs szaporítóanyagoknál biztosítja a megfelelő tartalmú és formátumú címkét a termelőknek. […]

Tovább…

673 millió forintos támogatás a mindennek ellenálló magyar zöldségfajták nemesítésére

Stressztoleráns zöldségfajok nemesítésére nyert 673 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alapból a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., a Flóratom Kft. és a Neumann János Egyetem konzorciuma. A projekt célja, hogy a paprika, a borsó, az uborka és a dinnye fajoknál növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a lehető legjobban ellenállnak a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak. […]

Tovább…

Durván betámadta a NAK és a gazdák a Lidlt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felelőtlennek minősítette a Lidl Magyarország által meghirdetett dinnyeárletörő akciót, amit a hazai dinnyeszezon közepén kezdett. Szerintük a kiskereskedelmi lánc ezzel bedöntheti a magyar dinnyetermelést és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását. […]

Tovább…

Szakmai napot szerveznek diótermesztők számára

Sokszor keresik olyan kezdő, illetve telepítést fontolgató diótermesztők a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet munkatársait, akik érdeklődnek a gyümölcs termesztése iránt. Kíváncsiak, milyen a megfelelő termőhely, a szaporítóanyag, a fajta, valamint érdeklődnek a helyes termesztéstechnológia megválasztásáról is. Az igényekre felelve döntött a NAIK egy kislétszámú Diótermesztés Szakmai nap megszervezése mellett. […]

Tovább…

A gyilkos UV-sugarak hatására megéghetnek a zöldségek és a gyümölcsök

Erős UV-sugárzásra hívták fel a figyelmet a meteorológusok az elmúlt időszakban. Az utóbbi években érzékelhetően nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV-sugárzás aránya. De vajon az extrém UV-sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet védekezni a napsugárzás ellen? Van-e jelentősége annak, hogy milyen színű a takaróháló? Ezekre a kérdésekre válaszolt Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. […]

Tovább…