Vad fajtákkal erősítik a paradicsomnövények immunrendszerét

Természetes módon megnövelt ellenállóképességű paradicsomhibrideket hoztak létre az Amerikai Egyesült Államokban az alternária, a fitoftóra és szeptória ellen. A megoldást a vad fajok tulajdonságainak kihasználásával találták meg. Ráadásul a bakteriális és a vírusos megbetegedésekre is hatékony választ adhatnak a vad paradicsomfajták bevonásával. Mindehhez pedig nincs szükség génmódosításra, csak a genom alapos ismeretére. […]

Tovább…

Világhatalom vagyunk a termesztésében, mégis sok tévhit övezi

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy világhatalomnak számítunk a csemegekukorica termesztésében, így méltán érdemel(ne) több figyelmet és megbcsülést. Ennek ellenére több tévhit kötődik a növény fogyasztásához. Ezek egyike az egészségességét kérdőjelezi meg, most azonban a másikról, az emészhtetőséggel kapcsoltos vélt vagy valós problémáról lesz szó. […]

Tovább…

400 ezer palacknyi vörösbor úszott el a folyóban

Borfolyóvá vált a Russian: az Amerikai Egyesült Államok észak-nyugati részén található Kalifornia államban mintegy 360 ezer liter, azaz 400 ezer palacknyi cabernet sauvignon került bele. A vörösbor január végén, Healdsburg településnél jutott a vízbe. A tartálynyi termék értéke több mint 10 millió dollár, nagyjából 3,32 milliárd forint volt. Az eset a Rodney Strong szőlőültetvényen történt, ahol egy nagy tartály alján lévő szelep hibásodott meg. Ennek következtében az összes bor, mintegy 8 nagy tartálykocsira való mennyiség került az üzemi csatornába, ahonnan pedig a folyóba jutott. […]

Tovább…

Fokozható a rosttartalom az inulin használatával

A beltartalomra összpontosító élelmiszer-fejlesztések egyik jellemző területe a rosttartalom fokozása; ennek ígéretes lehetősége az inulin hozzáadása. Felhasználása az új termékek fejlesztése mellett a megszokott termékek számára is kiváló lehetőséget biztosíthat, mint például a csökkentett cukor és megnövelt rosttartalmú gabonapelyhek. Az inulin előretörését jól mutatja, hogy forgalma 2012 és 2019 között megduplázódott, és 2024-re várhatóan meg fogja haladni a 350 millió dollárt. […]

Tovább…

Egyre modernebb a paradicsom termesztéstechnológiája Magyarországon

Jelentősen átalakult a hajtatott paradicsom termesztéstechnológiája az utóbbi másfél-két évtizedben Magyarországon. Ma már főként holland rendszerű modern üvegházakban termesztik az étkezési paradicsomot. A korszerű termesztési módszerek alkalmazásával számos probléma kiküszöbölhető és a termesztés szinte egész évben fenntartható. A növényvédelemben is a lehető legkíméletesebb eszközöket igyekeznek alkalmazni. […]

Tovább…

Magyar bioburgonya termesztési kísérletek és tápanyagutánpótlási képzés a gazdáknak

December elején ültek össze a SolACE projekt burgonya on-farm kísérletében résztvevő gazdálkodók az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet projektvezetőjével, Papp Orsolyával. A megbeszélés célja a tavalyi vizsgálati eredmények összegzése és értékelése, valamint a soron következő kísérletek megtervezése volt. Az intézet programjának folytatásaként az eddigi tapasztalatokat és a burgonya termesztését nehezítő tényezőket is figyelembe véve 2020-ban egy aszálykárt csökkentő terméket és egy komplex mikrobiológiai anyagot tesztelnek. […]

Tovább…

Gazdasági szaksegítség a zöldség- és gyümölcstermesztők számára

A finanszírozás segítésén túl költségelemzésekkel, megtérülési és hatékonyság vizsgálatokkal is hozzásegítik a termelőket a döntések meghozatalához. Új, fontos ágazatot képviselő szakmaközi szervezettel kötött együttműködési megállapodást a Takarékbank az AGROmashEXPO szakkiállításon. A Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a szerződés alapján nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel is segíti a zöldség-gyümölcságazat hatékonyságának és versenyképességének javítását. […]

Tovább…

Ők jártak jól a drágulással: jól teljesített a magyar élelmiszeripar tavaly

Folytatni kellene az élelmiszerek áfa­csökkentését, és a következő uniós költségvetési ciklusban is fontos szerepet kellene kapniuk az ágazati fejlesztéseknek. Azonban az új pályázatok kiírása előtt érdemes megvizsgálni, milyen eredményeket hoztak a korábbiak – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. […]

Tovább…