A kuvaszok köszönik, nem halnak ki

Bejárta a hír a magyar sajtót, hogy 10 éven belül kihalhat az egyik legősibb magyar kutyafajta, a kuvasz. Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke szerint viszont a kuvasz köszöni szépen, jól van. Ebben segít az is, hogy az Agrárminisztérium kiemelten támogatja a kuvasztenyésztőket. Fontos szempont, hogy a kuvaszoknak tényleges feladata legyen és a számukra megfelelő környezetben élhessenek. […]

Tovább…

Az állatsimogatás értelme

Egy néhány éves tanulmány szerint az emberek stresszelik a kutyájukat azzal, ha ölelgetik őket, mert ez a dominancia kimutatását jelenti. A tanulmány szerzője azt javasolta, hogy ehelyett inkább simogatással érdemes jutalmazni a kedvenceket. A simogatást ugyanis minden emlős szereti. De miért van ez? Mint kiderült, az emlősök agyában van egy olyan neuron, ami csak a simogatásra reagál. Ezt 2013-ban írta le egy kutatócsapat, amely kísérleti egerekkel vizsgálta a simogatás hatásait. […]

Tovább…

Újra korlátozhatnák a települések a haszonállatok tartását

Visszaadnák az önkormányzatoknak a jogot, hogy maguk határozhassák meg, településrészenként milyen állatból hány darabot lehet egy ingatlanon tartani. A korábbi döntéstől a háztáji állattartás növekedését várták, de az nem jött be. Ezért több önkormányzat is szorgalmazza, hogy a kormány vonja vissza a korábbi döntését, és ne lehessen a városokban korlátlan számban disznót, tyúkot, kecskét, tehenet vagy egyéb haszonállatot tartani. […]

Tovább…

50 hektáros méhészetet hozott létre Morgan Freeman

Hatalmas méhfarmot hozott létre 50 hektáros birtokán Morgan Freeman. A világhírű amerikai színész és rendező nem vár mézet a rovaroktól. Azt mondta, nem azért tartja őket. A 81 éves művész vonzalma a méhek iránt még 2014-ben kezdődött – legalábbis ekkor vallott róla először a nagyközönségnek az amerikaiak által kedvelt Jimmy Fallon Show-ban. Akkor azt mondta, hogy alig pár héttel korábban kezdett komolyabban érdeklődni a méhek iránt. […]

Tovább…

Azért kampányolnak, hogy több mangalicahúst együnk

A mangalicahús fogyasztását népszerűsíti kampányával az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete. Az „Egyél jót! – A mangalicahús különleges” szlogen alatt futó kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a védett őshonos sertésfajtánk különleges ízére, beltartalmi értékeire és az egészséges táplálkozásban betöltött szerepére. […]

Tovább…

Ismét lehet kacsa- és libahúst szállítani Kínába

A Kínai Vámhivatal április elején arról tájékoztatta a magyar felet, hogy ismét engedélyezi a kacsa- és libahústermékek Magyarországról történő behozatalát. A magyar víziszárnyasok Kínába exportálása 2015 óta a hazai madárinfluenza-járvány miatt bevezetett tilalom miatt nem volt lehetséges. A korlátozás feloldásával a korábban Kínába történő kiszállítására engedélyezett 3 hazai létesítmény kezdheti meg kacsa- és libahús exportját. A mostani bejelentéssel újabb jelentkező baromfihús-előállító üzemek számára is megnyílt a lehetőség a Kínába történő exportra. […]

Tovább…

Újabb hat halfajt tilos kifogni április 15-től

Április 15-től újabb hat halfaj fogási tilalmi ideje kezdődik el. A garda, a domolykó, a paduc, a szilvaorrú keszeg, a jászkeszeg, valamint a márna fogására vonatkozó korlátozás jövő hétfőtől május 31-ig tart. Emellett április 30-ig érvényben marad a három ragadozó halfaj – a fogassüllő, a balin és a sügér – fogási tilalma is. […]

Tovább…

A Nébih bekéri a permetezési naplókat, kiderülhet a magyar méhpusztulás oka

Megkezdte a tájékoztató és adatbekérő levelek postázását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2018-as magyar méhpusztulás kapcsán érintett gazdák részére. A termelőknek a kézhezvételtől számítva 8 munkanap áll majd rendelkezésükre az online adatszolgáltatásra. A Nébih a felméréssel a 2018-as, jelentős mértékű méhpusztulás okait kutatja. Az esetek felderítése érdekében a hatóság ellenőrzi az érintett méhészetek 3 km-es röpkörzetében található, a kérdéses időszakban méheket vonzó kultúrát termesztő termelők növényvédelmi tevékenységét. […]

Tovább…