Antibiotikum helyett levendulával javítják a halak ellenálló-képességét

A halgazdaságokban nevelt halak jelentős része a szállítás, a válogatás és egyéb műveletek hatására jelentkező stressz által kiváltott betegségek miatt pusztul el. Az antibiotikumok felhasználása a fertőzések kezelésére és megelőzésére pedig nem csupán költséges eljárás, hanem rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához is vezet. Ezért a növényi készítmények különösen fontos eszközökké válhatnak a halállomány egészségének fenntartásában. Így jön képbe a keskenylevelű levendula használata is. […]

Tovább…

Pályázati lehetőség a sertés- és baromfitartók számára: Kétmilliárd forint járványvédelemre

A Vidékfejlesztési Program keretében került meghirdetésre a „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” nevezetű pályázati felhívás, amely a járványügyi szempontok alapján legfenyegetettebb területek védelmére nyújt kétmilliárd forint értékű támogatást. A pályázat azon sertés- és baromfitartó gazdák számára nyújt támogatást, akik telepei hatékonyan védhetők a beruházási fejlesztések által. […]

Tovább…

Közeleg a húsvéti főszezon, mégis csökkent a bárány felvásárlási ára az olasz piacon

Több mint fél euróval csökkent a húsvéti bárány kilójának felvásárlási ára az olasz piacon a koronavírus járvány kitörését követően. A kereskedők szállítási, feldolgozási és értékesítési nehézségekre hivatkoznak. A termelők januárban és februárban még bízhattak a kedvező húsvéti árakban. Azzal is számoltak, hogy a pánikvásárlások miatt nő az eladott mennyiség és az ár is, de a mostani árak 150-200 forinttal alacsonyabbak, mind az év elején, és 0,4-0,5 euróval alacsonyabbak a tavaly húsvétinál. […]

Tovább…

Ide is elért a koronavírus hatása: komoly értékesítési problémákkal küzd a nyúlágazat

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország. Ezekben az országokban jelentősen visszaesett a kereslet a járványhelyzet hatására. Viszont a takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst pedig hűtve be kell tárolni. Ez mind komoly költségtöbbletet jelent a nyúlágazat szereplőinek. A feldolgozók kénytelenek árat csökkenteni, ami az élőnyúl-felvásárlási árak csökkenéséhez vezet. […]

Tovább…

Súlyos a helyzet: beragadt a halállomány jelentős része a magyar termelőknél

A COVID-19 nevű koronavírus-járvány és annak hatásai nehéz helyzetbe hozták a magyar halászati és halgazdálkodási ágazatot is. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a nagy felvásárlási láz és az áremelkedés nem érte el a halakat és az azokból készült termékeket. Sőt, a halforgalom a belföldi kereskedelemben jelentősen visszaesett. Attól is tartani kell, hogy a haltermelőknél bent ragadt halállomány a felmelegedő vízben nem fogja bírni a tárolást és áprilisban, vagy májusban el fog pusztulni. […]

Tovább…

A lenmag alapú takarmányozás

A „Bleu-Blanc-Cœur” (Kék-Fehér-Szív) szövetséget 2000-ben hozták létre Franciaországban gazdálkodók, tudósok, agrármérnökök, orvosok és a fogyasztók képviselőinek összefogásával. Azzal a céllal jött létre, hogy a takarmányozáson keresztül a gazdasági haszonállatainknak jobb egészséget biztosítson, és az így előállított termékek minőségének javításával (omega-3 tartalom növelése) hozzájáruljon az emberek egészséges táplálkozásához. Mindezt a legkisebb környezeti terhelés mellett, a fenntarthatóság jegyében. […]

Tovább…

Most még ez is: ismét felütötte fejét a madárinfluenza Magyarországon

A madárinfluenza egyik altípusának, a H5N8-nak a jelenlétét fedezte fel egy laborvizsgálat során a Nébih egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban március 25-én. Az állategészségügyi szakemberek már megkezdték az állatok leölését a gyanú alapján, ami ebben az esetben 32.500 pecsenyekacsát jelent. […]

Tovább…

Mi történik, ha valaki afrikai sertéspestis fertőzte húst eszik?

Kérdéseket küldtünk az afrikai sertéspestis fertőzés gyakorlati tudnivalóival kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajtóosztályának, ahonnan villámgyors válaszokat kaptunk. Többek között arra is, hogy milyen veszélye van, ha valaki fertőzött húst eszik, hogyan történik a betegség miatt elrendelt kényszervágás, és milyen hatást okoz a betegség a sertéshús minőségében? Az is kiderült, hogy milyen kártalanításra számíthatnak a sertéstartók és a vadászati társaságok, ha igazoltan emiatt kell állományt elpusztítani. […]

Tovább…