Már a trágyakezelés is lehet okos

Állattartó telepen fontos a megfelelő trágyakezelési rendszer kialakítása, a fázisbontó-trágyaszeparátor rendszerek üzemeltetése. Ezek általában automatizált folyamatok, de probléma esetén, arról nem értesül a személyzet. Ez komoly probléma, mivel így költséges hibajavítások válnak szükségessé a berendezéseken, és a folyamat is megáll, vagy akár el is áraszthatja a telepet az anyag. A megelőző távfelügyelet megvalósítására nyújt fejlett, professzionális megoldást az OkosFarm és a BAUER közös fejlesztésű, Okos trágyakezelő rendszere. […]

Tovább…

Nyelvük miatt lőnek ki 440 ezer pacsirtát Romániában

440 ezer pacsirta kilövését engedélyezik Romániában, hogy pástétomot csinálhassanak a kis madarak nyelvéből. Miután május végén a román vízügyi és erdészeti minisztérium elfogadta az újabb vadászati időszakra szóló rendeletet, a Román Madártani Társaság (SOR) Pacsirtavadászat-ellenes petíciót indított. Ebben tiltakoznak a madarak kilövése ellen, és arra kérik a polgárokat, mondjanak nemet a pacsirtavadászatra. A pacsirtákra nyelvük miatt vadásznak, ebből készítik a pacsirtanyelv-pástétom nevű gasztronómiai luxusterméket. […]

Tovább…

Személyit is kapnak a mentett túzokcsibék Dévaványán

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt feladata a túzok szabadtéri állományvédelmén kívül a veszélyeztetett fészekaljakból származó tojások mentése. A Dévaványán található túzokvédelmi állomást még 1978-ban alapították, ez volt az első ilyen Európában. A túzokvédelmi munka során eddig megközelítőleg 900 madarat helyeztek vissza a természetbe. Ez azért is nagy dolog, mivel a magyar túzokállomány nagyjából 1500 egyedből áll. […]

Tovább…

Szegeden gyültek össze a baromfitartók az UBM Baromfi Szakmai Napján

Nagy érdeklődés mellett, 224 üzleti partner részvételével zajlott le május 8-án a szegedi Novotel Hotelben az UBM Baromfi Szakmai Nap. A plenáris ülésén és két szekciójában elismert hazai- és külföldi szakemberek előadását hallhattuk az állatitermék-termelésről, a baromfiágazat, a takarmánygyártás világpiaci tendenciáiról, a brojler-, a tojótyúk-, valamint a víziszárnyasok takarmányozásának, tartásának újdonságairól, az időszerű baromfiegészségügyi kérdésekről és az UBM baromfitakarmányozási stratégiájáról. […]

Tovább…

A tervszerű vadgazdálkodás fontosságának oka

A vadfajok állományainak és élőhelyeiknek megőrzésére irányuló tudatos beavatkozások és tevékenységek összessége a vadgazdálkodás. Ezek alapját az ökológia adja, de a vadgazdának több más ágazatot és szakterületet is ismernie kell ahhoz, hogy azok tevékenységeit figyelembe véve tudjon szakszerű vadgazdálkodást tervezni és folytatni. A világban egyre nagyobb a kereslet tervszerű vadgazdálkodás iránt, azonban a vadgazdálkodás lehetőségei alapvetően különböznek az állattenyésztésétől, mert a szabad területen élő vadállományok kezelése más megoldásokat igényel. […]

Tovább…

Rég nem látott halritkaság akadt horogra a Balatonban

A természettudósok egykor a folyóvizek menyétjének nevezték a menyhalat, amelynek karcsúsága, hajlékonysága és fürgesége emlékeztet a kisragadozóra. A Balatonban 1965 óta nem találkozhattak menyhallal a horgászok. Négy éve kezdték újratelepíteni a tóba, nemrég pedig az első visszafogott példány is horogra akadt. Több, mint 5 évtized után, egy kaposvári orvos fogott újra menyhalat a Balaton vizéből. […]

Tovább…

A nyúlhús áfacsökkentéséért és fogyasztásának népszerűsítéséért kampányolnak

Kampányt indított a nyúlhús fogyasztásának ösztönzésére az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A harmadik éve megrendezett promóció fő célja, hogy a belföldi fogyasztás növekedjen. A három szervező első ízben 2017-ben népszerűsítette közös kampánnyal a nyúlhús fogyasztását. Bár a nyúlhús a szakemberek szerint egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében, még mindig nem eléggé keresett termék. Pedig Magyarország exportnagyhatalomnak számít: a kiváló minőségű magyar nyúlhús közel 90 százaléka többek között Németország, Svájc, Olaszország, Spanyolország, Románia és Hollandia hűtőpultjaiba, valamint éttermeibe kerül. […]

Tovább…