Elbénázták a szarvatlan marha génjeit

Nagy várakozás előzte meg a szarv nélküli szarvasmarha bemutatását. Az állatot génmódosítással hozták létre, azért, hogy a tej- és húsiparnak ne okozzanak gondot a szarvak. Azonban a folyamatba véletlenül hiba csúszott. Az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság tudósai megvizsgálták a szarvatlan marhát, és amit találtak, az meglepte a jószág megalkotóit is. A génszekvenciába ugyanis a szarvat leszerelő kód mellé valahogy becsúszott egy másik részlet is. A plusz DNS-darabka egy olyan baktériumból származik, ami antibiotikum-rezisztenciát idéz elő. […]

Tovább…

10 új génmódosított szervezetet engedélyezett az EU élelmiszerként is

5 új kukorica és egy új szójabab került be az Európai Unióban felhasználható génmódosított termékek közé, egy repcének és egy kukoricának pedig megújították az engedélyét. Az engedélyek a köztermesztésre nem terjednek ki, ezzel továbbra is csak az import GMO-k feldolgozását tették lehetővé Európában. […]

Tovább…

Génmódosított haszonnövényekkel a migráció ellen?

A génmódosítás, a GMO-élelmiszerek haszna és veszélyei mindig a heves vitákat kiváltó témák közé tartoznak. Ezeket járták körül a Szent István Egyetem Villányi úti campusán is a Deák Tibor Szakkollégium szervezésében rendezett GMO konferencián. Az eseményen nem a GMO-k mellett és ellen érvelők álláspontját ütköztették, továbbá a génmódosított haszonnövények gazdasági érintettségéről, és az azokkal foglalkozó cégekről sem igazán esett szó. […]

Tovább…

Hatalmas áttörést hozhat a gluténmentes búza

Gluténmentes búza előállításán dolgoznak Hollandiában. A világ népességének egy-két százaléka gluténérzékeny, számukra hatalmas áttörést jelenthet, ha sikerül génszerkesztéssel előállítani. Ráadásul óriási üzletet is hozhat. Az Agrárszektor anyagát szemléztük, amely szerint a gluténérzékenység a gluténre adott immunreakciót jelenti. A búzaszemek ugyanis glutént tartalmaznak, amely két fehérje, a glutenin és gliadin keveréke. A gluténérzékenyek számára az egyetlen megoldás a gluténmentes diéta, amely a búza, az árpa és a rozs teljes kiiktatását jelenti az étkezésükből. A búzát rendkívül nehéz mellőzni, mivel számos feldolgozott élelmiszerhez hozzáadják. A gluténmentes termékek viszont nagyon sok adalékanyag hozzáadásával készülnek. Ezek sokszor kevésbé egészségesek, mint a glutént tartalmazó ételek, […]

Tovább…

Ezeknek a gyümölcsöknek az előnyére válik a génmódosítás

A genetikailag módosított, úgynevezett GMO-s zöldségek és gyümölcsök megítélése és elfogadottsága nagyon eltérő a társadalomban. Az így előállított növényeknek ugyanakkor számos előnye van. Ez pedig nem csak a fogyasztókra, de a termesztőkre is igaz. Ilyen a különböző betegségekkel szembeni ellenállás, vagy akár az új, izgalmas ízek kialakítása is. […]

Tovább…

Történelmi jelentőségű döntés a génmódosítás kérdésében

A környezetvédők győzelmével ért véget az a per az Európai Unió Bíróságán, amit francia mezőgazdasági szakszervezetek indítottak a párizsi kormány ellen. A testület az ítéletében kimondta, hogy a mutagenezis néven ismert technikával előállított szervezetek jórészt genetikailag módosított szervezeteknek minősülnek, így vonatkoznak rájuk a GMO-kat szabályozó uniós előírások. Ezek arról rendelkeznek, hogy a GMO-kat kizárólag akkor lehet engedélyezni, ha nem károsítják az emberi egészséget és a környezetet. […]

Tovább…