10 ok, miért érdemes sok cseresznyét enni

Az ókorban az „istenek eledele” névvel illették a cseresznyét. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megkedvelte a ropogós, lédús gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt a csatákban is volt nála, majd Rómába visszatérve is vitt magával a termesztéshez. Ma már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Elindult a szezon, ezért érdemes belőle minél többet enni. Az okokról anyagunkban írunk bővebben. […]

Tovább…

Több okból is támogatják a tej és tejtermékek fogyasztását

Tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A június 18-ig tartó promóció fő célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetése. Az idei tejkampány célja kettős, mert a fogyasztásösztönzésen túl hangsúlyos szerepet kap a fogyasztói edukáció is. A magyar lakosság átlagos tejfogyasztása tejegyenértékben számítva ugyanis mindössze 165 kg/fő/év, amely az Európai Unió átlagának (250 kg) kétharmadát sem éri el. […]

Tovább…

Új eszközöket használ az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben a Nébih

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén. Ehhez kapcsolódóan indította el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot és egy tematikus honlapot. Az új kezdeményezés célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotikum-rezisztencia komoly veszélyeiről. […]

Tovább…

A gyerekeknél is országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

Nagyjából 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. Az országos felmérésre most további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várja a hatóság. A kutatás célja, hogy képet kapjanak arról, hogy a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezek az adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez. […]

Tovább…

Friss narancslé helyett friss rovarpüré jöhet reggelire?

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Ebből kiderült, hogy a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé. Ezen felül az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. Ám mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé. […]

Tovább…

Megakadályozhatja az elhízást a rizsfogyasztás?

Az elhízás egyre aggasztóbb méreteket ölt a világon. Egy friss felmérés szerint az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb. A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központok (CDC) adatai szerint az amerikai lakosság 39.8 százaléka tekinthető elhízottnak. Ezzel szemben Japánban, ahol rengeteg rizst esznek, ez a szám mindössze 4.3 százalék – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A rizs tele van tápanyagokkal, rostokkal és alacsony a zsírtartalma. Ám attól, hogy egészséges, vajon az elhízást is meg tudja akadályozni? […]

Tovább…