Ivási magatartás és szokások: az egészségi állapot romlásának jelei a sertéseknél

A kereskedelmi sertéseknél a károsodott egészségi állapot jelentős antimikrobiális szerfogyasztáshoz vezet, és aggodalomra ad okot mind a jólét, mind a termelékenység tekintetében. Az egészségügyi és jóléti problémák korai felismerése lehetővé teszi az időben történő beavatkozást, csökkenti a megbetegedési és elhullási arányokat, és javítja a sertések általános jólétét […]

Tovább…

Antibiotikum-csökkentés az állattenyésztésben táplálkozásmenedzsmenttel

Az állatok egészségének megőrzése kulcsfontosságú az állattenyésztésben, és szeptember 8-án a thaiföldi Bangkokban, a Victam Asia 2022 rendezvényen a Poultry World testvérkiadványa, az All About Feed szemináriumot rendezett, amelyen szakértők a takarmányozással és annak az antibiotikum-csökkentésben betöltött szerepével foglalkoztak. […]

Tovább…

El kell hagyni a szalonnát, vagy egészséges is lehet?

Egy szelet nyers szalonna 18,5 milligramm koleszterint tartalmaz. Míg azonban a kutatók korábban azt állították, hogy az ételekből származó koleszterin közvetlenül emeli a vér koleszterinszintjét, ma már úgy vélik, hogy az összefüggés bonyolultabb. […]

Tovább…

Emelés: jelentősen nőtt az egyes élelmiszerek és alkoholok jövedéki adója, a hevített dohány pedig jövőre adóköteles lehet

Mindegy, hogy sós vagy édes, keserű a változás, miszerint a népegészségügyi termékadót 2022. júliustól a korábbinál többféle termék után és jóval nagyobb mértékben kell fizetni. Kormányrendelettel emelkednek egyes jövedéki adók is. A kormányrendelet 2022. július 1-én lépett életbe. […]

Tovább…

Előreléphet az alga a jövő élelmiszertermelésében

Egyre sürgetőbb a kérdés lesz, hogyan tud fenntarthatóbb módon táplálkozni az emberiség. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig sok zöld alternatívát kutatnak, az egyik ilyen élelmiszer pedig az alga. Ez az édes- és tengervízben egyaránt nagy tömegben megtalálható vízi élőlények hatalmas, változatos csoportjának gyűjtőneve, amelyek fotoszintézist végeznek az oxigén előállítása érdekében. Az algák közül az egyik legismertebbek a tengeri moszatok, ilyen például a nori, ami a japán étrend fontos része. […]

Tovább…

Az eldobható vagy az elmosható ételdoboz terheli kevésbé a környezetet?

Melyik megoldásnak kisebb a szén-dioxid-egyenértékben kifejezett környezeti terhelése: annak, ha az étteremből rendelt ebédet eldobható műanyag dobozban szállítják ki, vagy annak, ha visszajuttatható, elmosható acéldobozban hozzák ki? Mielőtt bárki rávágná, hogy az elmosható a jobb, gondoljon arra is, hogy a mosogatásnak (mosószer, víz + energia) és a folyamatos ide-oda szállításnak is van terhelése, illetve általában az acél is Kínából érkezik. Egy magyar cég az acéldobozok mellett döntött. […]

Tovább…

Húsevés helyett: több szempontból is egészségesebb a vegán táplálkozás

A vegán életmód nem csak az állati összetevőket tartalmazó élelmiszerek elhagyásáról szól. Sok előnyös egészségügyi változást tapasztalhatnak magukon azok, akik változtatnak addigi vegyes táplálkozásukon. A növényi étrend számos előnyös hatást gyakorol az emberi szervezetre. A jól összeállított növényi étrendben a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék játsszák a főszerepet. Ez logikusan hangzik, mégsem mindig sikerül ezt helyesen megvalósítani. […]

Tovább…