Erdőirtás és környezetkárosítás miatt váltanák le a szójatermesztést

A modern, egészséges táplálkozásban egyre népszerűbb szója fogyasztása is komoly környezeti hatásokat okoz. A termesztéséhez erdőket irtanak ki, valamint sok esetben a felhasználási helyétől távol, így a szállítása is komoly környezetterhelést okoz. Jó hír viszont, hogy dán kutatók szerint van mivel helyettesíteni a növényi fehérjeforrást, ráadásul környezetkímélő módon. […]

Tovább…

Új takarmány válthatja a hallisztet

A halliszt széles körben elterjedt takarmány alapanyag, a megnövekedett igényeknek és szűkülő beszerezhetőségének köszönhetően azonban igen költségessé vált. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézetében (HAKI) ennek kiváltását növényi és egyéb állati eredetű anyagokkal kísérlik meg. A HAKI szakembereinek sikerült olyan alternatív fehérjeforrásokat feltárni, melyek segítségével még hatékonyabbá tehető a haltermelés. […]

Tovább…

A rovarok ipari felhasználása csak idő kérdése

Első alkalommal tartott Rovaripari konferenciát a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara a rovarok magyar piaci felhasználhatóságának módjairól február 23-án, Budapesten. A konferencia célja, hogy platformot nyújtson a magyarországi szakértők, ipari szereplők és érdeklődők számára az egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kapó, rovarokat hasznosítani tudó agrárszegmensek megismerésére. […]

Tovább…