570 millió forintot kapott Magyarország első rovaripari befektetése: lárvaüzem épül a támogatásból

A társadalmi, illetve környezeti hatást teremtő vállalkozásokba fektető Impact Ventures-től kapott befektetésből 2022-re egy napi 6 tonnás élő lárva kapacitású, automatizált fekete katonalégy tenyésztő és feldolgozó üzem épül. Ezzel a régió meghatározó rovaripari vállalkozásává válhat a magyar BSF Systems Kft. A tőkebevonással a rovarfehérjét előállító Grinsect fantázianevű vállalkozás célja a kapacitásbővítésen túl az értékesítés fellendítése, a további hazai és nemzetközi terjeszkedés, valamint a környezeti terhelés jelentős csökkentése. […]

Tovább…

A 3+1 legnagyobb tévhit a növényi alapú táplálkozásról

Több olyan megállapítással is találkozhatunk a növényi alapú táplálkozás tekintetében, amelyek terjednek a köztudatban, viszont nem feltétlenül mondhatók igaznak. Így például az is, hogy a vegán és vegetáriánus étkezés hiánybetegségeket okozhat, illetve hogy azzal, hogy lemondunk az állati eredetű termékekről, eleget tehetünk a fenntarthatóságért. Tény, hogy a húsmentes étkezésnek is vannak előnyei, viszont nem mindegy, hogy milyen ételeket választunk étkezésre. […]

Tovább…

Erdőirtás és környezetkárosítás miatt váltanák le a szójatermesztést

A modern, egészséges táplálkozásban egyre népszerűbb szója fogyasztása is komoly környezeti hatásokat okoz. A termesztéséhez erdőket irtanak ki, valamint sok esetben a felhasználási helyétől távol, így a szállítása is komoly környezetterhelést okoz. Jó hír viszont, hogy dán kutatók szerint van mivel helyettesíteni a növényi fehérjeforrást, ráadásul környezetkímélő módon. […]

Tovább…

Új takarmány válthatja a hallisztet

A halliszt széles körben elterjedt takarmány alapanyag, a megnövekedett igényeknek és szűkülő beszerezhetőségének köszönhetően azonban igen költségessé vált. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézetében (HAKI) ennek kiváltását növényi és egyéb állati eredetű anyagokkal kísérlik meg. A HAKI szakembereinek sikerült olyan alternatív fehérjeforrásokat feltárni, melyek segítségével még hatékonyabbá tehető a haltermelés. […]

Tovább…

A rovarok ipari felhasználása csak idő kérdése

Első alkalommal tartott Rovaripari konferenciát a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara a rovarok magyar piaci felhasználhatóságának módjairól február 23-án, Budapesten. A konferencia célja, hogy platformot nyújtson a magyarországi szakértők, ipari szereplők és érdeklődők számára az egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kapó, rovarokat hasznosítani tudó agrárszegmensek megismerésére. […]

Tovább…