„Ujjlenyomat”-módszerek, amelyek szembeszállnak az élelmiszer-hamisítással

Az elektronikus nyelv szenzorai az emberi ízérzékeléshez nagyon hasonlóan működnek. Az egy időben számos hullámhosszon meghatározott fényelnyelés, valamint az ízkeltő vegyületek és az elektronikus nyelv szenzorai között kialakuló fizikokémiai kölcsönhatások eredményeként lenyomatjeleket kapnak a kutatók. Ezeket nevezik „ujjlenyomat” (finger­print) módszereknek.
Vitális Flóra, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájának kutatója az élelmiszer-hamisítás kimutatására végez vizsgálatokat. Szűkebb szakterülete a paradicsomsűrítmények hamisítása elleni küzdelem. […]

Tovább…

A szervezett bűnözés keze a növényvédelmet is eléri

A hamisított és illegális növényvédő szerek világkereskedelme növekszik. A szervezett bűnöző csoportok által készített és piacra dobott, egyre nagyobb mennyiségű hamis és illegális növényvédő szer valós veszélynek teszi ki a gazdálkodókat, a környezetet, a gazdaságot és nem utolsósorban a fogyasztók egészségét is.
A növényi károsítók elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a növényvédőszer. Egy-egy új növényvédőszer fejlesztése általában tíz év kutatást és tesztelést igényel, valamint több száz millió euró befektetést – ennyi szükséges a kutatási és fejlesztési folyamathoz és a termék engedélyezéséhez. […]

Tovább…

Az Ezüst Bárd akcióban összesen 1346 tonna hamis és illegális növényvédőszer került elő

A növényvédelem sikerességének egyik, a felhasználók által kevésbé ismert akadálya az illegális növényvédőszer kereskedelem és hamisítás. A növényvédő szerek engedélyezése és szabályozása ugyanis rendkívül szigorú eljárások, melynek következtében a növényvédő szerek hatásait pontosan ismerve, biztonságosan felhasználhatóak az adott termék leírását betartva. Az illegális és hamisított növényvédő szerek esetében ez már nem jelenthető ki. A hamis szerek ismeretlen kockázatot jelentenek mind az ember, mind a környezet számára az elmaradt biztonsági tesztek és a nyomonkövetés hiánya miatt. […]

Tovább…

Hogyan hamisítják a tejtermékeket, és hogyan buknak le a csalók?

Kevesen tudják, hogy a vizezésen kívül a tehéntejet például a leggyakrabban kecsketejjel hamisítják. No és mi a helyzet a szójatejjel, a tejsavóval és a sajtokkal? Mindegyik tejterméket hamisítják, de megvan a módszer a csalás kiszűrésére. A különböző tejtípusoknak eltérő a kémiai összetételük, az UV-spektrumuk, és a zsírsavösszetételük, valamint a zsírsavakból számolt indexeik különbözősége is segítség lehet a hamis tejtermékek felderítésében. […]

Tovább…