Meghosszabbították a tejpiaci szereplők befizetési kötelezettségét

Az Agrárminisztérium újabb három évre kiterjesztette a tejpiaci szereplőkre a Közösségi Marketing Alap fenntartási kötelezettségét. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács üdvözölte a döntést. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a marketing-hozzájárulás megfizetése helyett a szakmaközi szervezet védjegycsaládjának jogszerű használata és a védjegyhasználati díj megfizetése is választható. […]

Tovább…

Az Alföldi tej szövetkezete éves szinten 270 millió liter tejet termel

Az Alföldi Tej szövetkezeti konstrukcióban működik, a cég 65 magyar tulajdonos, jellemzően állattenyésztő és mezőgazdasági mérnök szakember birtokában van. A 20. születésnapját ünneplő Alföldi Tej Kft. meghatározó szereplője a magyar tejiparnak, éves szinten közel 270 millió liter tejet dolgoz fel és közel 130 féle terméket állít elő. A cég a székesfehérvári mellett a debreceni üzemében aktív. […]

Tovább…

Szigorítás és új szabályozások a hazai tejiparban

Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a Tej Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón mondott köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a tejágazatban vannak pozitívumok, ugyanakkor a külső hatások révén jelentős az ingadozás a teljes vertikumban. Hazánk ugyanis méretéből adódóan, az európai tejpiac folyamatait követi. […]

Tovább…

Vannak aggodalmak a tehéntenyésztéssel kapcsolatban, de a fogyasztók még mindig hajlandóak tejet inni

A fogyasztói reakciók bizonyos fokú aggodalmat mutattak, de a legtöbben még mindig hajlandóak tehéntejet inni. Egy dán tanulmány szerint csak minden ötödik ember nem hajlandó meginni a fejlett tenyésztésből származó spermával tenyésztett tehenekből származó tejet. A Koppenhágai Egyetem Élelmiszer- és Erőforrás Tanszékének professzora, Thomas Lund vezetésével a kutatók keresztmetszeti vizsgálatot végeztek. […]

Tovább…

Fémdarabkák lehetnek három francia sajtban – ha megvette, ne egye meg!

országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen.
A hivatal küldetése a magyar élelmiszerlánc-biztonság védelme és javítása a termőföldtől az asztalig, a cél, hogy a vásárló kizárólag minőségi élelmiszerrel találkozzon. […]

Tovább…

Hazai tejtermelés: nem sok jót remélnek a piaci szereplők

A szarvasmarha- és tejágazat lehetőségeiről és a takarmányozási dilemmákról folyt az eszmecsere Hajdúböszörményben a Kelet-magyarországi Agrárfórumon. Elhangzott, hogy voltak nagyon jó és rossz évei is a többek által a mezőgazdaság nehéziparának nevezett ágazatnak. Viszont majdnem nálunk a legalacsonyabb a tej felvásárlási ára az Európai Unióban, és ez igen nehéz helyzetbe hozza az ágazatot. […]

Tovább…

Újgenerációs élelmiszeripari füstaromát fejlesztenek 325 millió forintból Pécsen

A jelenleg alkalmazottaknál hatékonyabb, egészségesebb és változatosabb ízvilágú füstaroma létrehozásába kezd 325 millió forintos fejlesztése révén az élelmiszeripari adalékanyagok előállításával foglalkozó M Profood Zrt. A Baranya megyében, Pécsen üzemelő társaság szakemberei a 2023 őszéig zajló, a Nemzeti Kutatás, Fejlesztési és Innovációs Alap 153 millió forintos támogatásával megvalósuló fejlesztéssel egy – antibakteriális tulajdonságokkal bíró – egészségesebb, költséghatékonyabb és intenzívebb aromát alkotnak meg. […]

Tovább…

Az óriási veszteségek után csak a támogatásban bízhatnak a magyar tejágazat szereplői

Miközben a világpiaci kilátások a fokozódó verseny ellenére biztatóak, Magyarországon a magas önköltség, a szigorodó környezetvédelmi előírások és az alacsony jövedelmezőségű feldolgozás egyaránt komoly kihívást jelent a tejiparban. Bár a tejtermékek iránti világpiaci kereslet erőteljesen növekszik, és az Európai Unió 2015-től megszüntette a termelést korlátozó kvótarendszert, a fenti változások valószínűleg fékezni fogják az iparág fejlődést. Miként válhat sikeresebbé a hazai tejágazat? […]

Tovább…