Szigorúbb és arányosabb büntetés várhat a magyar élelmiszerhamisítókra

Elfogadta az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető személyekkel szembeni büntetőjogi fellépést. Az élelmiszerek hamisítása és az azokkal kapcsolatos csalások, illegális tevékenységek nem csak a hazai piaci viszonyokat zavarják meg, hanem kedvezőtlen helyzetbe hozzák a tisztességes vállalkozókat. Továbbá a fogyasztók egészségét is veszélyeztetik. […]

Tovább…

Érdemes élesztős keverékkel locsolni a kertben az uborkát és a paradicsomot

Az élesztőt nem kizárólag a konyhában lehet felhasználni, cukorral és vízzel elegyítve kiváló növényvédő szer készíthető belőle, ami eredményesen alkalmazható a kiskertekben. Például az uborka és a paradicsom ezzel az oldattal bepermetezve több kártevőtől és betegségtől is megvédhető. Rendszeres kijuttatással az élesztő komoly és kedvező hatást okoz a növényekben, ezért érdemes megfontolni az élelmiszerből készíthető koktél bevezetését a kiskerti növényvédelem során. […]

Tovább…

Döntse el Ön, melyik kiválasztott legyen az Év Fája verseny győztese!

Az Év Fája verseny keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket. Ezek vesznek részt a nyilvános döntőben, melyben legtöbb közönségszavazatot kapó fa nyeri az Év Fája címet. A döntősök között már ott található a Hős Fa cím nyertese és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa is. Azonban arra, hogy melyik fák kapják ezeket a különdíjakat, csak a közönségszavazás után derül ki. […]

Tovább…

70 millió forintot kapnak a zöld civil szervezetek a Zöld Forrás pályázatra

Évente mintegy 50 zöld civil szervezet kaphat támogatást az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázatán. A cél a természeti értékek védelme, az erőforrások takarékos, hatékony és fenntartható használata, továbbá az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása. Az agrártárca erre a feladatra idén 70 millió forintot különít el, melyet pályázati úton ítél oda a szervezeteknek. […]

Tovább…

Egészséges, vagy káros a csak növényi alapú táplálkozás?

Napjainkban egyre népszerűbb a csak növényi alapú táplálkozás. Egészségügyi, környezetvédelmi és állatjóléti előnyei is vannak, ha az ember mindennapi étrendjében növeli a növényi alapú élelmiszerek arányát. Azonban a nem megfelelő táplálkozással hiánybetegségek is kialakulhatnak. Anyagunkban a vegán és a vegetáriánus étrenddel kapcsolatban elterjedt 4 félreértést vettünk sorba. […]

Tovább…

A 3+1 legnagyobb tévhit a növényi alapú táplálkozásról

Több olyan megállapítással is találkozhatunk a növényi alapú táplálkozás tekintetében, amelyek terjednek a köztudatban, viszont nem feltétlenül mondhatók igaznak. Így például az is, hogy a vegán és vegetáriánus étkezés hiánybetegségeket okozhat, illetve hogy azzal, hogy lemondunk az állati eredetű termékekről, eleget tehetünk a fenntarthatóságért. Tény, hogy a húsmentes étkezésnek is vannak előnyei, viszont nem mindegy, hogy milyen ételeket választunk étkezésre. […]

Tovább…

Port, bort, koktélt, krémet és főzeléket is készítenek tormából

A tormát eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használják még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, valamint savanyúságok tartósításánál is. Ez a gyógy- és fűszernövény azonban ennél sokkal többféleképpen használható. Tormabor, tormapor, tormakoktél, tormakrém, tormapép és tormafőzelék készül a jellegzetesen csípős aromájú zöldségnövényből. […]

Tovább…