Nőnek az árak és nagyot erősítene Magyarország a paradicsomfeldolgozásban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) közös prognózisa szerint idén mintegy 100 ezer tonnányi paradicsomot takaríthatnak be a termelők. Több hazai program és kezdeményezés erősíti a magyar paradicsomfeldolgozás helyzetét. […]

Tovább…

Komolyat válaszolt a ChatGPT, amikor szedőrobot fejlesztését adták ki neki 

A svájci EPFL egyetem kutatói a jövő legnagyobb kihívásairól kérdezték a ChatGPT mesterséges intelligencia programot, ami alapján úgy döntöttek, az élelmiszerellátás kihívásával kapcsolatban fognak feladatot adni neki. Egy hatékony paradicsomszedő robot tervezésére kérték fel. Az eredményt a Nature Machine Intelligence című lapban tették közzé. […]

Tovább…

A brutális áremelkedés miatt 4,4 milliárddal többet fizetett a DélKerTÉSZ a magyar zöldségtermelőknek, mint tavaly

Rendkívüli időszak után vágtak neki a 2023-as szezonnak a magyar zöldségtermesztők, a megnövekedett energia- és inputanyagárak, az önköltségek drasztikus emelkedése ellenére 2022-ben összességében a termelők jövedelmezősége nem romlott, ez pedig létfontosságú ahhoz, hogy a termelői közösség versenyképes maradjon – közölte az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ. […]

Tovább…

Itthon is igazolták a veszélyes növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg. […]

Tovább…

Olcsóbb a szamóca termesztése, mint a paradicsomé: a válság és a vírus miatt váltottak Veresen

Szamócatermesztéssel bővítette ki az üvegházi termelését a Veresi Paradicsom Kft. a Pest megyei Veresegyházon, ahol 2022. őszétől a paradicsomok mellett 2 hektáron fognak télen is édes és egészséges szamócákat termeszteni. Az innovatív, hidrokultúrás rendszer bemutatásán elhangzott, hogy a kertészeti vállalat számos kiemelkedő szakmai partnerrel és kutatóval dolgozik együtt. […]

Tovább…

Bajban lesznek a kaliforniaiak és az olaszok, mert jelentősen visszaeshet az ipari paradicsom termelése

A Purdue Egyetem, a University of Texas, a University of Florida és a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének közös tanulmánya szerint a következő 30-40 évben drámai módon visszaeshet az ipari paradicsom globális piacát meghatározó, a világtermelés 65%-át adó három ország (USA, Kína és Olaszország) termelése.  […]

Tovább…

A világ paradicsomexportja: Marokkó már csak egy lépésre van attól, hogy megelőzze Spanyolországot

Marokkó már most azon van, hogy 2022-ben a történelemben először megelőzze Spanyolországot a paradicsomexportban. Míg 10 évvel ezelőtt Spanyolország előnye Marokkóval szemben 104,74 százalék volt, tavaly ez mindössze 5,24 százalékra csökkent. Az elmúlt tíz évben Marokkó 41,84 százalékkal növelte exportját, míg az európai piacok fő beszállítóinak, Hollandiának és Spanyolországnak a kivitele csökkent […]

Tovább…

Víz és műtrágya nélkül terem a tök, bab, paradicsom és hagyma!

Marc Mascetti francia kertész 17 hektáros, agyagos talajú parcellája a franciaországi Marcoussisban az Európa nagy részét sújtó szárazság miatt rendkívül száraz. A szárazság ellenére Mascettinek mégis sikerült termesztenie tököt, babot, paradicsomot, hagymát és egyebeket – olvasható a The Connexion weboldalán megjelent cikkben. Mindezt öntözés és trágyázás nélkül tette. Ez hogyan lehetséges? […]

Tovább…