Egyre nő a hazai tájfajta és bioélelmiszerek keresettsége

A Föld napja alkalmából az ÖMKi a tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerek szerepére hívta fel a figyelmet. Miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? […]

Tovább…

Egyre több az olcsó déli paprika, ám Magyarország is javított a számain az Európai Unió belső piacán

Évek óta tart az a piaci folyamat, amelyben Spanyolország és Hollandia, az Európai Unió belső piacának 2 legnagyobb exportőre fokozatosan teret veszít az Európai Unión kívülről érkező, elsősorban marokkói és török paradicsommal és paprikával szemben. Az Euroestacom adatai szerint a 2020-as évhez képest tavaly további visszaesést mutatott az EU belpiacán értékesített spanyol paprika volumene. […]

Tovább…

A kivont növényvédőszerek helyett keres megfelelő helyettesítő megoldásokat a magyar kutatócsapat: rézkiváltási kísérlet paradicsomban

A RELACS projekt rézkiváltási kísérletét szőlészetben és paradicsom kultúrában is elvégezte az ÖMKi. A növényvédelmi kísérletet a Pest megyei Szigetmonostoron, Pethő Áron ökológiai gazdaságában állították be fóliasátor alatt, aminek során 4 kezelést hasonlítottak össze. A RELACS Európai Uniós projekt fő célja, hogy felmérje a résztvevő EU-s országok ökológiai ágazatainak jelenlegi igényeit a külső forrásból származó input anyagokra, és megoldásokat nyújtson a vitatható anyag-felhasználás kiváltására. […]

Tovább…

Lehet sárga, rózsaszín, lila, fehér és akár fekete is – mindegyik érett paradicsom!

Valószínűleg az első paradicsom a mai Peru területéről származik, itt a „vad” növény még mindig megtalálható az Andokban. Mire az európai hódítók megérkeztek, már széles körben elterjedt a termesztése.
Nem vitás, hogy a paradicsom rendkívül előnyös beltartalmi tulajdonságai és kitűnő íze miatt a világ egyik legkedveltebb élelmiszernövénye. Úgy gondolnánk, nagyon sokat tudunk is róla. Vélhetően azonban még a téma szakértői számára is tartogat meglepetéseket a következő, igen érdekes összeállítás. […]

Tovább…

Több paprika és kevesebb paradicsom várható idén a spanyol termesztőközpontban

Az Asaja Almería mezőgazdasági szervezet tájékoztatása szerint a tervezettnél valamivel több paprika, de kevesebb paradicsom várható Almeríában a 2021/22-es szezonban, ami körülbelül 10-15 nappal korábban kezdődik a 2020/21-es szezonhoz képest. A paprika termőterületének kismértékű, nagyjából 2 százalékos növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy a paprika a piacon az egyik legstabilabb termék – különösen az árát tekintve. […]

Tovább…

Hidrogén-peroxidos vészjelzést ad le a hernyótámadásról a paradicsom

Egy új kutatás igazolta, hogy a növények is rendelkeznek saját idegrendszerrel, amivel külső támadásokra tudnak reagálni. Amennyiben például a paradicsom termését hernyó kezdi el rágni, akkor egy elektromos jel továbbítódik a növény ép részeibe. Ennek hatására megkezdődik egy védekezést szolgáló vegyület, a hidrogén-peroxid termelése. A vizsgálatok szerint a szállítószövetek nem csak a növény tápanyagellátását biztosítják, de egyfajta idegrendszerként is szolgálnak, jóllehet, ennek részleteit egyelőre nem sikerült megismerni. […]

Tovább…

Magyarországra is megjött a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus

A paradicsomot és paprikát is károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában. Az Európai Unióban Spanyolországban Franciaországban és Hollandiában jelent meg. 2020-ra elérte az összes ismert, illetve nagyobb kertészeti kultúrával rendelkező európai országot, hivatalosan 14 tagállamban mutatták már ki a vírus jelenlétét. Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. […]

Tovább…

Értékelte a 2020-as magyarországi zöldségtermesztés helyzetét a FruitVeB

A 2019. évihez hasonlóan átlagosnak mondható eredményekkel zárta a 2020. évet is a magyarországi zöldségtermesztés. Az időjárás mellett leginkább a koronavírus járvány következtében kialakult helyzet tartotta izgalomban a termelőket, különösen a március-áprilisi időszakban. Tavaly az országos szabadföldi zöldségtermesztő terület valamivel meghaladta a 82 ezer hektárt. A szabadföldi zöldségek termőterülete az elmúlt néhány évben a 80-83 ezer hektár közötti intervallumban ingadozik, így a termőterületet tekintve igazán érdemi változás nem, inkább csak szerkezeti átalakulás történt. […]

Tovább…