Nagyon drága, mégis több fogyott belőle: 1 milliárddal költöttek többet külföldi paradicsomra a magyarok, mint tavaly

Gyenge éve volt a szántóföldi paradicsomtermesztőknek a szélsőséges időjárás miatt, közel 20 százalékkal csökkent a megtermelt mennyiség tavalyhoz képest. Azonban a szántóföldi paradicsom ára a visszaeső termelési szint ellenére is nyomott maradt. Ahogy egész Európa, úgy Magyarország is fokozott importra szorult idén a piros bogyójú termésből. A friss portéka ára pedig egész évben magas maradt. […]

Tovább…

Magyar találmánnyal az élelmiszerhamisítók ellen: lebuktatja a csalást az új felfedezés

Több rafinált és illegális megoldás van arra, hogy a boltokban kapható paradicsomos termékeket egyes előállítók élelmiszerhamisítással a fogyasztók számára tetszetősebb színűvé, ízűvé és állagúvá alakítsák. A Szent István Egyetem kutatóinak vizsgálata közelebb hozta azt a pillanatot, amikor egy egy ilyen termék a minőségellenőrzési rendszeren már nem felel meg. A módszer létrejöttét a közeli infravörös spektroszkópia és az elektronikus nyelv használata teszi lehetővé. […]

Tovább…

Fordulat a paradicsom exportversenyben: először előzte meg Marokkó Almeríát

A Hortoinfo az Estacom statisztikai szolgáltatás adatait feldolgozva közölte a dél-spanyolországi Almería tartomány és az észak-afrikai Marokkó paradicsom-külkereskedelmével kapcsolatos adatokat. Eszerint Almería tartomány a 2019/2020-as termesztési szezonban 418 640 tonna paradicsomot exportált, ami 11,3 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának mennyiségétől, és 25,2 százalékkal marad el az előző 5 év átlagától. Ugyanekkor Marokkó 486 880 tonna paradicsom külföldre vitelével a történelem során először teljesített nagyobb mennyiséget, mint versenytársa. […]

Tovább…

Szigorított intézkedéseket vezettek be a ToBRFV paradicsomvírus terjedése ellen

Új, a korábbinál szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén a paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította. Az elváltozások főleg a növény felső levelein mutatkoznak: felületük ráncossá, érdessé válik, rajtuk klorotikus foltok jelennek meg, az erek sárgulnak, és egyes esetekben elkeskenyedik a levéllemez. […]

Tovább…

Télen is terem a magyar tv-paprika: új, 2,5 hektáros üvegház létesül Szegváron

Hamarosan új, 2,5 hektáros, a legkorszerűbb technológiával felszerelt üvegház kezdi meg működését a Csongrád megyei Szegváron. A tájékoztatás szerint az Árpád-Agrár Zrt. új, szegvári üvegházban 90 ezer paprika palántát ültetnek el, amelyről egész évben, négyzetméterenként mintegy 30 kilogramm termést terveznek szedni. A beruházás célja, hogy egész évben, így télen is tudjanak tölteni való paprikát szedni és értékesíteni. […]

Tovább…

A szarvasi ipari paradicsom szakmai nap érdekességei

Szarvason rendezték meg az ipari paradicsom szakmai napot augusztus 25-én. Az eseményen Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke elmondta, hogy a járványügyi helyzet miatt az idei év különleges, hiszen a kertészetet érintő szakmai rendezvények nyár közepéig-végéig nem nagyon voltak az országban. Az ipari paradicsom termesztése iránt nő az érdeklődés, amit a résztvevők nagy száma is mutatott. Anyagunkból több fontos részlet is kiderül a hazai paradicsomhelyzetről. […]

Tovább…

Finomabb a paradicsom, ha magasabb a tárolási hőmérséklet

A paradicsom egy sérülékeny, lágy felszínű kertészeti termék, aminek a betakarítástól az értékesítésen át egészen a fogyasztó asztaláig meg kell őriznie minőségét. A fogyasztók elégedetlenségének okait a paradicsom ízével, zamatával kapcsolatban többen is vizsgálták. A szakemberek szerint az elsődleges nemesítési célok, azaz a betegségekkel szembeni ellenállóság, a magas termőképesség és a megfelelő húskeménység mellett az ízzel kapcsolatos tulajdonságok sok esetben nem játszanak szerepet. A paradicsom íze nem a legfontosabb szempont. […]

Tovább…

Tarolt a mesterséges intelligencia az üvegházi termesztés-versenyben

Másodszor rendezték meg Hollandiában az üvegházi paradicsomtermesztő algoritmusok és az emberi termesztők versenyét. Több alkalommal az algoritmus ért el jobb eredményeket, mint a gazdák. A többek között a holland Wageningeni Egyetem felügyeletével megrendezett Autonomous Greenhouse Challenge verseny célkitűzése az volt, hogy a csapatok olyan mesterséges intelligencia által irányított algoritmusokat fejlesszenek, amelyekkel távolról irányítható az üvegházi termesztés. […]

Tovább…