Két rovarölő kapott időszakos engedélyt paprika és paradicsom kultúrákban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére engedélyezte a Benevia és a Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerek szükséghelyzeti felhasználását hajtatott paprika és paradicsom kultúrákban egyes rovarkártevők ellen. A permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát. […]

Tovább…

Hűtsük vagy nem, hogyan lesz ízesebb a paradicsom?

Sok vitáról hallhatunk a paradicsom helyes tárolásának tekintetében, amelyre általában két lehetőségünk adott: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta, hogy van-e különbség az érett paradicsom ízében különböző tárolási körülmények között, illetve a szállítás hosszától függően. A kutatások bebizonyították, hogy ezek nem olyan fontosak a paradicsom ízének tekintetében, sokkal inkább meghatározó a paradicsom fajtája. […]

Tovább…

Jelentősen több zöldséget takarítottak be az oroszok, mint tavaly

A régiós mezőgazdasági irányító testületek adatai alapján június 2-ig 573,8 ezer tonna zöldséget takarítottak be az orosz hajtatókertészetekben. Ez 28 százalékkal több, mint a 2019. évi hasonló időszak eredménye, ami 448,6 ezer tonna volt. A közel 600 ezer tonnából a legnagyobb arányt a hajtatott uborka adja 386,7 ezer tonnával, ez 26 százalékos növekedést jelent. A paradicsom eddig betakarított mennyisége 177,1 ezer tonna, ami 36 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában mért adatok. […]

Tovább…

Összegyűjtöttük a Budapesti nagybani piac 25. heti árait

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a 25. héten a belföldi termesztésű fürtös paradicsom 390, a koktélparadicsom 1100, a kaliforniai paprika 1050 forint/kilogramm átlagáron szerepelt a Budapesti Nagybani Piac választékában, ami 7-8 százalékkal alatta maradt, illetve 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi árát. Ehhez hasonlóan a legtöbb zöldség és gyümölcs árai is változásokon mentek át a 2019-es évhez képest, így fajtánként egyaránt láthatunk pozitív és negatív eltéréseket is. […]

Tovább…

Az elmúlt öt év legmagasabb szamócaára a Budapesti Nagybani Piacon a 23. héten

A 23. héten a belföldi gömbparadicsom a 2019. azonos hetit 40 százalékkal meghaladó, a fürtös paradicsom az egy évvel korábbinál 18 százalékkal magasabb átlagáron került a Budapesti Nagybani Piac választékába. Az import magvas görögdinnye leggyakoribb ára 300-340 forint/kilogramm között mozgott, szemben a tavalyi azonos heti 200-250 forint/kilogrammal. A hazai szamóca termelői ára a 13–23. hetek átlagában 22 százalékkal magasabb volt 2019 azonos időszakának átlagárához képest, és egyben a legmagasabb az elmúlt öt évben. […]

Tovább…

800 paradicsomfajta és tesztelés az ultramodern üvegházakban – videókkal

Felépült a Syngenta új, modern paradicsom-bemutatóközpontja Hollandiában. A Tomato Vision fontos kutatóbázis, találkozási pont és tudásközpont lesz a fajtaválasztáson gondolkodó partnereknek. A Maasland településen egy év alatt felépített központban 14 ezer négyzetméteres, csúcstechnológiájú üvegház található, ahol nagyjából 800 új paradicsomfajtát tesztelnek és választanak ki az egyedi piaci igények alapján. […]

Tovább…

A fényes vagy a szőrös paradicsom az édesebb?

Sokan jártak már úgy az üzletekből hazatérve, hogy hiába a hosszas és körültekintő válogatás: mégsem sikerült megtalálniuk a számukra megfelelő ízű paradicsomot. Az igazság persze csak a kóstolás közben derül ki. Ám egy Japánban élő kertész-videós most megmutatta, hogyan lehet már ránézésre megállapítani a boltban, hogy a paradicsom bogyója érett és édes. Vajon a fényes, vagy a matt, szőrös paradicsom a nyerő ízű? […]

Tovább…

Nálunk kopp, az oroszok bezzeg belefulladnak, annyi lesz idén

A Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezési Minisztérium legfrissebb hírlevelében közzétett adatok alapján Oroszországban csak 2020. április 28-ig az üvegházakban 389 300 tonna zöldséget szüreteltek, ami 29,4 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakának termése. Az üvegházakban az uborka termelése 274 600 tonna, ami 30 százalékkal több, a paradicsom termése pedig 107 600 tonna, ami szintén 30 százalékkal több, mint a tavalyi év ezen időszakában betakarított termésmennyiség. Így nem hiába várja az orosz mezőgazdasági minisztérium 2020-ban az üvegházban termelt zöldségek rekordtermését. […]

Tovább…