Bajban lesznek a kaliforniaiak és az olaszok, mert jelentősen visszaeshet az ipari paradicsom termelése

A Purdue Egyetem, a University of Texas, a University of Florida és a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének közös tanulmánya szerint a következő 30-40 évben drámai módon visszaeshet az ipari paradicsom globális piacát meghatározó, a világtermelés 65%-át adó három ország (USA, Kína és Olaszország) termelése.  […]

Tovább…

A világ paradicsomexportja: Marokkó már csak egy lépésre van attól, hogy megelőzze Spanyolországot

Marokkó már most azon van, hogy 2022-ben a történelemben először megelőzze Spanyolországot a paradicsomexportban. Míg 10 évvel ezelőtt Spanyolország előnye Marokkóval szemben 104,74 százalék volt, tavaly ez mindössze 5,24 százalékra csökkent. Az elmúlt tíz évben Marokkó 41,84 százalékkal növelte exportját, míg az európai piacok fő beszállítóinak, Hollandiának és Spanyolországnak a kivitele csökkent […]

Tovább…

Víz és műtrágya nélkül terem a tök, bab, paradicsom és hagyma!

Marc Mascetti francia kertész 17 hektáros, agyagos talajú parcellája a franciaországi Marcoussisban az Európa nagy részét sújtó szárazság miatt rendkívül száraz. A szárazság ellenére Mascettinek mégis sikerült termesztenie tököt, babot, paradicsomot, hagymát és egyebeket – olvasható a The Connexion weboldalán megjelent cikkben. Mindezt öntözés és trágyázás nélkül tette. Ez hogyan lehetséges? […]

Tovább…

Sok pénz érkezik a magyar kertészetekbe: milliárdokat kaptak a gazdák, mégis csökken a termőterület

Jelentős fejlődési lehetőség előtt áll a kertészeti hajtató ágazat, azon belül hazai paradicsomhajtatás. A termésmennyiségben elért jó eredmények az új beruházásokkal tovább nőhetnek – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az első alkalommal megrendezett “Magyar paradicsom napja” nevű szakmai találkozón a Csongrád-Csanád megyei Mórahalmon. […]

Tovább…

Több gazdaságra terjedt át a ToBRFV fertőzés, küzdenek a kórokozó ellen

A Holland Élelmiszer- és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyilvántartása szerint 2022. június 1-én 41 holland paradicsomtermelő gazdaságban volt jelen a paradicsom barna termésráncosodást okozó ToBRFV – Tomato brown rugose fruit virus. A tobamovírus fertőzte gazdaságok a szervezet ellenőrzése alatt állnak, hogy elkerüljék a további terjedést. […]

Tovább…

Alapjaiban megváltoztak a magyar gazdálkodás körülményei: a klíma, a növény és a technológia is

Zöld helyett csíkos már a dinnye, kevésbé lédús a paradicsom, és a régi almafajták is már csak a kistermelőknél kaphatók. Évtizedek alatt nagyot változtak a mezőgazdasági termékek és a termelés megoldásai is. Napjaink gyümölcs­ültetvényein a gyümölcsfák hat-nyolc év után elvesztik a termésbiztonságot, szemben a nyolcvan-száz éves fajtákkal. Hogy módosultak a körülmények? […]

Tovább…

Egyre nő a hazai tájfajta és bioélelmiszerek keresettsége

A Föld napja alkalmából az ÖMKi a tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerek szerepére hívta fel a figyelmet. Miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? […]

Tovább…

Egyre több az olcsó déli paprika, ám Magyarország is javított a számain az Európai Unió belső piacán

Évek óta tart az a piaci folyamat, amelyben Spanyolország és Hollandia, az Európai Unió belső piacának 2 legnagyobb exportőre fokozatosan teret veszít az Európai Unión kívülről érkező, elsősorban marokkói és török paradicsommal és paprikával szemben. Az Euroestacom adatai szerint a 2020-as évhez képest tavaly további visszaesést mutatott az EU belpiacán értékesített spanyol paprika volumene. […]

Tovább…