Magyarországra is megjött a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus

A paradicsomot és paprikát is károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában. Az Európai Unióban Spanyolországban Franciaországban és Hollandiában jelent meg. 2020-ra elérte az összes ismert, illetve nagyobb kertészeti kultúrával rendelkező európai országot, hivatalosan 14 tagállamban mutatták már ki a vírus jelenlétét. Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. […]

Tovább…

Értékelte a 2020-as magyarországi zöldségtermesztés helyzetét a FruitVeB

A 2019. évihez hasonlóan átlagosnak mondható eredményekkel zárta a 2020. évet is a magyarországi zöldségtermesztés. Az időjárás mellett leginkább a koronavírus járvány következtében kialakult helyzet tartotta izgalomban a termelőket, különösen a március-áprilisi időszakban. Tavaly az országos szabadföldi zöldségtermesztő terület valamivel meghaladta a 82 ezer hektárt. A szabadföldi zöldségek termőterülete az elmúlt néhány évben a 80-83 ezer hektár közötti intervallumban ingadozik, így a termőterületet tekintve igazán érdemi változás nem, inkább csak szerkezeti átalakulás történt. […]

Tovább…

„Ujjlenyomat”-módszerek, amelyek szembeszállnak az élelmiszer-hamisítással

Az elektronikus nyelv szenzorai az emberi ízérzékeléshez nagyon hasonlóan működnek. Az egy időben számos hullámhosszon meghatározott fényelnyelés, valamint az ízkeltő vegyületek és az elektronikus nyelv szenzorai között kialakuló fizikokémiai kölcsönhatások eredményeként lenyomatjeleket kapnak a kutatók. Ezeket nevezik „ujjlenyomat” (finger­print) módszereknek.
Vitális Flóra, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájának kutatója az élelmiszer-hamisítás kimutatására végez vizsgálatokat. Szűkebb szakterülete a paradicsomsűrítmények hamisítása elleni küzdelem. […]

Tovább…

Jókor, jó helyre – palántázni tudni kell!

A kiültetés, más szóval a palántázás időpontja az ültetendő növényfaj biológiai igényétől (hő) és a termésének a kívánt fogyasztási idejétől függ. Ezek figyelembevételével az alábbi időpontokban palántázhatjuk zöldségnövényeinket.
Elegendő palánta esetén érdemes megkockáztatni a május eleji (egyébként korai) ültetést, mert ha elmaradnak a májusi fagyok, jóval korábbi termésre számíthatunk. De haladjunk időrendben! […]

Tovább…

Megérkezett Magyarországra a sötétlila YOOM paradicsom

Hazánkban is megkezdődött a YOOM paradicsom termesztése és forgalmazása. A következő hónapokban mintegy 300 ezer csomag kerül a különleges színű termésből a boltokba. A YOOM könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely umami ízű. Az umami egy aminosav, amely más molekulákkal együtt fokozza az ízlelőbimbókra gyakorolt élményt. Sötét színéért az antocianin felel, amely vízben oldódó természetes pigment. Továbbá gazdag karotinoidokban is, amelyek erős antioxidánsok és segítenek leküzdeni a fáradtságot. Ehhez nagy adag C-vitamin, magnézium és kálium társul. […]

Tovább…

Újra beszerezhető a 4 tájfajta paradicsom: ceglédi, faddi, máriapócsi, tolna megyei várja a kertészeket

Újra beszerezhetők és elültethetők azok a népszerű tájfajta, öko paradicsompalánták, amelyek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vizsgálatai alapján legjobbnak bizonyultak. Idén a legfiatalabb kertész generáció bevonására is gondoltak az öko mezőgazdaság kutatói. Az Ovikert program részeként, a Fagyos Szentek után, óvodás gyerekek fogják ültetni és nevelgetni a paradicsompalántákat, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait. […]

Tovább…

Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott a Verimark SC rovarölő permetezőszer

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2021. április 22. napján kelt határozatában engedélyezte a Verimark SC rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását paprika és paradicsom kultúrákban különböző rovar kártevők ellen. Hajtatásban a készítmény az öntözőrendszeren keresztül kijuttatható, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 1 nap. Szabadföldi termesztés esetén a készítmény a palánták kiültetés előtti felszívatásával használható fel. […]

Tovább…

Csonthéjasokban, bogyósokban, szójában, paprikában, paradicsomban és szőlőben is használható a Pyregard rovarölőszer

Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott, így a Pyregard természetes piretrin hatóanyagú rovarölő készítmény felhasználható ökológiai és konvencionális termesztésű kultúrnövényekben. A szerrel az alma, cseresznye, meggy, kajszi, szilva, bogyós gyümölcs, szója, hajtatott és szabadföldi paradicsom, illetve hajtatott és szabadföldi paprika kultúrákban földi permetezéses kijuttatással 2021. augusztus 27-ig lehet védekezni a rovarok ellen. Sőt, szőlőben is használható amerikai szőlőkabóca ellen augusztus 12-ig. […]

Tovább…