A Nemzetközi Komposzttudatossági Hétnek éppen vége – de az útmutatása velünk marad!

T Research and Education Foundation Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság és más országok csatlakozásával 2023. május 7–13. közötti időszakot a Nemzetközi Komposzttudatosság Hetének (International Compost Awareness Week, ICAW) nyilvánította. A komposztálás bizonyítottan csökkenti a műtrágyáktól való függőséget, és az erózió mérséklésében is szerepet játszik. […]

Tovább…

Ki ne dobjuk a citromhéjat! Rengeteg mindenre jó

Van maradék citrom- vagy narancshéja? Ne dobja ki őket, hasznosak! Hogy mire lehet felhasználni azt, ami jobbára a szemetesben végzi? Például komposztáláshoz, de hasznos, amikor a kártevők természetes módon történő elűzése a cél. Vagy amikor a mindenre kíváncsi házi kedvenceinket szeretnénk távol tartani a kerttől. Nem is beszélve a hangyák és a szúnyogok elűzéséről. Ráadásul isteni illattal ajándékoz meg. […]

Tovább…

4+1 hasznos válasz a komposztálás előnyeiről

A komposztálás során a kertben és konyhában keletkezett szerves hulladékot egy hasznos anyaggá alakítjuk át. Miért éri meg a komposztálás, milyen előnyöket biztosít a kert számára? Az élőlények által felvett tápanyagok egy része beépül a szervezetükbe, majd miután elpusztulnak, a lebontó organizmusok munkája során visszakerül a természetbe. […]

Tovább…

Kerti feladatlista 7 pontban: a legfontosabb téli teendők

Télen, a pihenés időszakában is érdemes figyelni a kert állapotára, hiszen hiába van Karácsony, újév, hideg és nyugodt évszak, több feladat azért még akad. Összegezhetjük az éves munkánkat és persze át lehet és át is kell gondolni, hogy mit, hogyan csináljunk a következő évben. […]

Tovább…

Ne őrüljünk bele a lehulló falevelek látványába, inkább hasznosítsuk

Az ősz derekán járunk, ilyenkor a lehulló falevelek már olyan mennyiségben halmozódnak a talajon, hogy azzal kezdeni kell valamit. Akkor járunk a legjobban, ha hasznosítjuk az avart, mert a növényeknek extra tápanyagot juttathatunk vele. Az ingyenes tápanyag birtokában pedig jövőre jobban ellenállnak majd az időjárási stresszeknek. […]

Tovább…

Komposztálni jó! És hasznos. És olcsó. Segítenek a giliszták is

Hiába az infláció, a dráguló élelmiszerek, még mindig elképesztő mértékű a magyar háztartások pazarlása. Fejenként évente átlagosan 65 kg élelmiszer-hulladékot termelünk, amelynek legalább egyharmadát olyan nyers ételmaradékok teszik ki, amelyek komposztálhatók lennének: zöldség- és gyümölcshéj, lenyírt fű, karácsonyfaágak, kávézacc vagy akár a tojáshéj.
Már azzal is sokat tehetnénk környezetünk állapotáért, ha a háztartási zöldhulladékok a szemetes helyett egy komposztládába gyűjtenénk. Csökkenthetnénk vele a szemétszállítási díjat, hiszen kevesebb hulladék kisebb gyűjtőben is elfér. Másrészt szinte ingyen extra minőségű komposztot is termelhetünk, amivel termékenyebbé tehető a talaj, és a növények egészségesebben fejlődhetnek tőle. […]

Tovább…

Forradalmi átalakulást hozhat a gombatermesztés számára a magyar fejlesztés

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai. A természetes újrakomposztálódási folyamat során vett mintákból mikroorganizmusokat – baktérium- és gombatörzseket – izolálnak. Ezeket fajszintű molekuláris azonosítás után törzsgyűjteményben helyezik el. A kiválasztott baktérium- és gombatörzsek fermentációs körülményeinek optimalizálását követően termék-prototípusokat hoznak létre. Az eredményként kapott takaróföldet gombatermesztési kísérletekben tesztelik. […]

Tovább…

Kisokos a jó komposztálás eléréséhez

Számos érv szól amellett, hogy valaki a komposztálás mellett döntsön. Többek között ilyen a környezetvédelem, az újrahasznosítás, a költségcsökkentés és a jó minőségű tápanyag előállítása. Sokan és rosszul hiszik azt, hogy ez egy bonyolult, szagos és körülményes művelet. Akkor lehet ilyen, ha rosszul csinálják. A fő feladat: szerves anyagokat rétegezni egymásra egy kis talajjal kiegészítve. Azért, hogy biztosan jó minőségű komposzt készülhessen, érdemes odafigyelni az alábbi részletekre. […]

Tovább…