Mi értelme lesz a zászlóerdőnek a hentespultban?

Január 15-től jól láthatóan ki kell írni a termék származását a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra. Sőt, a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé. Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, a marha és az egyéb húsoknál nem kell megjelölni a származási országot. A lépés valószínűleg a magyar sertés fogyasztását kívánja ösztönözni, ám a hasonló intézkedések kétféle eredményt is hozhatnak. A vásárlók egy része előnyben részesíti a magyar termékeket, mások viszont inkább elfordulnak tőle, azonban a legtöbbször szimplán az ár alapján döntenek. […]

Tovább…

Átrendeződés a magyar baromfipiacon: befalta a Master Good a Ságát

Megvette a magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. az angol tulajdonú Sága Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A vételár kiegyenlítése hétfőn megtörtént – tájékoztatta a Master Good a Magyar Távirati Irodát. A közlemény szerint a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. A sárvári székhelyű Sága Zrt. Magyarország piacvezető tovább-feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalata, munkavállalóinak száma 260. A kisvárdai székhelyű Master Good cégcsoport a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás több mint 40 százalékát adja, értékesítésének nagyobb részét az export teszi ki. A cégcsoport csaknem 2000 munkavállalót foglalkoztat. […]

Tovább…

Le kell ölni és meg kell semmisíteni 26 + 24 ezer sertést

Újabb 26 ezer sertés elpusztításáról döntött a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA), miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a kelet-romániai Braila megyében egy sertéstelepen. Néhány napja Bulgáriában is komoly fertőzési gócpontot találtak az ország északkeleti régiójában, ott 24 ezer állatot kell elpusztítani a betegség miatt. Összesen 50 ezer disznóval lesz kevesebb két, hazánkhoz közeli területen. […]

Tovább…

Az ENSZ-javaslat szerint hús helyett sáskát és lisztkukacot kellene enni

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint viszonylag rövid időn belül le kell szoknunk a húsevésről. Az ok, hogy 2050-re a hús ugyanolyan luxuscikknek minősül majd, mint ma a kaviár. Jelenleg az európai és észak-amerikai lakosság fejenként évente átlagosan 80 kilogramm húst fogyaszt – miközben 20 évvel ezelőtt a fogyasztás mindössze 50 kiló volt –, Indiában és Kínában viszont az évi húsmennyiség fejenként mindössze 25 kilogramm, ám előrejelzések szerint itt is jelentősen növekedni fog. Az élelmezési kihívásra megoldást az entomofágia, a rovarok fogyasztása jelenthetne. […]

Tovább…

Kiszabadult a börtönből az egyik legnagyobb magyarországi húsipari cég tulajdonosa, két hétre rá a fiát vették őrizetbe

8 hónap után szabadon engedték Piero Pini olasz üzletembert, a legnagyobb kapacitású magyarországi vágóhíd tulajdonosát. A kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. első emberét még március elején vették őrizetbe jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. Legutóbb 2017-ben Lengyelországban tartóztatták le adócsalás és feketefoglalkoztatás gyanúja miatt. A szabadulás öröme nem lehet felhőtlen, ugyanis november végén a fiát tartóztatták le tanúk befolyásolásának gyanúja miatt. […]

Tovább…

3 milliárd forintos húsfeldolgozó üzemet adtak át Sárrétudvariban

Európa egyik legkorszerűbb sertéshúsüzemét adta át Nagy István agrárminiszter a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban. A beruházással 120 új munkahelyet teremtettek a faluban. Az üzem 130 ezer sertés levágására, feldolgozására és csomagolására is alkalmas lesz, és decemberben kezdi meg működését. Az építés során a gazdaságos és környezettudatos működésére is hangsúlyt fektettek. […]

Tovább…

Kolbászban erősek vagyunk: a 12. legtöbb kolbászt exportálta a világon Magyarország

Hazánk tavaly 18 ezer 900 tonna kolbászt exportált 45 országba, amivel a 12. lett a világon – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a 23. Békéscsabai Kolbászfesztivál alkalmával. Szijjártó Péter kifejtette, a magyar gazdaság exportorientált, a növekedési pálya pedig függ a kivitel volumenétől. Annak értéke az elmúlt 2 évben 100 milliárd euró felett volt, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés meghaladta az uniós átlagot. Az exportban kiemelt szerepe van az élelmiszeripari termékek kivitelének, ugyanis világszerte nő a kereslet a minőségi magyar termékek iránt. […]

Tovább…

Leszokhatunk a hús- és tejfogyasztásról az új termékek miatt

Igen nagy változás előtt áll a mezőgazdaság és az állattenyésztés egy új kutatás szerint. Még az is lehetséges, hogy a tej- és marhahús ipar a közeljövőben összeomlik. A RethinkX technológiai változásokkal foglalkozó szervezetnél úgy vélik, hogy megszakadhat a hús- és tejtermékek gyártása a manapság egyre népszerűbb húsmentes termékek és a hús alternatívái miatt. A társaság lemodellezte a folyamatokat, szerintük ez a változás 2030-ra következik be. […]

Tovább…