Bőven van nyúlhús Magyarországon, mégsem esszük

Kelendő a magyar nyúlhús, de inkább külföldön. A termelés csaknem 96 százaléka külföldre megy, amit a jelek szerint egyre kevesebb tenyésztő állít elő. Körülbelül 20 dekagramm nyúlhúst eszünk Magyarországon fejenként egy évben, míg az európai átlag két kilogramm. A legtöbb kiskereskedelmi láncban ma már kapható a húsféle. […]

Tovább…

Kimegy külföldre a magyar vadhús, itthon pedig alig esszük

Külföldön keresett termék a magyar vadhús. A hazai feldolgozókból mintegy 3800 tonna feldolgozott vadhús kerül ki évente, aminek közel 90 százalékát az export partnerek vásárolják fel. A magyar fogyasztók elvétve találkoznak vadhússal, holott a különleges ízvilága mellett az egészségre gyakorolt hatása miatt is érdemes lenne minél gyakrabban beemelni az étrendünkbe. […]

Tovább…

Komoly kihívások előtt áll a brit baromfiágazat

Az emelkedő termelési költségek nem mutatják a lassulás jeleit, és a megélhetési válsággal szemben a minőségi, megfizethető élelmiszerek iránti kereslet még soha nem volt ilyen magas. Maire Burnett, a Brit Baromfitanács technikai igazgatója a Délnyugati Csirkeszövetség konferenciáján elmondta, hogy az elkövetkező években az ágazatot az fogja meghatározni, hogy hogyan kezeli ezeket a kihívásokat. […]

Tovább…

Új technológia érkezett a perbáli Regnum húsüzembe: 1,1 milliárdért fejlesztett a SPAR

Nagyszabású, 1,1 milliárd forint értékű felújítás és korszerűsítés történt az elmúlt két évben a SPAR perbáli húsüzemében. Ezzel a bicskei Regnum Húsüzemmel együtt Közép-Európa egyik legkorszerűbb élelmiszer-előállítási helyszíneit mondhatja magáénak a hazai üzletlánc. […]

Tovább…

Mintegy 10 százalékkal kevesebb állatot vágtak le tavaly a magyar vágóhidak, mint egy évvel előtte

A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél, sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 millió darabot, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből. A levágott baromfi élősúlya összesen 634,7 ezer tonna, vágott súlya (tisztított, bontott súly) 479,9 ezer tonna volt 2022-ben. […]

Tovább…

Óriási bajban a Kurucz-csoport: csődbe ment a sertéságazat három hajdú-bihari cége

Három, Hajdú-Bihar megyei agrárvállalkozás ment csődbe. Megnehezítették a termelést az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarok, a covid-19 járvány hatásai, az ellátási láncok zavarai és a drasztikus áremelkedések. Ezzel párhuzamosan a sertésárak mélyrepülése, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult uniós túltermelés és az ukrán-orosz háború miatti gazdasági károk rontották a helyzetet. […]

Tovább…