Kelendő a magyar nyúlhús, de inkább külföldön. A termelés csaknem 96 százaléka külföldre megy, amit a jelek szerint egyre kevesebb tenyésztő állít elő. Körülbelül 20 dekagramm nyúlhúst eszünk Magyarországon fejenként egy évben, míg az európai átlag két kilogramm. A legtöbb kiskereskedelmi láncban ma már kapható a húsféle. […]
Címke: húsipar
A válság és az áremelkedés idején is növelte a nyereségét a Pick Szeged Zrt.
A Pick Szeged Zrt. az 2023 első hat hónapját 4,932 milliárd forint adózott eredménnyel zárta, az előző év azonos időszakban elért 4,846 milliárd forint után – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett fél éves jelentésében. […]
Kimegy külföldre a magyar vadhús, itthon pedig alig esszük
Külföldön keresett termék a magyar vadhús. A hazai feldolgozókból mintegy 3800 tonna feldolgozott vadhús kerül ki évente, aminek közel 90 százalékát az export partnerek vásárolják fel. A magyar fogyasztók elvétve találkoznak vadhússal, holott a különleges ízvilága mellett az egészségre gyakorolt hatása miatt is érdemes lenne minél gyakrabban beemelni az étrendünkbe. […]
Komoly kihívások előtt áll a brit baromfiágazat
Az emelkedő termelési költségek nem mutatják a lassulás jeleit, és a megélhetési válsággal szemben a minőségi, megfizethető élelmiszerek iránti kereslet még soha nem volt ilyen magas. Maire Burnett, a Brit Baromfitanács technikai igazgatója a Délnyugati Csirkeszövetség konferenciáján elmondta, hogy az elkövetkező években az ágazatot az fogja meghatározni, hogy hogyan kezeli ezeket a kihívásokat. […]
Új technológia érkezett a perbáli Regnum húsüzembe: 1,1 milliárdért fejlesztett a SPAR
Nagyszabású, 1,1 milliárd forint értékű felújítás és korszerűsítés történt az elmúlt két évben a SPAR perbáli húsüzemében. Ezzel a bicskei Regnum Húsüzemmel együtt Közép-Európa egyik legkorszerűbb élelmiszer-előállítási helyszíneit mondhatja magáénak a hazai üzletlánc. […]
Mintegy 10 százalékkal kevesebb állatot vágtak le tavaly a magyar vágóhidak, mint egy évvel előtte
A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél, sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 millió darabot, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből. A levágott baromfi élősúlya összesen 634,7 ezer tonna, vágott súlya (tisztított, bontott súly) 479,9 ezer tonna volt 2022-ben. […]
Annyira megdrágult a hús, kevés fogy belőlük a henteseknél
70-80 százalékkal emelkedett az élősertés ára egy év alatt Magyarországon, miközben a munkabérek és az energiaárak is nőttek. Mindezek azt eredményezték, hogy a kis hentesüzletek nagy bajba kerültek. […]
Óriási bajban a Kurucz-csoport: csődbe ment a sertéságazat három hajdú-bihari cége
Három, Hajdú-Bihar megyei agrárvállalkozás ment csődbe. Megnehezítették a termelést az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarok, a covid-19 járvány hatásai, az ellátási láncok zavarai és a drasztikus áremelkedések. Ezzel párhuzamosan a sertésárak mélyrepülése, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult uniós túltermelés és az ukrán-orosz háború miatti gazdasági károk rontották a helyzetet. […]