Hűtsük vagy nem, hogyan lesz ízesebb a paradicsom?

Sok a vita a paradicsom helyes tárolásának tekintetében, amelyre általában két lehetőségünk adott: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta, hogy van-e különbség az érett paradicsom ízében különböző tárolási körülmények között, illetve a szállítás hosszától függően. A kutatások bebizonyították, hogy ezek nem olyan fontosak a paradicsom ízének tekintetében, sokkal inkább meghatározó a paradicsom fajtája.

Arra a kérdésre, hogy hogyan változik az érett paradicsom íze, aromája, ha a betakarítást követően a kereskedelmi láncon végighaladva hűtőszekrényben (7 Celsius fok) vagy szobahőmérsékleten (20 Celsius fok) tároljuk a Göttingeni Egyetem Növényi Termékek Minőségrészletének kutatói keresték a választ. Ehhez egy „érzékszervi panel” szakértelmére támaszkodtak, akik segítségével elemezték az új paradicsomtörzsek íz-tulajdonságait. A testület tapasztalt és képzett értékelőkből állt, akik érzékeik segítségével elemzik a termékek tulajdonságait, és az alapján értékelik. Ez a testület más tulajdonságok mellett megvizsgálta a paradicsom édességét, savasságát és szaftosságát. A betakarítást követő teljes szállítási folyamat figyelembevételével nem találtak számottevő ízbeli különbséget a két tárolási lehetőség között.

A kutatók a különböző tárolási lehetőségek hatását vizsgálták a paradicsom ízbeli tulajdonságaiban. (Fotó: Pixabay, Lernestorod)
A kutatók a különböző tárolási lehetőségek hatását vizsgálták a paradicsom ízbeli tulajdonságaiban. (Fotó: Pixabay, Lernestorod)

Larissa Kanski, a tanulmány vezetőjének elmondása szerint főként a paradicsom fajtája befolyásolja az ízt, ezért új fajták kifejlesztése szolgál lehetőségként a paradicsomok ízminőségének javítására. Elke Pawelzik professzor hozzátette, minél rövidebb a tárolási idő, annál jobb az aroma, és az ehhez kapcsolódó tulajdonságok. A kutatás során pedig fény derült arra, hogy a betakarítást követően a teljes lánc figyelembevételével az érett paradicsom hűtőszekrényben való tárolása nincs hatással annak ízére.

Forrás: Göttingeni Egyetem

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
Bevezetik az EKÁER-t 2015. január 1-jén induló EKÁER. Ha még nem hallott róla, abból baj is lehet, mert a NAV üzemelteti és az előírások be nem tartásáért büntetés is jár....
EKÁER: amikorra kell, lesz A mezőgazdasági főszezon idejére már mindenkinek tudnia kell használni a január elsején bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert...
Március elsejéig tart az ekáer próbaüzeme! A piaci szereplők javaslatát szem előtt tartva a kormány március elsejéig meghosszabbította az ekáer rendszer próbaüzemét. A NAV addig is ellenőrizhet...
A FruitVeb az ekáer kiterjesztését kéri A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) a nagybani piac kereskedőire is kiterjesztené az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző r...
Alternatív szállítási útvonalak a röszkei helyzet ... A röszkei határon kialakult helyzetre való tekintettel - a helyzet normalizálódásáig - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) segíteni kí...