A burgonyatermesztők figyelmét kérik

Az ország burgonya termőterülete hihetetlenül alacsony szinten áll, ha a 30 évvel ezelőtti állapotokkal hasonlítjuk össze. A biológiai alapokban lezajlott fejlődésnek köszönhetően ugyan a termésátlagok a korábbiaknál magasabb szinten stabilizálódtak és a minősített vetőgumó felhasználásának aránya is emelkedik, de az ágazatot tartós válság jellemzi. […]

Tovább…

Soha ilyen mélyponton nem volt a hazai burgonyatermesztés

Egyre kisebb területen egyre kevesebb burgonyát termeszt az ország. Fénykorában elérte a 60 ezer hektárt az étkezési terület, ma alig nyolcezernél tartunk. Ehhez hozzájárult a feldolgozóipar megszűnése, az uniós csatlakozással még nyitottabbá váló határok, és a klímaváltozás sem segít az ágazat szereplőinek.
Ha kitekintünk a határainkon túlra, évek óta területcsökkentést szorgalmaz az unió a tagállamok felé. Idén 20 százalék volt az előirányzott terv, ami csak részben teljesült, de így is 2018 óta a legkisebb vetésterülettel, 1,6 millió hektárral számolhatunk. […]

Tovább…

Hibák, amelyeket elkövethetünk és el is követünk a burgonya tárolásakor

A koronavírus kezdetekor sokan beleestek abba a hibába, hogy elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket, így rengeteg bolt polca kiürült, és bár mindig volt elegendő termék az áruházakban, a polcok utántöltése nem tudott kellő gyorsasággal haladni. Ezek közé a keresett élelmiszerek közé tartozik a konzervek mellett a burgonya is. És a lényeg valójában nem az volt, hogy minél több élelmiszert halmozzunk fel ugyanazokból a termékekből, hanem hogy a konyhánk jól felszerelt legyen, és hogy a lehető legkevesebbet kelljen olyan környezetben tartózkodnunk, amely alkalmas a vírus terjedésére. […]

Tovább…

Komoly változásokon megy át a burgonyatermesztés

Az elmúlt másfél évtizedben megháromszorozódott a burgonya ára a magyar piacokon és boltokban, ráadásul Magyarországon évről évre kevesebb burgonya terem. De nemcsak nálunk, hanem az egész Európai Unióban. Még a hagyományosan legnagyobb termelőknél is ez a helyzet. De mi ennek az oka, és érdemes-e felkészülni arra, hogy ez már így marad? Az Index cikkét szemléztük. Mi történt a magyar krumplival az elmúlt években? A hatvanas évektől kezdve leépült a magyar burgonyatermelés: amíg akkoriban még évi 2-3 millió tonnát is megtermelt a magyar mezőgazdaság, a 2000-es évek elejére fokozatosan évi 1 millió tonna alá csökkent az éves termelés, 2017-ben pedig már […]

Tovább…

A hazai burgonyatermesztők nem az idén fognak meggazdagodni

A legfrissebb adatok szerint az NEPG öt tagállamában a burgonya termőterülete 5,9 százalékkal 585,9 ezer hektárra nőtt 2017-ben az előző évihez képest. A legnagyobb arányú (+8,8 százalék) növekedés Németországban történt. Itt 179 ezer hektárra nőtt a termőterület. Az öt ország együttes burgonyatermése 28,9 millió tonnára emelkedett az idén, szemben a tavalyi 24,5 millió tonnával. A legnagyobb arányú (+24,7 százalék) növekedés Belgiumban volt. Ugyanakkor a legtöbb burgonyaterméssel továbbra is Németország rendelkezik (8,9 millió tonna). Jó évet zárt az európai burgonyapiac. […]

Tovább…