Burgonya: szabadalmi oltalom az új vetési módszernek

Az eddigieknél háromszor hatékonyabb vírusmentesítési eljárást fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának és az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének kutatói.
A burgonyatermesztésben kiemelkedő jelentőségű az egészséges vetőgumó használata. A burgonyát fertőző és a vírusos vetőgumóval is terjedő betegségek ugyanis akár 80%-os termésveszteséget és jelentős minőségi romlást is okozhatnak. Az új vetőmagkezelési módszert a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalmi oltalom alá helyezte – olvasható a Debreceni Egyetem által közzétett beszámolóban. […]

Tovább…

Bioburgonya kísérletekről számolt be az ÖMKi

Harmadik és egyben utolsó évükbe léptek a SolACE projekt keretében zajló bioburgonya termesztési kísérletek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezésében. Az on-farm kísérletekben ezúttal is több innovációs eljárást teszteltek: 2019 után idén ismét a legújabb hibrid burgonya palántákat termesztik partnereik a zsámboki Bálint Kertben és a kiskunfélegyházi Kiss Bio Tanyán. Mindkét kísérleti genotípus sárgahéjú burgonya, és nagyobb fokú abiotikus és biotikus stressz-ellenállóságra nemesítette őket a holland Solynta cég. […]

Tovább…

Kényük-kedvük szerint rángathatják a burgonya árát

Ha ma körülnézünk a piacon, hektikus burgonyaárakkal találkozhatunk. Ami ma még 100 forint, a következő vásárlásnál már duplája vagy akár háromszorosa lesz. Mivel a piac átnyúlik a határokon, érdemes megnézni, miként állunk összevetve a nagy krumplis országokkal.
Hazai vetőburgonyás cégek állítják, hogy ősszel a szokásos mennyiséget rendelték be a termelők, majd tavasszal az érdeklődés visszaesett. Mi ennek az oka? A pandémiának köszönhetően a vendéglátás Európában tetszhalott állapotba került, az éttermek nem rendeltek, így felesleg halmozódott fel. […]

Tovább…

Védik a vető- és áruburgonyát: szigorodtak a növénykórokozó baktérium elleni intézkedések

Tavaly az előző évekhez képest jóval több helyszínen fordult elő Magyarországon a burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum uniós zárlati baktérium. A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 2020-ban az eddigieknél országosan 30 százalékkal több hatósági ellenőrzés – termőhelyi szemle, mintavétel és laboratóriumi vizsgálat – elvégzését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. […]

Tovább…

Jóval a valóság fölé tippelték a válaszadók, mennyit kereshet egy gazda

Hollandiában tették fel egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak a kérdést, hogy szerintük mennyi marad a termesztőknél az élelmiszerek árából. Jócskán túlbecsülték a gazdák bevételét: átlagosan a valós pénzösszeg másfélszeresére gondoltak. A holland Agrifirm által szervezett, a közösségi médiában zajló felmérésben 9 különféle mezőgazdasági eredetű termék – karfiol, körte, sárgarépa, burgonya, tojás, baromfihús, sertéskaraj, marhasteak és kisüzemi sajt – termelői árát kellett megtippelniük olyan élelmiszervásárlóknak, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk a mezőgazdasággal. […]

Tovább…

Fordulat a sertéspiacon: megállt az áremelkedés

Májusban 3,3 százalékkal csökkent az élősertés felvásárlási ára az egy évvel korábbihoz képest, míg az előző hónapban még 21,1 százalékkal nőtt. A májusi csökkenés oka a magas bázis – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Ezzel az élő állatok felvásárlási ára is átlagosan 1,8 százalékkal alacsonyabb lett májusban az egy évvel korábbinál, annak ellenére, hogy a vágómarha felvásárlási ára 5 százalékkal nőtt, a baromfi árának éves csökkenése pedig 1,5 százalékponttal, 1,2 százalékra mérséklődött. […]

Tovább…

Hibák, amelyeket elkövethetünk és el is követünk a burgonya tárolásakor

A koronavírus kezdetekor sokan beleestek abba a hibába, hogy elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket, így rengeteg bolt polca kiürült, és bár mindig volt elegendő termék az áruházakban, a polcok utántöltése nem tudott kellő gyorsasággal haladni. Ezek közé a keresett élelmiszerek közé tartozik a konzervek mellett a burgonya is. És a lényeg valójában nem az volt, hogy minél több élelmiszert halmozzunk fel ugyanazokból a termékekből, hanem hogy a konyhánk jól felszerelt legyen, és hogy a lehető legkevesebbet kelljen olyan környezetben tartózkodnunk, amely alkalmas a vírus terjedésére. […]

Tovább…

Sok gond származik abból, ha valaki ellenőrizetlen vetőburgonyát ültet

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum zárlati baktérium a korábbiakhoz képest tavaly jóval nagyobb mértékben fordult elő hazánkban. Ennek hátterében nagyrészt a nem fémzárolt, ellenőrizetlen vetőburgonya növekvő mértékű felhasználása áll. Pedig az ebből fakadó anyagi kár kockázata jóval nagyobb, mint amennyi megtakarításra számíthatnak a bizonytalan eredetű burgonyát ültető termelők. […]

Tovább…