Drága a vevőnek, ráfizetés a gazdának: az öntözőrendszerekkel menthető meg a burgonyatermesztés

A szárazság a mezőgazdaság minden területét megviseli, de az egyik legnagyobb anyagi kárt a hektáronként 5 ezer eurós befektetéssel járó burgonyatermesz­tésben okozhatja Romániában. A korábbi évek gondjai fokozottan jelentkeznek a termeléshez szükséges anyagok árrobbanása és az aszály miatt. A burgonya megemelkedett piaci ára csak részben fedezi a költségeket. […]

Tovább…

A felmelegedés magyar hatásai: oda a málnatermesztés, ide az olívaültetvények

A környezet- és az éghajlat változása miatt az élőlények minden korban vándoroltak, hogy a számukra leginkább megfelelő feltételek között tudjanak élni. Ez nem csak az állatvilágra, hanem a növényekre is igaz. A globális felmelegedés és a szélsőséges éghajlatváltozás miatt a növénykultúrák elkezdtek észak felé terjeszkedni. Ez egy hosszadalmas folyamat, de hatásai már hazánkban is érzékelhetőek. […]

Tovább…

„Megizzadt” a szántóföldi robot, de megküzdött a burgonya ültetésével

Először ültettek burgonyát szántóföldi robot segítségével Hollandiában. A nem hétköznapi megoldás egy kutatási projekt része, amelynek célja, hogy kiderüljön, lehet-e a burgonyát hatékonyabban termeszteni kevésbé nehéz gépekkel.
A kísérletet az Agrointelli Robotti nevű autonóm eszközhordozóval hajtották végre, amely önállóan képes különböző tevékenységeket végezni. Ehhez a robotot egy vontatott, négysoros Miedema CP 42-es ültetőgéphez kapcsolták. […]

Tovább…

Krumplitej: a fenntarthatóság új, svéd kincse

A krumplitej, mint tejpótlék, sokkal fenntarthatóbbnak bizonyul az állati eredetű tejtermékekkel szemben. Sőt, még a hasonló növényi alapú termékekhez képest is jobb. Egyre több európiai ország üzletláncainak polcán található meg a svéd újdonság a tejpótló italok között. A már ismert és kedvelt zab-, mandula-, szója- vagy rizs felhasználásából készült növényalapú tejpótlók között így már szerepel burgonya alapanyagú ital is, melynek literenkénti ára átlagosan 900 forint körül alakul. […]

Tovább…

Ma már senki sem spájzol be burgonyából – kevesebbet is főznek

A ‘80-as, ‘90-es években 60–70 ezer hektáron termesztettek burgonyát Szlovákiában, de mára 6–8 ezer hektárra csökkent ez a terület. A korai krumpli aránya a mindenkori vetésterület 10–15 százalékára zsugorodott, bár a pontos vetésterület évente változik. Mint ahogy a klíma is; a valamikori hegyvidéki szövetkezetekből eltűnt a burgonya, ma már a Liptói-medencében sem ritka a kukoricatábla.
A klímaváltozásból nemcsak az aszályos időszakra panaszkodnak, hanem a hőingadozásra is, amit nehezen visel a burgonya. Szlovákia egésze küzd ezekkel, már hegyvidéki területen sem lehet öntözés nélkül burgonyát termeszteni. Az ottani talaj sekély, köves, ahogy egykor mondták: csak káposzta, rozs és burgonya termesztésére alkalmas. […]

Tovább…

Burgonya: igen sokféle kártevő dézsmálja – fel kell készülni a védelemre ellenük

A burgonyának több állati kártevője van, talán a legjelentősebb a Mexikóból származó – az amerikaiak révén elterjedten kolorádóbogárnak „becézett” – melegigényes burgonyabogár. Tápnövénye még a burgonya mellett a tojásgyümölcs és a paradicsom.
Hazánkban először 74 évvel ezelőtt, 1947-ben Héderváron találták meg. Bogár alakban a talajban telel, zömmel 10-15 cm mélyen, laza talajon pedig 20 cm-nél mélyebbre is lehúzódik. Évente két nemzedéke van, de a nemzedékek összefolynak. Az áttelelő bogarak tavasszal, március végétől május végéig jelennek meg. […]

Tovább…

Burgonya: szabadalmi oltalom az új vetési módszernek

Az eddigieknél háromszor hatékonyabb vírusmentesítési eljárást fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának és az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének kutatói.
A burgonyatermesztésben kiemelkedő jelentőségű az egészséges vetőgumó használata. A burgonyát fertőző és a vírusos vetőgumóval is terjedő betegségek ugyanis akár 80%-os termésveszteséget és jelentős minőségi romlást is okozhatnak. Az új vetőmagkezelési módszert a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalmi oltalom alá helyezte – olvasható a Debreceni Egyetem által közzétett beszámolóban. […]

Tovább…