Megfelelő mennyiségű és minőségű hazai burgonyafajta kell a növény biztató jövőjéhez

30. alkalommal rendezték meg július 25-én az országos és nemzetközi burgonyatanácskozást, valamint fajta-, növényvédelmi és technológiai bemutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán. Augusztinyi András, a fajtakísérletek vezetője elmondta, hogy a nyírteleki-gyulatanyai állomáson idén több mint 50 burgonyafajtával kísérleteznek, együttműködve az ország legjelentősebb nemesítő intézményeivel és vetőgumó-forgalmazóival. […]

Tovább…

Tovább folytatódik a burgonya és a vöröshagyma drágulása

Áprilisban 6,6 százalékkal nőttek a piaci árak a márciusi 7,0 százalékos és a január-februári kéthavi átlagos 8,0 százalékos drágulást követően – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető friss adatokból. Ugyan a zöldségfélék áremelkedése a márciusi 43,2 százalékosról 27,0 százalékosra lassult, az átlagadatok mögött hatalmas kilengések vannak. A vöröshagyma például áprilisban jóval drágább volt, mint egy éve, a burgonya pedig márciusban már kétszer annyiba került, mint tavaly. Eközben olcsóbb lett az uborka, a karfiol és a fejes saláta az előző hónapok adataihoz hasonlítva. […]

Tovább…

Forróságban is teremhet jól a burgonya

Bizonyára sok olvasónk tudja, hogy amikor túl meleg van, jóval kevesebb burgonyagumó növekszik a talajban. A biokémikusok nemrég fejtették meg ennek az okát: a gumónövekedés blokkolásáért egy rövid RNS szakasz felelős. Amennyiben ezt a gént kikapcsolják, létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát. Így még a klímaváltozás okozta felmelegedés mellett is biztosítható a megfelelő termésmennyiség. […]

Tovább…

Látott már burgonyamagot?

Mert hazánkban csak kevés ember találkozott burgonyamaggal, hiszen a burgonyának általában a gumóit szoktuk április közepén ültetni. A Solace EU projekt keretében egy teljesen új módszert, a magról vetést alkalmazta az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. Nem a burgonya gumóját ültették el március végén, hanem a magból palántát neveltek, és az kerül majd májusban végleges helyére. Ennek az előnye az, hogy a gumóval átvitt, talajeredetű fertőzéseket minimálisra lehet csökkenteni, ami az ökológiai gazdálkodás egyik nagyon sarkalatos pontja. […]

Tovább…

Ez a paradicsom és a burgonya legveszélyesebb betegsége

A hőmérséklet ingadozása és a hirtelen jött, nagy mennyiségű csapadék miatt a burgonyavész, vagyis a fitoftóra komolyan veszélyezteti a burgonya- és a paradicsomnövényeiket. A kórokozó a számára kedvező időjárási körülmények esetén akár 80-100 százalékos termésveszteséget is okozhat. Ráadásul a betegséggel hazánkban minden évben számolni kell. […]

Tovább…

A hazai burgonyatermesztők nem az idén fognak meggazdagodni

A legfrissebb adatok szerint az NEPG öt tagállamában a burgonya termőterülete 5,9 százalékkal 585,9 ezer hektárra nőtt 2017-ben az előző évihez képest. A legnagyobb arányú (+8,8 százalék) növekedés Németországban történt. Itt 179 ezer hektárra nőtt a termőterület. Az öt ország együttes burgonyatermése 28,9 millió tonnára emelkedett az idén, szemben a tavalyi 24,5 millió tonnával. A legnagyobb arányú (+24,7 százalék) növekedés Belgiumban volt. Ugyanakkor a legtöbb burgonyaterméssel továbbra is Németország rendelkezik (8,9 millió tonna). Jó évet zárt az európai burgonyapiac. […]

Tovább…

Töltse krumplival az okostelefonját – érdekességek a mezőgazdaság világából

A krumpliról tölthető mobiltelefon, a hűtőszekrényben könnyen tárolható, kocka alakú dinnye és az uborkaformára varázsolt citrom vagy ananász is hozzátartozhatnak mindennapjainkhoz a közeljövőben. A zöldségeknek és gyümölcsöknek már nemcsak az ízük, tápértékük lesz fontos, hanem a praktikumuk is. Jól kell illeszkedniük modern életünkhöz, és olyan funkciókat is el kell majd látniuk, amelyekre korábban álmunkban sem gondoltunk. […]

Tovább…