Ingyenes rizs ATM-eket állítottak fel a járvány hatására

A koronavírus-járvány az egész világot érintette, így sok helyen megsokszorozódott a munkanélküliek és az álláskeresők száma, ezért Vietnámban egy ottani vállalkozó „ingyenes rizsautomatákat” telepít az ország egész területére. A kezdeményezésének célja az, hogy segítse a koronavírus által érintett személyeket, és csökkentse az éhezés szintjét az országban.

Hoang Tuan Anh üzletemben először Ho Si Minh-városban épített ki rizs-automatákat azoknak, akik elveszítették állásukat. Az ATM-ek egyszerre 1,5 kilogramm rizst adnak ki, és annyira népszerűek lettek a városban, hogy a vállalkozó úgy döntött, az egész ország területén létesít ilyen automatákat.

Egy vietnámi vállalkozó rizs-automaták létesítésével segíti a koronavírus-járvány következtében munkanélkülivé váltak ellátását. (Fotó: Pixabay, ImageParty)
Egy vietnámi vállalkozó rizs-automaták létesítésével segíti a koronavírus-járvány következtében munkanélkülivé váltak ellátását. (Fotó: Pixabay, ImageParty)

A koronavírus hatására közel 5 millió ember veszítette el állását, és ezzel együtt megélhetését is az országban.

A gépek egyszerűen működnek, de hatékonyan. A rizst óriási tartályokban tárolják, és csöveken keresztül az adagolókhoz vezetik. Amikor valaki megnyom egy gombot az automatán, a vállalkozó értesítést kap a telefonjára, és kiadja a rizst. Anh úr első gépe Ho Si Minh-városában 5 tonna terményt adott ki az üzem első két napján. Továbbá elárulta, hogy már más vállalkozások és magánszemélyek is adományoztak és támogatást nyújtottak az ATM-ek terjesztéséhez, amely elősegítette azt, hogy Anh úr az egész ország területére kiterjessze a gépek használatát.

Hoang úr elmondta a BBC News-nak, hogy egy olyan automatikus adagológépet akart feltalálni, amely a hét minden napján és minden órájában rizst biztosít a lakosságnak, akik munka nélkül maradtak a munkahelyek bezárását követően.

Bár Vietnám példaértékűen kezelte a koronavírus kitörését, a szigorú intézkedések és határlezárások mellett a nemzet szegényei még mindig küzdenek a gazdasági leállások következményeivel.

A Vietnámi Általános Statisztikai Hivatal jelentése szerint a munkaszerződés nélküli munkavállalók, az alacsony jövedelmű munkavállalók, a fiatalok, az időskorúak és a szerződéssel rendelkező munkavállalók a koronavírus-járvány legsebezhetőbb csoportjai.

Megközelítőleg 5 millió munkavállalót érint a járvány következménye, akik így nem jutnak jövedelemhez. Anh úr eredetileg a járvány kitörését követő két hónapban tervezte működtetni az adagológépeket, most azonban azt akarja, hogy működjenek az ATM-ek a Covid-19 lejárta után is.

Jelenleg 7 rizs-automatát telepített Ho Si Minh-városába, illetve az ország további 30 településén is. A vállalkozó egy szolgáltató céggel rendelkezik, és becslései szerint eddig 3000 tonna ingyenes rizst osztott ki Vietnámban.

Vietnámban és a tengerentúlon található több mint 100 szponzorral együtt 100 rizs-automatát akar nyitni. Az emberek napi kétszer 1,5 kilogramm rizst kapnak, hogy a táplálkozásukat biztosítani tudják, bár azt nem tudni, hogy ezt hogyan ellenőrzik.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Megkezdődött a különleges rizstámogatás kifizetése... Az MVH megkezdte a különleges rizstámogatás kifizetését, és mintegy 60 rizstermelő részére összesen több mint 380 millió forintot folyósít. A fajlagos...
Állnak a munkálatok, de a kifizetések nem Nem szomjaznak többet a földek; ideiglenes a hústilalom; rizstámogatás és egyéb kifizetések; új agrárhitel jön; tovább csökkentek a termelői árak. A r...
Fizetni kell a halastavak feltöltése után is! Eddig járulékmentes volt az a víz, amellyel halastavakat töltöttek fel, vagy rizstermesztésre használták. A jövőben ez változik, sőt, a fúrt kutakat i...
Olcsó import veszélyezteti az európai rizstermeszt... A rizs termelésére elsősorban a távol-keleti országok rendezkedtek be. Ettől függetlenül azonban az unióban, sőt, Magyarországon is folyik rizstermesz...
Ki mondta, hogy csak az lehet drón, ami repül? Forradalmi fejlesztéssel rukkolt elő tavaly a Yamaha gyár, ugyanis kifejlesztették az első vizi drónt. Most pedig létrehozták – sőt, piacra is dobták ...
Nem kapta meg az ígért traktort, elhagyhatja a Juv... Nem mindennapi történet kerekedett ki az olasz labdarúgás egyik élcsapatánál, a Juventusnál. A csapat egyik legnagyobb tehetségének tartott 17 éves já...