Veszélyes is lehet az egészségesnek mondott chiamag, vizsgálják, hogy mennyire

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) legfrissebb értékelése a hőkezelt chiamagok (120 °C feletti hőmérsékleten) feldolgozási vagy főzési eljárások során való biztonságosságára vonatkozik, amely a technológiai szennyező anyagok aggályos szintjének kialakulását eredményezheti. Tovább vizsgálják, mennyire kockázatos a chiamag kiterjesztett felhasználása. […]

Tovább…

Felelőtlen pazarlás: évente átlagosan 65 kiló élelmiszert dob ki egy magyar a szemétbe

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A kedvező tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak. Erre hívta fel a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján, amit az ENSZ kezdeményezésére idén első alkalommal tartottak meg. A pazarlás további csökkentése a cél. […]

Tovább…

Nagy változás októbertől: a teljes élelmiszerlánc-felügyelet az agrárminiszter közvetlen irányítása alá került

2020. október 1-től az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá került az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A minisztérium szerint a szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabb legyen ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület. Az élelmiszerlánc-biztonság szakmai irányításért dr. Bognár Lajos országos főállatorvos felel. […]

Tovább…

Megérkezett a 7 milliárd forintos válságkezelő támogatás az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások és a juhtartók számára

A koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára – tájékoztatta az MTI-t az agrárminiszter. Nagy István elmondta, hogy első körben 1261 vállalkozás részére 6,2 milliárd forint támogatást folyósított a Kincstár, a fennmaradó kifizetéseket pedig folyamatosan utalják. A kérelembenyújtás második köre szeptember 14-én fejeződött be, 187 élelmiszer-feldolgozó vállalkozás igényelt 500 millió forint támogatást. […]

Tovább…

Kétszer annyiba kerülne az élelmiszer, ha beleszámítana a környezetterhelés költsége is

Kettős árcédulák segítségével mutatja be egy német bolt, hogy mekkora az előállítás környezetterhelése az élelmiszer árához képest. Talán meglepő, de még a biogazdálkodással megtermelt árucikkek esetében sem tapasztaltak alacsony összegeket. A bolt a számokat az Augsburgi Egyetem kutatása alapján kapta meg. Ezekből pedig az derül ki, hogy nagyot drágulna az ár, ha a környezetkárosítást is figyelembe vennék a meghatározásánál. […]

Tovább…

Több 100 esetnél büntetett a Nébih a nyári élelmiszerellenőrzések alatt

Lezárult a 2020-as nyári, szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A július 1-től augusztus 20-ig tartó országos akcióban az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 4500 létesítményt és 15 ezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak. Az egységek ellenőrzésekor 163 alkalommal figyelmeztetést, 348 esetben, összesen 22.120.622 forint értékben bírságot szabtak ki az ellenőrök. 85 vállalkozás tevékenységét fel is függesztették. Az ellenőrzött élelmiszertételek 5,3 százalékát, 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. […]

Tovább…

A nyár végére eljött a hidegzuhany: 8 százalékot emelkedtek az élelmiszerárak tavalyhoz képest

Az európai felmérések szerint a magyar háztartások kiadásai közt a második legnagyobb részt az élelmiszer teszi ki. A legtöbbet, a jövedelem csaknem 19 százalékát rezsire és háztartásra költik a magyarok. Ezután az étel és az alkoholmentes italok következnek bő 18 százalékos aránnyal. Ez Európában az egyik legrosszabb arány – már ha azt vesszük, hogy a jobb sorsú európai államok polgárai oktatásra, egészségügyi és sportcélokra, kultúrára arányában általában többet, ételre pedig kevesebbet költenek. […]

Tovább…

Fél kilóért félmillió: a spanyol aranyparton készítik a világ egyik legdrágább kenyerét

A kenyér az egyik legfontosabb alapélelmiszer, amit szinte minden család megengedhet magának Magyarországon. Létezik viszont egy olyan fajtája, aminek fél kilója közel félmillió forintba kerül. A spanyolországi Málaga kikötővárosában működő Moreno’s Pan Piña pékségben a kenyereknek és péksütemények egy része igazán különleges. Ezeket valóban csak a leggazdagabbak vásárolják meg, mert az aranykenyér 400 grammos kiszerelésben csaknem 1400 euróba, azaz több mint 450 ezer forintba kerül. […]

Tovább…