Magyarország nemet mondott, mégis élelmiszer lesz a lisztkukac az Európai Unióban

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén. Ez az első alkalom, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár a világ egyes részein nagyon elterjedt és általános a rovarélelmiszerek fogyasztása, Európában egyelőre még nem volt példa erre. A tagállamok többsége az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz. […]

Tovább…

Olcsóbb lehet a növényi és a sejtalapú húsok költségszintje, mint a hagyományos élelmiszereké

A 2020-as év rekordot hozott a működőtőke beáramlás szempontjából a növényi alapú hús, tojás és tejtermékek, növesztett húsok és erjesztéssel előállított fehérjék kínáló vállalatok számára. A Good Food Institute (GFI) a fenti iparágakba történt befektetéseket a PitchBook Data rendszer adatainak felhasználásával értékelte. Ebből kiderült, hogy a nemzetközi alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 3,1 milliárd dollárt voltak képesek befektetésekben bevonzani. Ez körülbelül a duplája a megelőző 2 évben befektetett összegeknek. […]

Tovább…

Kiadta az EFSA, melyik élelmiszerekben van a legtöbb növényvédőszer maradék

Elérhető az Európai Unióban az élelmiszerekben található növényvédőszer maradék tartalomról szóló legfrissebb jelentés. A dokumentum áttekintést nyújt az EU területén széles körben fogyasztott élelmiszerekből összeállított termékkosár szermaradék szintjeiről. 2019-ben összesen 96302 mintát vizsgáltak. Ezek 96,1 százaléka a jogszabályban maximálisan megengedett szermaradék értékek alatt maradt. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EUCP) keretében elemzett részminta (12 579) 98 százaléka volt a rendeletben meghatározott határokon belül. […]

Tovább…

Pénz, kérelem, határidő: a mezőgazdasági támogatások áprilisi híreinek összefoglalója

Az idei év áprilisában is több olyan hírről számoltunk be, ami az agrártámogatások témájához kapcsolódik. Ezeket foglaltuk össze ebben a cikkünkben. Aki kíváncsi az AKG és az ÖKO támogatások változásaira, az őstermelők új lehetőségeire, az ültetvénytelepítési pályázat információira és a tanyafejlesztési pályázat szabályaira, olvassa el az anyagunkat! Érdemes, mert a mezőgazdasági támogatások sok termelő számára jelentenek fontos részt a gazdálkodásban és a jövő tervezésében. […]

Tovább…

Pusztulnak a szántók, fogy a víz, újabb világjárvány várható

Miközben a világ lakosságának jelentős része a koronavírus járvány végét várja, vészjósló figyelmeztetések érkeznek a közeljövőben érkező új betegségekről. A mezőgazdaság jó és rossz értelemben is mélyen benne van a probléma közepében. A fertőzés forrása a COVID-19 esetében is maga a civilizáció. Ahogy az emberi tevékenység hatására felborul az érzékeny ökológiai rendszerek egyensúlya, egyre újabb és durvább fertőzéseket szabadít magára a bolygó lakossága. Ezek közül pedig sokszor védtelen az emberek immunrendszere. Mi lehet a megoldás? […]

Tovább…

Rengeteg a külföldi élelmiszer a magyar boltok polcain, ezen változtatna az Agrárminisztérium

A feldolgozott termékeket – sajtok, sonkák, joghurtok, gyümölcs lekvárok – tekintve esett vissza legnagyobb mértékben a magyar termékek aránya a hazai üzletekben. A kialakult helyzet kezelése érdekében a következő 7 évben meg kell erősíteni a magyar élelmiszeripart – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán. Erdős Norbert arra a Nébih felmérésre reagált, amelyben a hivatal megállapította, hogy visszaesett a hazai élelmiszerek aránya a Magyarországon jelenlévő 10 legnagyobb kereskedelmi lánc üzleteiben. […]

Tovább…

Az élelmiszerpazarlás és a műanyag csomagolások összefüggéseinek nézett utána a Nébih

Az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetése volt a témája a Nébih hatodik Kerekasztal rendezvényének 2021. március 25-én. Az online előadások és a kerekasztal-beszélgetés során az élelmiszergyártás, a kereskedelem, a vendéglátás és a hatóság képviselői mellett a csomagolástechnológia területén jártas szakértők is bekapcsolódtak a szakmai egyeztetésbe, amelynek középpontjában a vásárlók szempontjából is kívánatos megoldási lehetőségek álltak. […]

Tovább…

A mesterséges intelligencia segítségével csökkentik japánok az élelmiszerpazarlást

A kormány megunta, hogy egész Ázsiában náluk dobják ki a legtöbb élelmiszert. 2030-ra technológiai segítséggel a 2000-es szint felére csökkentenék az elpocsékolt áru mennyiségét. Japánban a hivatalos statisztika alapján évente 6 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe. Ez többek között a hagyományosan válogatós fogyasztóknak és az üzletek készletezési gyakorlatainak köszönhető. Ez a becslések szerint közvetlenül is 2 ezer milliárd jen (nagyjából 19 milliárd dollár) kárt okoz a világ harmadik legnagyobb gazdaságának. […]

Tovább…