Minden lebomló hulladékot helyben hasznosít a MATE Szárítópusztán

A gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egy európai uniós támogatással létrehozott professzionális infrastruktúra használatával. Az új fejlesztés révén a MATE az egyetlen olyan egyetem a világon, ahol saját komposztálótelepen teljes körű helyben hasznosításra van lehetőség. […]

Tovább…

Csökkent az élelmiszer-infláció, ám alig érezni az árstopok kivezetését

Csökkent az élelmiszer-infláció Magyarországon: augusztusban kevesebb mint 20 százalékra mérséklődött az élelmiszerek drágulása. Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által ismertetett inflációs adatokra reagáltak. Az élelmiszerár-stopok augusztus eleji kivezetése minimálisan éreztette hatását. […]

Tovább…

Szakmai videóinterjúk készültek az állattenyésztésről és a húsevésről Diana Rodgers táplálkozás-szakértővel

Diana Rodgers táplálkozásszakértő a vele készített interjúkban a húsevéssel, a hús étrendben betöltött jelentőségével, az állattartás előnyeivel kapcsolatos tudományos ismereteket osztott meg. Kifejtette továbbá álláspontját arról, hogy ki táplálja a húsellenes narratívát és hogy milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ. […]

Tovább…

Megjelent a rendelet az élelmiszer-árstop befejezéséről, az akciózás maradt

Megjelentek a Magyar Közlönyben az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos kormánydöntések. A beavatkozás összesen 1,5 évig volt érvényben. A kihirdetett rendelet azonban nem azt jelenti, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi egységekre gyakorolt kormányzati szabályozás teljesen eltűnt volna. A kötelező akciózás továbbra is fontos része a magyarok mindennapjainak. […]

Tovább…

Több kihívás előtt a hazai tejágazat: válaszolni kell a fogyasztói igények változására

Jelentősen megváltoztak a fogyasztói igények Magyarországon a tejtermékek választásakor is. Egyre tudatosabbak a fogyasztók és egyre fontosabb szerepet játszik a termékek csomagolása és kiszerelése, ezért is fontos, hogy a következő időszakban az innováció támogatása hangsúlyosabb legyen hazánkban. […]

Tovább…

Zuhant a gabonák, a növényi olajok és a tejtermékek jegyzése, csökkentek az élelmiszerárak az elmúlt hónapban

Az élelmiszer-alapanyagok árának nemzetközi mutatója csökkent májusban, miután nagyot zuhant a gabonák, növényi olajok és a tejtermékek jegyzése. A gabonaárak 4,8 százalékkal estek egy hónap alatt, élen a kukoricával (-9,8 százalék), amelynél a kedvező termelési kilátások és az alacsony kereslet játszottak közre. A búza ára is csökkent globálisan (-3,5 százalék), tükrözve a fekete-tengeri gabonakezdeményezés megújítását. […]

Tovább…

A GVH szerint a hazai mezőgazdaság is felelős a drága élelmiszerekért

A Gazdasági Versenyhivatal jelentése szerint döntően nem a kiskereskedelmi árrés és az adók okozzák a hiperinflációt, javaslatokat tettek az mezőgazdaság korszerűsítésére is. A GVH az agrárképzést is bevonná a mezőgazdaság munkaerőhiányának enyhítésébe, illetve az energiakitettség csökkentésére is ösztönözné az agrárcégeket, mivel a drágulás jelentős részét az energiaárak elszállása idézte elő. […]

Tovább…

Csípős paprikás túróval etette a tyúkokat a gazdászlány, meglepő volt a hatás

Újabb érdekes tesztet végzett az állatain a Heves vármegyei Bekölcén gazdálkodó Remény Farm ötletekben is gazdag párosa, Anna és Dávid. A fiatal pár a tyúkoknak erős paprikát adott, mert arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak az állatok a csípős ízhez, megeszik-e egyáltalán azt. […]

Tovább…