Egészségesebb, édesebb és egyszerűbben termeszthető gumóval válthatják ki a burgonyát

A csicsóka egyszerűen termeszthető, kevés törődést igénylő növény. Eredetileg Észak-Amerikában őshonos, az indiánok fogyasztották. Európába a 17. századba került, először Franciaországban és Olaszországban termesztették, később Magyarországon is elterjedt. Ínséges időkben a burgonya helyett ették, amire bizonyíték több népi neve is: csókapityók, földialma, tótrépa. Napjainkban egyre többen fedezik fel újra a burgonyához hasonló, de annál édesebb ízvilágú gumót, ami a biotermesztés egyik legfontosabb növénye lett. Ráadásul nagyon egészséges. […]

Tovább…

A Tokaji is szerepel az EU Kínával kötött, földrajzi árujelzők oltalmáról szóló megállapodásban

A Tokaji megnevezés is szerepel az Európai Unió és Kína között létrejött, 100 európai és 100 kínai terméket tartalmazó földrajzi árujelző oltalom alá helyezéséről szóló kétoldalú megállapodásban, amelynek célja a listán szereplő áruk védelme az utánzatokkal és a visszaélésekkel szemben – közölte az Európai Bizottság. Az EU részéről a teljes elfogadáshoz még szükség van az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának jóváhagyására. A megállapodás várhatóan 2020 végéig lép hatályba. […]

Tovább…

Részleges élelmiszerhiány jöhet Oroszországban?

Egy orosz elemzés szerint részleges élelmiszerhiányt okozhat Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik, a mezőgazdasági exportról hozott tavalyi rendelete. A 2018. májusi rendelet értelmében 2024-re évi 45 milliárd dollárra kell felpörgetni az orosz agrárexportot. Ez azonban ellátási gondokhoz vezethet az Orosz Föderáción belül – állítja 2 orosz elemzőműhely, a Gazdaságpolitikai Intézet és a RANHiGSZ. A tanulmányuk szerint problémák léphetnek fel a belső ellátásban, ami azt jelenti, hogy 10 százalékkal csökken a hazai boltokba kerülő élelmiszerek és mezőgazdasági termékek mennyisége. […]

Tovább…

Illegális parlagfűkészítményeket foglalt le a Nébih Zalában

Több hatósági ellenőrzés során összesen mintegy 10 liter illegálisan forgalmazott parlagfű terméket vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból egy Zala megyei vállalkozásnál. A termékeket hatósági zár alá is vették Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek elrendelték az érintett élelmiszerek forgalomba hozatalának tilalmát és visszahívását is. A cég a Parlagfű+ és Cseppecske+ néven forgalmazott termékeket – darabonként 50 ml-es fogyasztói kiszerelésben – számos bioboltban, valamint az interneten is árusította. […]

Tovább…

Zöldségként is termeszthető a repce, finom étel készül belőle

A repce a legtöbb esetben szántóföldi növényként terjedt el, amelyet főként a benne lévő olajtartalom miatt termesztenek. Az árvakelése meghagyható zöldtrágyának, az ősz végén a talajba bedolgozva biomassza-növelő anyag lesz belőle. Azonban zöldségként is megállja a helyét. A bimbójából finom ételt lehet készíteni, ami hasonlít a brokkolihoz. Ehhez az ősszel kell elvetni, hogy tavasszal szüretelhető és fogyasztható állapotban legyen. […]

Tovább…

Nagyobb hozamra és biztonságos élelmiszer előállítására törekszik a Corteva

Médianapot rendezett a sajtó képviselőinek a budapesti Várkert bazárban a Corteva Agriscience, ezen a fejlesztéseken kívül beszéltek még a növényvédelmi kérdésekről és a fiatalok mezőgazdasági szakmához való viszonyáról is. Az USA-beli Delaware államból, a wilmingtoni központból irányított agráróriás a DuPont Pioneer vetőmag, valamint a DuPont és a Dow AgroSciences növényvédő szer kínálatát fogja össze a gazdáknak. […]

Tovább…

A gyerekeknél is országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

Nagyjából 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. Az országos felmérésre most további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várja a hatóság. A kutatás célja, hogy képet kapjanak arról, hogy a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezek az adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez. […]

Tovább…

Élelmiszerpazarlás: ennyire (nem) figyelünk oda

Az emberek többnyire olyan ételt vásárolnak, amire valóban szükségük van. A többség pedig rendszeresen figyeli a lejárati időt is, így általában nem dob ki ételt a lejárati idő előtt. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában. A K&H Bank kutatása arra kereste a választ, hogy mennyire tudatosan vásárolnak élelmiszert a magyarok, milyen gyakran dobják ki a szemétbe a különböző típusú élelmiszereket, és hogy szoktak-e közeli lejáratú élelmiszereket vásárolni. Mennyire jellemző ránk az élelmiszerpazarlás? […]

Tovább…