Beszorult az élelmiszeripar, a magyar termelők nyakán marad az alapanyag

A mennyiség növelése helyett a minőségi alapanyagok termelése lehet a kiút a hazai agrártermelők számára, az is akkor, ha a nyersanyagok helyett feldolgozott termékek kerülnek a külpiacokra – hangzott el a PREGA konferencián, Budapesten. A nemzetgazdasági tárca számára is fontos a gazdaság digitalizációja és az élelmiszer-gazdaság fejlesztése – emelte ki a Fábián Gergely államtitkár. […]

Tovább…

Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint

Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik. […]

Tovább…

Egyre több a kiváló minőségű élelmiszer védjeggyel rendelkező termék

Bár még csak néhány éve indult, egyre népszerűbb a gyártók és a fogyasztók körében is a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével közös munkacsoportjaik révén folyamatosan dolgoznak a Nébih munkáját támogató ÉLBC Kft.-vel az új pályázati felhívások kialakításán, így hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma. […]

Tovább…

Február szökőnapján, Jakabszálláson lesz a Rövid Élelmiszer-Ellátási Lánc Konferencia és Kiállítás

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia. A program a Kislépték Egyesület főszervezésében, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében valósul meg. Ebben az évben Bács-Kiskun vármegye Kecskeméti járásába, Jakabszállásra várják az érdeklődőket 2024. február 29-én. […]

Tovább…

Javulnak az inflációs adatok: több élelmiszer is olcsóbb lett karácsony előtt

Jelentős mértékben, az októberi 10,4 százalék után 2023 novemberében 7,1 százalékra mérséklődött Magyarországon az élelmiszerek drágulásának éves üteme. Egyelőre a jövő évi kilátások is kedvezően alakulnak – állapították meg az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokat értékelve. […]

Tovább…

A biztos spórolás mellett még nyerni is lehet a hűtőhasználati útmutatóval

Különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén karácsonyra. Ez segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. Az adventi időszakban érdemes időt szánni a hűtőszekrény és a fagyasztórekesz kiürítésére annak érdekében, hogy a karácsonyi fogásoknak és maradékoknak legyen elég hely. […]

Tovább…

Vácon bukott be a botrányos higiénia és több hiányosság miatt egy albán pékség – fotókkal

Egy Pest vármegyei pékségben és cukrászüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Vác főutcáján található élelmiszeripari üzemben súlyos higiéniai problémákkal és nyomonkövetési hiányosságokkal szembesültek a szakemberek. Az akció során többek között mintegy egy tonna nem nyomonkövethető és lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból […]

Tovább…

Új magyar rendelet szabályozza a kistermelők és a kisüzemi élelmiszer előállítók tevékenységét

Megjelent a 60/2023. (XI.15.) AM rendelet a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeiről, amely a kis mennyiségű helyi élelmiszer-előállítás feltételeit könnyíti. A cél, hogy segítse a hazai kistermelőket és a „kisüzemi” élelmiszer előállítókat. Módosult a kistermelő fogalma és több feltétel is változott. […]

Tovább…