Több 100 esetnél büntetett a Nébih a nyári élelmiszerellenőrzések alatt

Lezárult a 2020-as nyári, szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A július 1-től augusztus 20-ig tartó országos akcióban az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 4500 létesítményt és 15 ezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak. Az egységek ellenőrzésekor 163 alkalommal figyelmeztetést, 348 esetben, összesen 22.120.622 forint értékben bírságot szabtak ki az ellenőrök. 85 vállalkozás tevékenységét fel is függesztették. Az ellenőrzött élelmiszertételek 5,3 százalékát, 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. […]

Tovább…

A nyár végére eljött a hidegzuhany: 8 százalékot emelkedtek az élelmiszerárak tavalyhoz képest

Az európai felmérések szerint a magyar háztartások kiadásai közt a második legnagyobb részt az élelmiszer teszi ki. A legtöbbet, a jövedelem csaknem 19 százalékát rezsire és háztartásra költik a magyarok. Ezután az étel és az alkoholmentes italok következnek bő 18 százalékos aránnyal. Ez Európában az egyik legrosszabb arány – már ha azt vesszük, hogy a jobb sorsú európai államok polgárai oktatásra, egészségügyi és sportcélokra, kultúrára arányában általában többet, ételre pedig kevesebbet költenek. […]

Tovább…

Fél kilóért félmillió: a spanyol aranyparton készítik a világ egyik legdrágább kenyerét

A kenyér az egyik legfontosabb alapélelmiszer, amit szinte minden család megengedhet magának Magyarországon. Létezik viszont egy olyan fajtája, aminek fél kilója közel félmillió forintba kerül. A spanyolországi Málaga kikötővárosában működő Moreno’s Pan Piña pékségben a kenyereknek és péksütemények egy része igazán különleges. Ezeket valóban csak a leggazdagabbak vásárolják meg, mert az aranykenyér 400 grammos kiszerelésben csaknem 1400 euróba, azaz több mint 450 ezer forintba kerül. […]

Tovább…

Második hónapja már, hogy nőttek az élelmiszerárak

A FAO élelmiszerár-indexe átlagban 94,2 pont volt 2020 júliusában, ez 1,1 ponttal (1,2 százalékkal) magasabb júniushoz képest. Így már második hónapja nőttek az élelmiszerárak. Ennek eredményeképpen közel egy ponttal (egy százalékkal) meghaladta a tavaly júliusi hónap árszintjét. Júniushoz hasonlóan a növényi olajok, tejtermékek és cukor árai voltak a felfelé húzó erők, amik meghaladták az alacsonyabb húspiaci árakat. A gabonaár-index viszont nem változott. […]

Tovább…

Szigorúbb és arányosabb büntetés várhat a magyar élelmiszerhamisítókra

Elfogadta az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető személyekkel szembeni büntetőjogi fellépést. Az élelmiszerek hamisítása és az azokkal kapcsolatos csalások, illegális tevékenységek nem csak a hazai piaci viszonyokat zavarják meg, hanem kedvezőtlen helyzetbe hozzák a tisztességes vállalkozókat. Továbbá a fogyasztók egészségét is veszélyeztetik. […]

Tovább…

Zöldség-gyümölcs ellenőrzés a budapesti piacokon: 110 figyelmeztetés, 2,5 milliós bírság, bevont igazolványok

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat alatt a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei. Az akció eredményeként a kisebb hibák miatt 110 figyelmeztetést, a súlyosabbakért 20 esetben bírságot szabtak ki, utóbbit összesen 2,5 millió forint értékben. 15 termelőnél az őstermelői igazolvány bevonását kezdeményezte a Nébih. […]

Tovább…

Ne panaszkodjunk: a magyar élelemiszerek a legolcsóbbak között az EU-ban

Az Eurostat közzétette a fogyasztási cikkek és szolgáltatások 2019 évi elemzését, amely alapján felfedezhető, hogy a magyarországi élelmiszerek ára az uniós átlaghoz képest alacsonyabb volt. […]

Tovább…

Rekord halfogyasztás a világon: egyre bővül a haltermelés, ami gondokkal is jár

20,5 kilogrammal rekordot döntött tavaly az egy főre jutó globális halfogyasztás. A haltermelés 2030-ban elérheti a 204 millió tonnát is, ami éves alapon 15 százalékos bővülést jelent 2018-hoz képest. Ezen belül nőni fog az akvakultúra jelenlegi 46 százalékos aránya – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új “A halászat és akvakultúra helyzete a világban” 2020-as kiadványból. Mindezekkel együtt a halfogyasztás is tovább nő. A halak élelmezésben és táplálkozásban játszott kiemelkedő szerepének erősítéséhez elengedhetetlen a haltermelés fenntartható fejlesztése és a hatékony halgazdálkodás. […]

Tovább…