Őszi búza fajtakísérletek és biogazdaságok tehetik fenntarthatóbbá a magyar élelmiszerellátást

Az egészséges élelmiszerek fogyasztására, az élelmiszerbiztonság megőrzésére és a kiváló minőségű, helyben termelt bio élelmiszerekre hívta fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Nemrég láttak napvilágot a kutatóintézet országos, kisparcellás őszibúza fajtateszt kísérleteinek legfrissebb eredményei. […]

Tovább…

Megismételt történelem: az árdrágított tojás és a büntetése

A rögzített áru tojás miatt jutott eszünkbe egy kicsit böngészni a történelmet, találtunk is egy megosztásra érdemes, szép sztorit Magyarországról. Mikor jelent meg? A heti háromszor megjelenő Kecskeméti Hírek 1947. február 23-i számában. A képen tojásosztás látható a Mária Valéria telepen 1946-ban. […]

Tovább…

Magyar cirokcipó és mákos kalács győzött a Magyarok kenyere gluténmentes versenyén

A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. […]

Tovább…

Fenntartható mezőgazdaság biztosítja a minőségi élelmiszerellátást Hanságligeten

A HIPP Kft. társadalmi felelősségvállalásról és fenntartható mezőgazdaságról szóló eseményén elhangzott, hogy 15 hektáros területen, 20 ezer négyzetméteren működtetnek gyártósort, több mint 200 féle bébiételt előállítva. […]

Tovább…

Váratlan bejelentés a lejáró árstopról: élelmiszert, üzemanyagot és hiteleket is érint

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én beszélt, a téma az árstop meghosszabbítása és a támogatás volt. […]

Tovább…

Eddig még bírta az élelmiszeripar, de egyre komolyabb kihívások jönnek

A 2021-es esztendő komoly próbatétel elé állította a német élelmiszeripar szereplőit. A koronavírus világjárvány mellett az energiahordozók, a nyersanyagok és a logisztika költségei mind jelentősen megemelkedtek. A német Szövetségi Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) június végén adta ki éves jelentését az ágazat előző évi eredményeiről és aktuális helyzetéről. […]

Tovább…

Hatalmasat nőnek az élelmiszerek árai, tovább tart a felértékelődés

Milyen kapcsolatban vannak az élelmiszerárak és a termelési költségek? A jelenlegihez hasonló helyzetben hogyan alakultak, és várható-e, hogy az egyéb termékekhez képest ezentúl többet fizetünk az élelmiszerekért? Az OTP Agrár szakértői cikkében a szélesebb összefüggéseket is elemezve, ezekre a kérdésekre is választ adnak. […]

Tovább…

Nem akármilyen pékáru készíthető a banánhéj felhasználásával

Egy kutatás eredménye szerint remek lisztet lehet készíteni a banán héjából, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A tanulmány szerint érdemes kipróbálni a banánhéj lisztet, mert a belőle készült a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat. […]

Tovább…