Fűben-fában orvosság: mit kínál a gyógynövényismerő és -felhasználó képzés?

Gyógynövényismerő és felhasználó képzést indít a Szent István Egyetem, 2021. február 1-től Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. A jelentkezőket megismertetik annak a szólásnak a konkrét igazságtartalmával, hogy fűben-fában orvosság van. Viszont az, hogy melyikben milyen, ahhoz szükséges a gyógynövényes szaktudás. A különleges képzés részleteiről írtunk. […]

Tovább…

Megdőlt a rekord a világ egyik legpatinásabb jótékonysági borárverésén

Minden korábbit jóval felülmúló áron, 780 ezer euróért, vagyis nagyjából 276 millió forintért vettek meg egy hordó burgundi bort a világ egyik legrégibb jótékonysági borárverésén a franciaországi Beaune-ban, Burgundiában. A 160. Hospices de Beaune karitatív aukción egy névtelenséget kérő kínai vevő ajánlotta meg a korábbi rekordot kereken 300 ezer euróval meghaladó árat a vezértételért, egy 228 liter bort tartalmazó hordóért. […]

Tovább…

Rengeteg állatfaj menekülhetne meg az emberek étkezési szokásainak megváltoztatásával

Egy nemrég publikált kutatás szerint a jelenlegi táplálkozási ritmus mellett a szárazföldi állatok közel 90 százaléka elveszítheti élőhelyének egy részét a következő 30 évben. A tudósok szerint azonban az élelmiszerpazarlás csökkentése, valamint az étkezési mód megváltoztatása megakadályozhatja a várható veszteségeket. Kevesebb hús, kevesebb földhasználat és kisebb ételadagok. Kérdés, hogy ezekre mekkora az esély? […]

Tovább…

Leáldozóban a téli tor: egyre kevesebb a disznóvágás Nógrádban

Télen van az ideje a disznóvágásoknak, de mára a falvakban is egyre kevesebben hizlalnak sertést a háztájiban. Néhány évtizede ilyenkor a hétvégi hajnalok még a disznóvisítástól voltak hangosak a vidéki településeken. Ez a hagyomány egyre inkább eltűnik Nógrád megyében is. Bacsa Gyula és felesége, Bacsáné Kovács Erzsébet Lucfalván élnek. Vállalkozóként hasznosítják a nagyszülőktől eltanult feldolgozási technikákat. A hagyományokhoz hűen dolgoznak, de szerintük az idősebbek tudása ezen a téren a mai napig felülmúlhatatlan. […]

Tovább…

Emberi fogyasztásra is alkalmas lehet a légylárva az ausztrál kutatók szerint

A húsnál és a növényi fehérjénél is fenntarthatóbb és egészségesebb választás lenne a tudósok szerint, ha a légylárva elterjedne emberi táplálékként. Ugyanis magasabb a cinktartalma, mint a húsé, és több benne a kalcium, mint a tejben. Ráadásul kevesebb, mint fél hektáron tenyésztett fekete katonalégy lárva több fehérjét tartalmaz, mint 1200 hektáron nevelt szarvasmarha vagy 52 hektárnyi szója. A Queensland egyetem kutatói egy új tanulmányban fejtették ki, miért is kellene légylárvát ennie az embereknek. […]

Tovább…

Tojásból készítenek tejhelyettesítő termékeket a Szent István Egyetem kutatói

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is több kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. […]

Tovább…

Komposztálási kisokos kezdőknek

A komposztálás egy abszolút zöld kerti művelet, házilag is kivitelezhető, megoldást jelent többféle problémára, és szerencsére egyre gyakrabban alkalmazzák. Ellenben még mindig sokan nem tudják, hogy a gyakorlatban hogyan kell nekiállni, milyen felszerelés kell hozzá, milyen arányban és mit lehet belerakni, van-e kellemetlen szaga, és akadnak-e hátrányai? Mivel az ősz kifejezetten alkalmas a komposztálás elkezdésére, az alábbiakban egy útmutató következik. […]

Tovább…

Egyre több lesz a fagyasztott okoscipó Debrecenben

Új sütőüzemet alakít ki debreceni központi telephelyén a Hajdúsági Sütödék Zrt. az okosélelmiszerek fagyasztott verzióinak gyártására. A cégcsoport vezérigazgatója az MTI-vel közölte, hogy a mintegy 800 millió forintos beruházást 280 millió forint európai uniós támogatással finanszírozzák. Az új üzemben évente mintegy 60 millió darab szendvicsalapot és finompékárut gyártanak majd. Szakács Tamás hozzátette: a Vitajó nevű okoscipókból évi több mint 5 millió darab fogy, ami csaknem 2 milliárd forintos piacot jelent. […]

Tovább…