Katasztrofális szezont zár az idén a magyar tógazdasági haltermelés

A halászati ágazat már javában készül a karácsonyi szezonra, a hazai haltermelés közel 40 százaléka ilyenkor kerül az asztalra. Idén is kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). […]

Tovább…

Már megfizethetetlen a kenyér, aggódnak a pékek

A rendkívül magas energiaárak miatt sok pékség kénytelen volt visszaállni az éjszakai sütésre, mert akkor olcsóbb az áram, és nem kell fagyasztani a termékeket. A kereslet már most kis mértékben visszaesett, de a jövő év elejére akár további 10-15 százalékos fogyasztáscsökkenést is elképzelhetőnek tart a sütőipar, árat viszont már nem tudnak emelni. […]

Tovább…

Magyar laskagomba is segíthet az élelmiszerhiányon Afrikában

Öt ország – köztük Magyarország – hét kutatóintézete és egyeteme, valamint kis- és középvállalkozások vesznek részt abban a kutatási projektben, amelynek célja fenntartható, biomassza alapú élelmiszer-értékláncok kialakítása Afrikában – közölte a Bay Zoltán Kutatóközpont az MTI-vel. Magyar részről egy laskagomba-termesztő társaság is részt vesz a programban. […]

Tovább…

Elmozdulás a 100%-ban szójamentes étrend felé

A szójaliszt fenntartható alternatív összetevőkkel való teljes helyettesítésének költség- és teljesítménykorlátjait leküzdeni igencsak nagy feladat, és komoly kihívást jelent. Viszont egyre nagyobb ütemben növekszik a kereslet a megoldás iránt. Egy új koncepciót igazoló tanulmány első megállapításai ugyanakkor kimondottan pozitív irányt mutatnak. […]

Tovább…

A boltokban vagy van, vagy nincs csemegekukorica. Most épp van…

Az elmúlt hetekben nem egy vidéki üzletben hiánycikk lett a csemegekukorica: hiába keresték a mirelitet és a konzerveket, eltűntek a polcokról. Még november elején több Szombathelyen és környékén élő is panaszkodott arra, hogy az utóbbi időszakban nemegyszer tapasztalta: hol kapni, hol egyáltalán nem kapni sem mirelit, sem konzerv csemegekukoricát a boltokban. […]

Tovább…

Hogyan lehet termékenyebbekké tenni a kocákat?

A termelőknek szorosan figyelemmel kell kísérniük a magas kockázatú csoportokba tartozó kocákat, és az állománygazdálkodásra kell összpontosítaniuk. Így maximalizálhatják a nőivarú sertések reprodukciós potenciálját. Az alábbiakban a kocák és az állomány termelékenységét befolyásoló tényezőket, a termelékenységi méréseket, valamint a kocák termékenyebbé tételére vonatkozó tippeket tárgyaljuk. […]

Tovább…

Reflektorfényben az újszerű tejipari megoldások az EuroTieren

Az EuroTier 2022-es eseményére 141 országból több mint 106 000 látogató érkezett. A tejtermelők biztosak voltak benne, hogy az eseményen új ötleteket találnak gazdaságaik hatékonyabb működtetéséhez, mivel rengeteg technológia és berendezés volt kiállítva. A tehenek kényelmének megőrzése és az egészséges borjak felnevelése volt az a két terület, amellyel a kiállításon számos gyártó részletesen foglalkozott […]

Tovább…

A lengyel alma mindent visz – nincs kegyelem a cseh gyümölcsnek

Óriásit esett az alma ára novemberben a cseh boltokban, de ez a gyümölcs elsősorban lengyel importból származik.A cseh piacra zúduló lengyel importalma miatt az áruházak olcsón kínálják a gyümölcsöt, így az alma nem tart lépést az élelmiszerárak drasztikus emelkedésével. Az alacsony árak és a veszteséges termesztés miatt a cseh gazdák pedig a termőterület további csökkentését tervezik. […]

Tovább…