A 2024-es várható tejtermelési adatok és a kereskedelem dinamikája hullámzó pályát ír le. […]
Élelmiszeripar
Kulcsművelet a betakarítás: megfelelő kezelés szükséges
A betakarítás utáni technológiák megfelelő kezelést igényelnek, mert az élelmiszer-veszteségek továbbra is komoly gondot okoznak. […]
Nem a gazdák járnak jól a drága élelmiszerrel
Ugyan az inflációs ráta csökkent az EU-ban, és a búza, a kukorica, valamint egyéb gabonafélék ára alacsonyabb az Ukrajna elleni orosz támadás kezdetéhez képest. Az élelmiszerárak ennek ellenére számos tagállamban emelkedtek – mutatott rá az Európai Bizottság az Európai Parlament strasbourgi ülésén megtartott vitában, még február végén. […]
Beszorult az élelmiszeripar, a magyar termelők nyakán marad az alapanyag
A mennyiség növelése helyett a minőségi alapanyagok termelése lehet a kiút a hazai agrártermelők számára, az is akkor, ha a nyersanyagok helyett feldolgozott termékek kerülnek a külpiacokra – hangzott el a PREGA konferencián, Budapesten. A nemzetgazdasági tárca számára is fontos a gazdaság digitalizációja és az élelmiszer-gazdaság fejlesztése – emelte ki a Fábián Gergely államtitkár. […]
Fél tucat gyógynövény, amivel csökkenthető a vércukorszint
Hazánkban is jó néhány olyan gyógynövény beszerezhető, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Érdemes megnézni a felsorolást, mert van közülük olyan is, mellyel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás. Napjainkban egyre nagyobb probléma az inzulinrezisztencia és annak következménye, a cukorbetegség. Ezt is enyhíthetik. […]
Nem engednek a hazai tésztagyártók a minőségből, de főként az ár dönt a vásárlásnál
Évről évre mintegy 50 ezer tonna száraztészta kerül a vásárlói kosarakba Magyarországon. Bár az importnyomás erős és a termelési költségek is folyamatosan emelkednek, a magyar gyártók nem engednek a minőségből a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint. A külföldi trenddel ellentétben itthon a 4 és 8 tojásos tészták a legkelendőbbek. […]
Fenntarthatóság: ehető rovarok a fókuszban
Miért kap mostanában nagy lendületet a „rovarok mint táplálék” téma? […]
Bazsalikomot és halat termelnek a szupermarket tetején
Élelmiszer-előállítás a fogyasztóhoz a lehető legközelebb, fenntartható módon és a lehető legalacsonyabb erőforrás-felhasználással – ez az ECF Farmsystems és az alapító Nicolas Leschke célja. A „Frisch vom Dach” leányvállalat bazsalikomot és halat termel a Rewe Future Market nevű szupermarket tetején Wiesbaden-Erbenheimben. […]