7 kivétellel jól szerepeltek a barackpálinkák a Nébih tesztjén

Biztonsági és minőségi szempontok mentén is ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta csapata a barackpálinkák tulajdonságait. A hivatal laboratóriumában többek között a termékek tényleges alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, valamint illóanyag-tartalmát is megvizsgálták. A tesztelt barackpálinkák többsége élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői alapján mindenben megfelelt a jogszabályban előírtaknak. Két kivétel volt, az egyiknél magasabb, a másiknál alacsonyabb volt a tényleges alkoholtartalom, mint a jelölésen szerepelt. […]

Tovább…

Jócskán visszaesett a magyarországi élősertés- és a húsexport, csökkentek az árak is

A hazai élősertés- és sertéshúsexport mennyisége visszaesett tavaly, miközben az árak jelentősen csökkentek. Az áresés már megjelent a feldolgozói átadási árakban és – az előbbinél jóval kisebb mértékben – a kiskereskedelemben is – számolt be róla a Világgazdaság.
Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele tavaly ja­nuár és november között – írta húspiaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). […]

Tovább…

Mi a közös az Óvártej olasz tulajdonosaiban, a Gróf Széchenyi családban és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatban?

Együttműködési lehetőségekről tartott értekezletet a Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróváron az Óvártej Zrt.-nél Nagy István, agrárminiszter, Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Budapest és Pest megye területi felelőse, Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke, Stefania Speziani, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara főtitkára és Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. ügyvezető igazgatója. […]

Tovább…

A legjobb magyar kenyerek nyomában: molnárok és pékek varázsvilágában jártunk

Mi kell a jó kenyérhez? Minőségi búza, jó malom, remek liszt és szakképzett, becsületes személy, aki elkészíti. Utánajártunk, mik a legizgalmasabb témák és folyamatok a molnárok és a pékek világában. Ebben Tóth István agrármérnök, molnár, pék, a Molnárlegény című malom- és sütőipari kultúrával foglalkozó oldal szerzője segített nekünk. A magyar liszt minőségéről, a kenyérkészítés alapgabonáiról, a molnárszakmáról, csalásról és átverésről is beszélgettünk. […]

Tovább…

Segélykiáltásoktól hangosak a fejőházak – de az egész ágazatra is rájár a rúd

A nyereség kezd kikopni az ágazatból, a tejtermeléshez, fejlesztéshez szükséges anyagok, berendezések egytől egyig nagyobb mértékben drágultak, mint amennyivel a bevételek növekedhettek. Ráadásul miközben egy év alatt alig 1-2%-ot emelkedett a nyers tej felvásárlási átlagára, a forint 9-10%-ot veszített értékéből az euróhoz képest. Nagyjából ez a két tény indokolja a tejtermelők félelmét, illetve az utóbbi időben megfogalmazott aggodalmaikat.
És erre az aggodalomra alapos okuk van – derül ki a szabadfold.hu írásából. Fontos feladat lenne az ágazatban a termelőktől a kiskereskedőkig, a nyers tejtől a késztermékig meglévő szerkezeti költségproblémák rendezése. Az, hogy ekkorára nyílik a költségolló, már középtávon is elviselhetetlen terheket ró az ágazat szereplőire. […]

Tovább…

Növényegészségügy, hatósági zárlat – nem merték meginni a badacsonyi borokat!

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt újra tisztázni, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.
Feloldható-e a zárlat? Túl vagyunk-e már a nehezén? Mivel az Európai Unió tagállamainak közös karanténlistáján egy másik károsító is szerepel, amely érintheti a hazai szőlészeket a jövőben, a magyarmezogazdasag.hu cikke nyomán röviden bemutatjuk a Pierce-betegséget is. […]

Tovább…

Európában is elismert a magyar minőség: mindent az oltalom alatt álló földrajzi jelzés és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés témájáról

Európa rendkívül gazdag kulináris hagyományokkal rendelkezik, ami a kontinens kulturális sokszínűségének és termékeny mezőgazdaságának eredménye. Számos európai élelmiszert védenek a földrajzi eredetükre és az egyedi gyártási technológiájukra utaló uniós minőségjelzések. Ilyen földrajzi jellegű minőségtanúsító rendszer az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM). E két minőségbiztosítási rendszer védi azokat az élelmiszeripari termékeket, melyek egy adott régióból származnak és amelyek előállítása egy konkrét hagyományos eljáráson alapul. […]

Tovább…

Miért előnyös a növények változatossága a méhek sokféleségének szempontjából?

Az energiahatékonyság és a virágmorfológia finom egyensúlya kulcsfontosságú a mézelő méhek és a poszméhek (dongók) együttélésének szempontjából. A nyár folyamán gyakran előfordul, hogy mind a poszméhek, mind a mézelő méhek ugyanazon a virágfajon kutakodnak, mind Nagy-Britanniában, mind sok más országban.
A sussexi egyetem méhészeti és szociális rovarok laboratóriumának (LASI) kutatói mégis azt találták, hogy különböző méhek uralkodnak egyes virágfajokon, és azt is kiderítették, hogy miért. […]

Tovább…