Német dömpingáru tehet nagyon rosszat a magyar húsipar szereplőinek

A Magyar Húsiparosok Szövetsége arra kéri a kiskereskedelmi láncokat, hogy ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony áron sertéshúst. Akkor sem, ha a német sertéshús az európai piacon a sertéspestis miatt dömpingáron jelenik meg. A szövetség közleményét az MTI adta ki azután, hogy szeptember 10-én, csütörtökön bejelentették: afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Németországban. […]

Tovább…

Magasan a malac ára: 77 ezer forintot ér darabja a világpiacon

Elképesztő gyors ütemben állítják be az új sertésállományokat Kínában. A sebességgel a malackibocsátás nem tud lépést tartani. Ennek ellenére is fejlesztenek, hiszen egyetlen sertésen 100 ezer forintnyi haszon keletkezik az ázsiai országban. Pedig az afrikai sertéspestis (ASP) jelenléte nehezíti a termelést. Az első esetet még 2018 augusztusában jelentette be Kína az Állat-egészségügyi Világszervezetnek. Azóta idén márciusig hivatalosan 171 kitörést észleltek. Ebből a 2020-as év első felére csak 16 eset jutott, ráadásul jellemzően kicsi, háztáji gazdaságokból jelentették azokat. […]

Tovább…

Nagy öröm a sertéstartóknak: elismert fajta lett a fekete mangalica

Jó hírről számolhatunk be a mangalicatenyésztéssel kapcsolatban. Az egykor kihaltnak elkönyvelt fekete mangalicát az Agrárminisztérium 2019. júniusában önálló fajtának ismerte el, és a 2020. január végén megjelenő állattenyésztési rendeletmódosítással felkerül a védett őshonos fajták listájára. A mangalica sertésnek egykor 4 színváltozata létezett. A változatok közül a fekete mangalica 1860-1890 között jelent meg, azonban tenyésztése alacsonyabb egyedszámban történt, mint a szőke, a vörös vagy a fecskehasú színváltozatú fajtáké. […]

Tovább…

Ultramodern kínai állattartás: pofa- és hangfelismerőt fejlesztenek a sertéseknek

Egyedi tulajdonságokat felismerő rendszerrel, szenzorokkal, robotokkal, kamerákkal és blockchain adatkezeléssel újít a sertéstartás technológiáján egy kínai állattenyésztő telep. Jilin tartományban, a Jingqishen Organic Agriculture Co. sertéstelepén egy különleges, fejmagasság felett rögzített 3D-s kamera fogja gyors felméréssel megállapítani azt, hány sertés tartózkodik a karámban. Az új, sertésekre szabott arc- vagy inkább pofafelismerő technológiának köszönhetően az etetőrobot képes lesz minden egyes sertést azonosítani. Ezzel megvalósítható lesz az állatokra szabott egyedi etetés.
[…]

Tovább…

Sokáig lehet magas az élősertés ára

Újabb 5-8 százalékra jósolják az elemzők sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését. Erről az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet. Ilyen drágán még sose vásárolt sertéshúst külföldről a hazai húsipar, az import kilónkénti ára közelít a 600 forinthoz. A drágulás egy év alatt közel 30 százalékos volt, és a trend valószínűleg folytatódik a következő hónapokban is. A sertéshús kiskereskedelmi ára várhatóan újabb 5-8 százalékkal emelkedik majd, amiben a gyenge forintárfolyam is közrejátszik. […]

Tovább…

Újra mélyponton: fél év alatt 32 ezerrel kevesebb lett a magyar sertésállomány

Június 1-én 2,84 millió sertés volt Magyarországon, ami az egy évvel azelőttinél közel 20 ezerrel, a tavaly decemberinél pedig csaknem 32 ezerrel volt kevesebb. Hiába magas az élő sertés felvásárlási ára, a 2 évvel ezelőtti mélypont közelébe esett a magyarországi állomány mérete – derül ki a statisztikai hivatal adataiból. Jövedelmi szempontból azonban éppen ellentétes folyamatnak kellene lejátszódnia, mert az utóbbi hónapokban jelentősen megemelkedett az élő sertés felvásárlási ára. […]

Tovább…

Ez a disznó 2 és félszer többet ér, mint a hagyományos sertés

Egyre nő az igény a fogyasztói oldalon a biohúsok iránt. A biomalacok már most is igencsak drágák: egy 30 kilós hízó 150 euróba (48 ezer forint) kerül. Ám hiába nőtt az igény, a gazdáknak még mindig nehéz a dolguk, amikor a biosertés eladásáról van szó. Ugyanakkor az átvételi árak stabilan és magasan a hagyományos vágósertés árai felett vannak. Annak ellenére, hogy a költségek növekednek, még mindig nyereséges az ökológiai sertéstartás. […]

Tovább…