Rajonganak a világ egyik legundorítóbb sajtjáért Szardínián – videón

Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetéről csak kevesen tudják, hogy 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy különleges ottani étel. A casu marzu a világ egyik legveszélyesebb sajtja. A speciális juhsajtot a szigetlakókon kívül valószínűleg csak a legelvetemültebb sajtrajongók értékelik. Ugyanis már az elkészítés folyamata is elég undorító. A casu marzut az előállítás során egy meleg, nedves helyre teszik ki, hogy legyek rakják le beléjük a tojásaikat. A peték kikelnek és beeszik magukat a sajtba. Így mire az fogyasztásra kész lesz, több ezer kifejlett lárva található benne. […]

Tovább…

Emberi fogyasztásra is alkalmas lehet a légylárva az ausztrál kutatók szerint

A húsnál és a növényi fehérjénél is fenntarthatóbb és egészségesebb választás lenne a tudósok szerint, ha a légylárva elterjedne emberi táplálékként. Ugyanis magasabb a cinktartalma, mint a húsé, és több benne a kalcium, mint a tejben. Ráadásul kevesebb, mint fél hektáron tenyésztett fekete katonalégy lárva több fehérjét tartalmaz, mint 1200 hektáron nevelt szarvasmarha vagy 52 hektárnyi szója. A Queensland egyetem kutatói egy új tanulmányban fejtették ki, miért is kellene légylárvát ennie az embereknek. […]

Tovább…

Kevesebb légy csípte meg a zebrának álcázott szarvasmarhákat

Egy kutatásban tesztelték és bizonyították, hogy a zebracsíkosra festett fekete teheneket, feleannyi légy csípte meg, mint csíkmentes társaikat. A japán kutatók 6 jószágon végeztek kísérletet úgy, hogy fekete-fehérre festették a teheneket, majd csak fekete csíkokkal és csíkmentesen is tesztelték az eredményeket. Később megszámolták, hogy hány csípést kapott a festett és festetlen oldal. A festetlen és fekete csíkos tehenek 110 bögölycsípést kaptak 30 perc alatt, míg a fekete-fehérre kent társaik 60 csípéssel kevesebbet szenvedtek el. […]

Tovább…