Rendkívüli támogatást kaptak a hazai baromfi- és sertéskoca tartók

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására 500 millió eurós rendkívüli EU-s mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal. A kiemelkedően magas takarmányárak miatt különösen nehéz helyzetbe került, abrakfogyasztó sertés- és baromfiágazatok igényelhettek támogatást a hazánknak jutó keretből, amit az érintett gazdálkodók júliusban meg is tettek. […]

Tovább…

Mélyrepülésben a szárnyasok (is) – árulkodó a vágóhidak statisztikája

Az egész világ átalakulóban van, és ugyanez elmondható a mezőgazdaságról is. Az elmúlt közel sem békés, csendes időszaknak tulajdoníthatóan minden ágazatban eluralkodott a bizonytalanság. Az átalakulás jól látszik, számokban is megmutatkozik: a főbb haszonállatainkból kivétel nélkül kevesebbet vágtak 2021 azonos időszakához képest. A baromfifélék csoportja pedig zuhanórepülésben van. […]

Tovább…

Hamarosan érkezik a baromfi- és kocaállomány után igényelt alkalmazkodási támogatás a gazdáknak

Megjelent az agrárminiszter 18/2022. (VII. 13.) AM rendelete a baromfi- és kocaállomány után igénybe vehető kivételes alkalmazkodási támogatás részletes feltételeiről. A rendelet célja, hogy a baromfi- és sertéságazatot sújtó, kivételesen magas mértékű termelési költségek részbeni ellentételezésével hozzájáruljon a termelési feltételek biztosításához és ezen keresztül az élelmiszerbiztonság folyamatos fenntartásához és a piaci egyensúlyhiányok kezeléséhez.  […]

Tovább…

A 7 sertés klónjait emberi segítség nélkül, a mesterséges intelligencia készítette el

A kínai kutatók által kidolgozott módszer egyes szakértők szerint segíthet enyhíteni a gyorsan fogyó sertéshús problémáját. A kínai Nankaj Egyetemen működtetett mesterséges intelligencia létrehozta hét sertés tökéletes klónját – számolt be róla az Interesting Engineering. Ahogy a portál rámutatott: a folyamat emberi beavatkozás nélkül zajlott le, ami kisebb tudományos mérföldkőként azonosítható. […]

Tovább…

Miért fontos a sertések visításának elemzése?

Egy nemrégiben megjelent, a sertések hangadásáról szóló tudományos publikáció széles körű médiafigyelmet kapott. 16 neves európai tudós több mint 7000 sertéshangot elemzett különböző gazdaságokban. Miért lenne érdekes megérteni a sertések hangalakját? A jobb megértés segíthet a sertéstenyésztőknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak – magyarázza Dr. Irene Camerlink sertésjóléti szakértő. […]

Tovább…

A sertéstakarmányok szemcseméretének szűkítése

Még nagyon sok felfedezésre váró dolog van. Ez a véleménye sok szakértőnek, aki a sertéstakarmányok szemcseméretét tanulmányozza. Bár már sok kutatás folyt annak kiderítésére, hogy létezik-e olyan szemcseméret, amelyet hengeres vagy kalapácsos malomban érnek el, és amely optimális a sertések teljesítménye szempontjából. A szemcseméret a baromfi teljesítményét is befolyásolja. […]

Tovább…

A mesterséges intelligencia segít megtudni, miről röfögnek a disznók

Állatjóléti megfontolások motiválták azt a nemzetközi kutatást, amelynek eredményeit a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány ismerteti. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia alkalmas lehet a házisertések (Sus scrofa domestica) a horkantástól a visításig terjedő, meglepően sokféle hangadásának dekódolására. […]

Tovább…

A pellet szemcsemérete – hatása a sertés és baromfi bélrendszerének egészségére

A szemcseméret fontos tényező, amely meghatározza a takarmányhatékonyságot és a bélrendszer egészségét sertéseknél és baromfiknál. A takarmányfeldolgozásnak ezért fejlődnie kell, és egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a pellet jellemzői, a bélrendszer egészsége és a mikrobióta közötti összetett kölcsönhatásokra.
A genetika fejlődése olyan kereskedelmi baromfi- és sertéstörzseket hozott létre, amelyek minimális takarmánybevitel mellett is jobb teljesítményt nyújtanak (növekedés, szaporodás stb.). […]

Tovább…