Igen ritka, igen drága – állítólag aromásabb és selymesebb is, mint a fekete –, ilyen a fehér kaviár

A fehér kaviár az albínó tokhalak ikrája, és ritkasága miatt mindig is vagyonokba került. Népszerűségét a koronavírus-járvány sem törte meg: ugyanannyi fogy belőle, mint amennyi korábban.
Az albínó tokhalak ritkaságnak számítanak, kis százalékban fordulnak elő, különleges színük a melanin termelését gátló genetikai rendellenesség miatt alakult ki. A kaviár iránti igény a vad tokhalak szinte teljes kihalásához vezetett. […]

Tovább…

7 kivétellel jól szerepeltek a barackpálinkák a Nébih tesztjén

Biztonsági és minőségi szempontok mentén is ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta csapata a barackpálinkák tulajdonságait. A hivatal laboratóriumában többek között a termékek tényleges alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, valamint illóanyag-tartalmát is megvizsgálták. A tesztelt barackpálinkák többsége élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői alapján mindenben megfelelt a jogszabályban előírtaknak. Két kivétel volt, az egyiknél magasabb, a másiknál alacsonyabb volt a tényleges alkoholtartalom, mint a jelölésen szerepelt. […]

Tovább…

Éledezik a méhek anyai ösztöne – vonzódnak a társasági élet iránt

A méhek társasági élete látszólag ellentmondásos módon alakul ki: a magányosság szerepet játszik a társas viszonyhoz kellő gén megválasztásában. Az utódok anyai gondozása egyike azoknak a viselkedési mozgatórugóknak, amelyek egyes méhfajokat az evolúciós történelmük során egyre inkább a társas életmódhoz vezettek – derült ki egy új kutatásból.
Társadalmi csoportba kerülve a genom maga válaszolhat a nem szociális gének helyett a szociálisabb gének kiválasztásával. A viselkedés és a társadalmi környezet az első, amely megalapozza a jövőbeli molekuláris evolúció színterét. […]

Tovább…

Üvegbe rejtett kiskertek – már sok magyar otthonban van florárium

Mindenkinek akad olyan ismerőse, akinek a környezetében egyszerűen hanyatlásnak indul, kókadozik, majd elpusztul minden szobanövény. Az ő álmuk vált valóra a floráriumokkal, vagyis a palackba, üvegbe, edénybe zárt mini zöld kertekkel, amik néhány világos szabályt betartva gyakorlatilag tényleg kipusztíthatatlanok.
A mutatós beltéri „kiskertekről” a lassan 5 éve főállású floráriumkészítő Muhari Ritát kérdezte a hellovidek.hu. A zuglói műhelyében alkotó Muhari Rita a reklámszakmában szerzett tapasztalatait először egy változatos kínálatú webshopban kamatoztatta, majd mikor, látván, hogy a hobbiként készített floráriumokra mások is igényt tartanának, egyszerűen átnyergelt a minikertek készítésébe. […]

Tovább…

Kényszer nincs, kockázat van a lombikhús, a szója és a rovarok evésében: vizsgálatot indított az alternatív fehérjeforrások értékelésére Nébih

Az éghajlatváltozás, a növekvő népesség és a globalizáció egyaránt arra ösztönzi az emberiséget, hogy keresse a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat. Ezek komplex megközelítést és alapos vizsgálatot igényelnek – mondta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal budapesti központjában. Egyre többen fordulnak az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. A lombikhús, a rovarok és a szója is a vizsgálatokban. […]

Tovább…

Hogy mi van Ojmjakonban? Videón a melltartós tehenek

A Föld leghidegebb településén, a szibériai Ojmjakon faluban házilag készített melltartót raknak fel a tehenek tőgyére, hogy megvédjék őket a jeges hidegtől. A prém melltartók eredetileg kabátokon lévő kapucnik voltak. Az ötletet a 70-es éveiben járó szibériai gazda, Nyikolaj Atlasov valósította meg, aki nem akarta, hogy a tehenei tovább szenvedjenek a téli – 45 Celsius-fokos hidegben. Az állatok a tőgyének finom, érzékeny bőre így biztonságban vannak. […]

Tovább…

A húsfogyasztás visszaszorítása segíthet csökkenteni egy világjárvány kockázatát az ENSZ szerint

A húsfogyasztás visszaszorítása úgy segíthet csökkenteni egy világjárvány kockázatát, hogy a környezet megóvásához is hozzájárul. Ezt az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) fogalmazta meg, a Chatham House új tanulmányának bejelentésével párhuzamosan. A szakemberek szerint, ha az emberiség tovább pusztítja a bolygó ökoszisztémáit, akkor veszélybe kerül a világ élelmiszerellátása. Azért, hogy a biológiai sokféleség hanyatlása ne gyorsuljon, szerintük muszáj elmozdulni a növényi alapú táplálkozás felé. […]

Tovább…