Hazai kutatók tökéletesítették 3 őshonos magyar halfaj tenyésztését

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezte el csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatással az ország vezető mezőgazdasági kutatóintézményeit magában foglaló konzorcium – közölte Horváth Ákos projektvezető. […]

Tovább…

Teljesen átírja az agrárképzést a gyakorlat érdekében

Alsóbodok község Szlovákiában, a Nyitrai kerületben, a Nyitrai járásban 10,19 km² területtel, 190 méter tengerszint feletti magasságon. Innen származik az 1967-es születésű Fehér Sándor, a a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem professzora. Sokrétű szellemi munkát végez. Sohasem elégedett meg az agrármérnöki szakmával, rendre próbára tette magát más területeken. […]

Tovább…

MATE-DJP együttműködés jött létre a magyar mezőgazdaság digitalizációjáért

Szándéknyilatkozatot írt alá Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megbízott rektora és a Digitális jólét program (DJP) szakmai vezetője a digitalizáció agrár- és logisztikai területein való együttműködésről. Gál András Levente szerint a DJP az elmúlt időszakban már eredményes együttműködést valósított meg a jogelőd Szent István Egyetemmel a kormány által 2019-ben elfogadott Magyarország digitális agrár stratégiájának (DAS) kidolgozása, annak végrehajtása, valamint Kárpát-medencei és nemzetközi kiterjesztése kapcsán. […]

Tovább…

Egy új kezdettel ért véget a Szent István Egyetem története: megalakult a MATE

Az egykori Szent István Egyetem jogutódjaként megalakult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az agrárium és a vidékfejlesztés az egyik leggyorsabban fejlődő képzési és tudományterület. Így a tudásszint emelése, korszerűsítése elengedhetetlen, ehhez kapcsolódva rendkívüli szükség van a szakmai, elméleti és gyakorlati képzés, valamint az agrárszakmák iránti elkötelezettség, küldetéstudat erősítésére. […]

Tovább…

Hús helyett zöldségekből készült különleges szalámi-szabadalom a Szent István Egyetemen

Különleges innováció: egy ritka élelmiszer gyártása kezdődhet meg a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködésében. Nem csak a vegetáriánusok, de a húsevők számára is a boldog és egészséges életmód záloga lehet a SALAdMI. A szabadalom igazi mérföldkőnek számít, mert a kutatási eredmények létrehozása és a kutatási eredmények piacképes termékekként való megjelenítése általában két markánsan elkülönülő folyamat. […]

Tovább…

Fűben-fában orvosság: mit kínál a gyógynövényismerő és -felhasználó képzés?

Gyógynövényismerő és felhasználó képzést indít a Szent István Egyetem, 2021. február 1-től Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. A jelentkezőket megismertetik annak a szólásnak a konkrét igazságtartalmával, hogy fűben-fában orvosság van. Viszont az, hogy melyikben milyen, ahhoz szükséges a gyógynövényes szaktudás. A különleges képzés részleteiről írtunk. […]

Tovább…

Alapítványi fenntartásba került az agráregyetem, 199 embert kirúgtak

Az egyetem 2021. január 1-től államilag elismert, de nem az államháztartás kötelékében működő intézménnyé válik. Ennek részeként megváltak 199 dolgozótól. A fenntartó egy külön erre a célra létrehozott, állami alapítású vagyonkezelő alapítvány lesz. Az intézmény továbbra is számíthat állami forrásokra, az állam a jövőben is hozzájárul a felsőoktatási alapfeladatok ellátásához. Mindezt egy, az állam és az Egyetem között 15-20 évre kötött, hosszú távú garanciákat magába foglaló keretszerződés biztosítja. Ebben 3-5 éves egyedi finanszírozási megállapodások jönnek majd létre. […]

Tovább…

Magyar találmánnyal az élelmiszerhamisítók ellen: lebuktatja a csalást az új felfedezés

Több rafinált és illegális megoldás van arra, hogy a boltokban kapható paradicsomos termékeket egyes előállítók élelmiszerhamisítással a fogyasztók számára tetszetősebb színűvé, ízűvé és állagúvá alakítsák. A Szent István Egyetem kutatóinak vizsgálata közelebb hozta azt a pillanatot, amikor egy egy ilyen termék a minőségellenőrzési rendszeren már nem felel meg. A módszer létrejöttét a közeli infravörös spektroszkópia és az elektronikus nyelv használata teszi lehetővé. […]

Tovább…