Egy új magyar mezőgazdasági fejlesztés is hozzájárul a fenntartható vegyipar létrehozásához

Az oldószereket számtalan területen használják fel, többek között a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban. Ezek az anyagok a legtöbb esetben fosszilis alapúak, ami nagy környezeti terhelést jelent a bolygónak. Ráadásul világszerte egyre elterjedtebbek, ugyanis csak szerves fajtájából éves szinten több millió tonnát használ fel az emberiség. Erre a problémára keresett megoldást Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja, aki egy környezetbarát alternatíva, az eukaliptol alkalmazásával tenné fenntarthatóbbá a vegyipart. […]

Tovább…

Szürreálisnak tűnő SZIE-szabadalmak: okos tojás, zöldségszalámi és különleges takarmány

A gödöllői központú Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködése több hasznos és fontos fejlesztést eredményezett. A legújabb szabadalmak között okos tojás, zöldségszalámi és különleges takarmány fejlesztéséről is beszámoltak. Az együttműködés mérföldkőnek számít a Területi Innovációs Platform működésében, amiben a felsőoktatási intézmény regionális tudásközpontként vesz részt – a fejlesztőkkel és a hallgatókkal közösen – a szabadalmak gyártásában, forgalmazásában, megjelenésében és a piacra vitelében is. […]

Tovább…

Emberi fogyasztásra is alkalmas lehet a légylárva az ausztrál kutatók szerint

A húsnál és a növényi fehérjénél is fenntarthatóbb és egészségesebb választás lenne a tudósok szerint, ha a légylárva elterjedne emberi táplálékként. Ugyanis magasabb a cinktartalma, mint a húsé, és több benne a kalcium, mint a tejben. Ráadásul kevesebb, mint fél hektáron tenyésztett fekete katonalégy lárva több fehérjét tartalmaz, mint 1200 hektáron nevelt szarvasmarha vagy 52 hektárnyi szója. A Queensland egyetem kutatói egy új tanulmányban fejtették ki, miért is kellene légylárvát ennie az embereknek. […]

Tovább…

Hibrid búzák, gombaölő és feromonok fejlesztésével javítja a gazdálkodás hatékonyságát a BASF

A világ egyik legnagyobb agrár-érdekeltséggel is rendelkező cége, a BASF világos és mérhető célokat határozott meg a vállalat működésében annak érdekében, hogy hozzájáruljon a fenntartható mezőgazdaság 2030-ig történő fellendítéséhez. Terveik szerint hozzásegítik a gazdákat ahhoz, hogy egy tonna megtermelt terménynél 30 százalékos CO2-kibocsátás csökkenést érjenek el. A termelés hatékonyságát hibrid búzák, gombaölő szer és feromonok fejlesztésével is javítják. […]

Tovább…

Kivédhetők a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai a szőlőtermesztésben a szalmabor készítésével

Egyre nagyobb gondot okoz a borászoknak a klímaváltozás, viszont a szőlő töppesztéssel részben, vagy akár teljesen orvosolhatóak az időjárási viszontagságok által okozott károk. Európában ezt a módszert leggyakrabban a déli országokban alkalmazzák. Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának tanársegédje észak-olaszországi tanulmányi útja során ismerkedett meg a töppesztési eljárással, amely segít koncentrált alapanyagból minimális veszteséggel előállítani magas minőségű szalmaborokat. […]

Tovább…

Tojásból készítenek tejhelyettesítő termékeket a Szent István Egyetem kutatói

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is több kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. […]

Tovább…

Kevesebb antibiotikum a takarmányban: közel 1 milliárdos támogatásból fejlesztett takarmánykiegészítőket a magyar-kanadai cég és a SZIE

Egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben az élelmiszergyártók és a fogyasztók is. Ez komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartása végett keresnek alternatív megoldásokat. Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben fejleszt olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítő termékeket, amelyekkel kevesebb antibiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. […]

Tovább…

Robothalak használatával vizsgálták a halak rajban úszásának energiafelhasználását

A évszázadok óta vizsgálják a jelenséget, amikor sok hal együtt, összehangoltan úszik. Azonban ezzel kapcsolatbak egy alapkérdésre nem sikerült választ találni. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói a Max Planck Állatviselkedéstani Intézet (MPI-AB), a Konstanzi Egyetem és a Pekingi Egyetem tudósaival együttműködve nemrég bizonyították a korábbi feltevést, hogy a halak energiát spórolnak a rajban úszással. A régóta megválaszolásra váró kérdés feltárásához meg kellett mérni a rajban úszó halak energiafelhasználását. […]

Tovább…