Fűben-fában orvosság: mit kínál a gyógynövényismerő és -felhasználó képzés?

Gyógynövényismerő és felhasználó képzést indít a Szent István Egyetem, 2021. február 1-től Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. A jelentkezőket megismertetik annak a szólásnak a konkrét igazságtartalmával, hogy fűben-fában orvosság van. Viszont az, hogy melyikben milyen, ahhoz szükséges a gyógynövényes szaktudás. A különleges képzés részleteiről írtunk. […]

Tovább…

Alapítványi fenntartásba került az agráregyetem, 199 embert kirúgtak

Az egyetem 2021. január 1-től államilag elismert, de nem az államháztartás kötelékében működő intézménnyé válik. Ennek részeként megváltak 199 dolgozótól. A fenntartó egy külön erre a célra létrehozott, állami alapítású vagyonkezelő alapítvány lesz. Az intézmény továbbra is számíthat állami forrásokra, az állam a jövőben is hozzájárul a felsőoktatási alapfeladatok ellátásához. Mindezt egy, az állam és az Egyetem között 15-20 évre kötött, hosszú távú garanciákat magába foglaló keretszerződés biztosítja. Ebben 3-5 éves egyedi finanszírozási megállapodások jönnek majd létre. […]

Tovább…

Élelmiszermérnök lett az év borásza a Magyar Bor Akadémia kiírásán

Borbély Tamás, a Szent István Egyetem egykori hallgatója nyerte el a Magyar Bor Akadémia által megszervezett “Év Bortermelője Magyarországon 2020” díjat. Az egyetem közleménye szerint az idén 30. alkalommal kihirdetésre került elismerés borászati körökben hazánk egyik legrangosabb hazai méltatásának számít. A Magyar Bor Akadémia felkérésére több mint 300, a bor ágazathoz kötődő szakember küldte el a jelölését. Ezek alapján végül 5 neves borászt választottak ki a végső szakaszba. […]

Tovább…

Precíziós állattenyésztés: vízágyas matracokon pihenve készülnek az optimális tejtermelésre a kaposvári tehenek

Hamarosan extra kényelemben érezhetik magukat a Szent István Egyetem szarvasmarhái az intézmény Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában, ahol egy precíziós tejtermelő laboratóriumot építenek. A fejlesztés elkészültével a tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd. Az automatizált istállóban a tehenek vízágyas matracokon pihenhetnek majd. Erre azért van szükség, mert az állatok akkor termelnek tejet, ha pihennek. […]

Tovább…

Magyar találmánnyal az élelmiszerhamisítók ellen: lebuktatja a csalást az új felfedezés

Több rafinált és illegális megoldás van arra, hogy a boltokban kapható paradicsomos termékeket egyes előállítók élelmiszerhamisítással a fogyasztók számára tetszetősebb színűvé, ízűvé és állagúvá alakítsák. A Szent István Egyetem kutatóinak vizsgálata közelebb hozta azt a pillanatot, amikor egy egy ilyen termék a minőségellenőrzési rendszeren már nem felel meg. A módszer létrejöttét a közeli infravörös spektroszkópia és az elektronikus nyelv használata teszi lehetővé. […]

Tovább…

Kivédhetők a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai a szőlőtermesztésben a szalmabor készítésével

Egyre nagyobb gondot okoz a borászoknak a klímaváltozás, viszont a szőlő töppesztéssel részben, vagy akár teljesen orvosolhatóak az időjárási viszontagságok által okozott károk. Európában ezt a módszert leggyakrabban a déli országokban alkalmazzák. Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának tanársegédje észak-olaszországi tanulmányi útja során ismerkedett meg a töppesztési eljárással, amely segít koncentrált alapanyagból minimális veszteséggel előállítani magas minőségű szalmaborokat. […]

Tovább…

Tojásból készítenek tejhelyettesítő termékeket a Szent István Egyetem kutatói

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is több kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. […]

Tovább…

Kevesebb antibiotikum a takarmányban: közel 1 milliárdos támogatásból fejlesztett takarmánykiegészítőket a magyar-kanadai cég és a SZIE

Egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben az élelmiszergyártók és a fogyasztók is. Ez komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartása végett keresnek alternatív megoldásokat. Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben fejleszt olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítő termékeket, amelyekkel kevesebb antibiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. […]

Tovább…