Fűben-fában orvosság: mit kínál a gyógynövényismerő és -felhasználó képzés?

Gyógynövényismerő és felhasználó képzést indít a Szent István Egyetem, 2021. február 1-től Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. A jelentkezőket megismertetik annak a szólásnak a konkrét igazságtartalmával, hogy fűben-fában orvosság van. Viszont az, hogy melyikben milyen, ahhoz szükséges a gyógynövényes szaktudás. A különleges képzés részleteiről írtunk.

A felsőoktatási intézmény tájékoztatója szerint sok olyan hasznos információt tanítanak a képzésen résztvevőknek, mint hogy a mézeskalács ízesítése mellett a szegfűszeg torokgyulladásra is kiválóan alkalmazható, hogy a kakukkfű lehet citromillatú is, továbbá a gyógynövény-kivonatokkal gátolható egyes magvak vagy éppen a burgonya csírázása. Mindezen ismeretek továbbadásában van jelentős szerepe a SZIE Kertészettudományi Karán működő Gyógy- és Aromanövények Tanszék munkatársainak és kutatóinak. A kutatások középpontjában a gyógynövények részletesebb megismerése, a hazai alapanyagtermelés támogatása áll. A szakértők – hazai és külföldi hallgatók segítségével – választ keresnek olyan kérdésekre, hogy például

miként tárolhatók a zöld fűszernövények a legkisebb aromaveszteség nélkül, vagy melyik levendulafajtát milyen célra érdemes telepíteni?

A Gyógynövényismerő és -felhasználó képzés különleges tudást mutat az érdeklődőknek
A Gyógynövényismerő és -felhasználó képzés különleges tudást mutat az érdeklődőknek

Ezért hasznos és fontos a gyógynövényes tudás

A gyógynövények ismerete azonban a hétköznapok során is hasznos lehet – hívják fel a figyelmet a szakemberek – , ráadásul a tendencia azt mutatja, hogy egyre gyakrabban választanak hazai vagy más égövről származó gyógynövényeket, gyógynövény-készítményeket a szintetikus gyógyszerek helyett az emberek Magyarországon is. A téli időszakban például előtérbe kerülnek a megfázásra, meghűlésre alkalmazható gyógyfüvek, így az immunrendszer erősítéséhez a C-vitamin-tartalmú csipkebogyóra, az Amerikából honosított kasvirágra vagy éppen az egzotikusan hangzó ginzenggyökérre is érdemes több figyelmet szentelni – írták.

Hatékony megoldások az egészség érdekében

A felsőlégúti panaszok enyhítésére szolgálhat a klasszikus hársfatea, a görcsös köhögést pedig a kakukkfű, a fehérmályva gyökere vagy a szöszös ökörfarkkóró virágai is enyhíthetik. Inhalálásra legnépszerűbb a kamilla virágzatából, a borsmenta vagy az eukaliptusz leveleiből készített lepárolt illóolaj. Kevésbé ismert tény, hogy a mézeskalács ízesítésekor használt szegfűszeget a torokgyulladás kezelésére is hatékonyan alkalmazható fájdalomcsillapítóként. Ugyanerre a panaszra javasolt az északról származó izlandi zuzmó is.

A természet kincseihez nem csak a téli megbetegedések alkalmával érdemes fordulni. Hasznos segítséget nyújthatnak a krónikus panaszok esetében is. Gyomorhurut vagy visszatérő emésztési problémák esetén különösen ajánlott a cickafark hajtása vagy virágzata, a gyömbérgyökér vagy a jólismert köménymag. A babateák nélkülözhetetlen alapanyaga az édeskömény, míg alvászavar esetén a macskagyökér, a komlótoboz és a citromfű tehet jó szolgálatot.

Bár az egyes gyógynövények a hétköznapok során is alkalmazhatóak, mégis érdemes szem előtt tartani, hogy ez nem mindig veszélytelen.

A piacon található számos készítmény közül sajnos nehéz kiválasztani a minőségileg hatásos és ugyanakkor biztonságos termékeket, éppen ezért kiváló lehetőség a SZIE képzése, melyen belül professzionális ismereteket lehet megtanulni a témában.

A Budai Campuson található Gyógynövényismerő és -felhasználó posztgraduális szakirányú továbbképzésről, illetve a jelentkezési feltételekről bővebben itt lehet olvasni. A gyógynövényágazathoz kapcsolódó általános és technológiai ismeretek elsajátítására pedig a Szent István Egyetem gyöngyösi Károly Róbert Campusán és a keszthelyi Georgikon Campusán is lehetőség van.

A Gyógynövényismerő és -felhasználó képzés célja

A gyógynövénytermesztő szakemberek képzése, akik a szakirányú továbbképzés elvégzését követően alkalmasak gyógynövények kis-és nagyüzemi körülmények között történő termesztésére egyaránt, ezen kívül elhelyezkedhetnek gyógytermékeket gyártó, forgalmazó cégeknél, továbbá az egészségmegőrző kiegészítő programokat is alkalmazó, wellness szolgáltatásokat nyújtó centrumokban, szállodákban.

A részvétel feltételei:

A képzésben agrár-, orvos- és egészségtudományi, gazdaságtudományok, műszaki, pedagógusképzés, sporttudomány vagy természettudományi képzési területen, alapképzésben vagy osztatlan képzésben (korábban egyetemi vagy főiskolai képzésben) szerzett mérnöki vagy nem mérnöki oklevéllel rendelkezők vehetnek részt.

Az oklevélben szereplő szakirányú végzettség:

az alapvégzettség mérnöki vagy nem mérnöki jellegétől függően gyógynövényalkalmazási szakmérnök vagy gyógynövényalkalmazási szakember.

A képzés indításának feltétele: A képzés legalább 15 fő jelentkezése esetén indul.

Főbb tanulmányi területek

Alapozó ismeretek: speciális gyógynövényismeret, hatóanyagok, a drogminőséget befolyásoló tényezők, gyógynövények gyűjtése és termesztése.

Specifikus és módszertani ismeretek: gyógynövények elsődleges és másodlagos feldolgozása, minőségbiztosítási kérdések, gyógynövény alapú termékek forgalmazásának lehetőségei, fitoterápia – alapismeretek, pályázati rendszerek és jogi ismeretek, gyakorlati fogások és ismeretek.

Az ideális jelentkező

Agrár- vagy orvos- és egészségtudományi képzési területen szerzett végzettséggel rendelkező szakember, aki már hosszabb – rövidebb időt eltöltött a szakmájában. Szakmai gyakorlat a felvételnek nem előfeltétele, de a gyakorlattal rendelkezők a felvétel során előnyben részesülhetnek.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Induló tanfolyamok a Szent István Egyetemen Több tanfolyam is indul a közeljövőben a gödöllői Szent István Egyetem szervezésében, melyekre már elindult a jelentkezés. Cikkünkben összeszedtük az ...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Tanácsadók mondhatják meg a jövő gazdáinak, mit te... A Szent István Egyetemen 2000 óta minden évben megrendezik a Szent István Előadást, melyen hagyományosan egy kiemelkedő munkásságú professzor tart elő...
Gyógynövények a takarmányban: miért jó a komló és ... Komoly kutatások vizsgálták, milyen hatásokat eredményeznek a gyógynövények a takarmányban. Az eredményekből kiderült, hogy akár olyan hatásfokkal véd...
Február végén nyílik a Pest megyei vállalkozásokat... Megjelent 4,5 milliárd forint keretösszeggel a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) eszközberuházásait támogató pályázati felhívás más...
Fejlesztik a magyar orvos-, élelmiszer- és agrárin... Szoros kooperáció a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, partneri kapcsolat a kutatásokban és fejlesztésekben hazai, regionális és európai szin...