A boltokban vagy van, vagy nincs csemegekukorica. Most épp van…

Az elmúlt hetekben nem egy vidéki üzletben hiánycikk lett a csemegekukorica: hiába keresték a mirelitet és a konzerveket, eltűntek a polcokról. Még november elején több Szombathelyen és környékén élő is panaszkodott arra, hogy az utóbbi időszakban nemegyszer tapasztalta: hol kapni, hol egyáltalán nem kapni sem mirelit, sem konzerv csemegekukoricát a boltokban. […]

Tovább…

Ínyencfalatok házilag – kifizetődik az otthoni gombatermesztés

Olcsóbb és jövedelmezőbb megoldás lehet otthon gombát termeszteni, ha nem akarunk hatalamas összegeket költeni ezekre a zöldségekre. Már több helyen lehet vásárolni az országban termelődobozokat, amelyek tartalmazzák a sprórákat, az oltóanyagokat, így már csak várni kell az első gombanövendékekre. Ezek a blokkok lehetővé teszik azt, hogy otthoni körülmények között termeszthessünk gombákat […]

Tovább…

Vetni novemberben? Egy sor olyan zöldség van, amelyik szinte bármikor elültethető

Akad jó néhány olyan zöldség, amely nagyon hamar termőre fordul, így rövid időn belül lehet otthon friss termésünk. Így november közepe felé haladva vigyázzunk arra, hogy inkább cserépben vagy konténerben, melegebb helyen termesszünk zöldséget, még akkor is, ha hamar betakarításra alkalmasak lesznek. Hiszen bármikor lehetnek fagyok reggelente. […]

Tovább…

Hálás társ a csipkebogyó: már az a mag is kikel, ami rostálás közben pottyan le a földre

Számos vélemény szerint igen népszerű a csipkebogyó, s bár a termesztése még nem is annyira nagy falat, a betakarítás annál inkább munkaigényes és aprólékos feladat. A csipkebogyóból készült lekvárt sokan keresik, de a növény más módon feldolgozott formái, többek között az olaj sem népszerűtlen a vásárlók körében. […]

Tovább…

Aki szorgalmas és gyors, tízezreket kereshet a gyűjtögetéssel

egyetlen bevétele, a szezon pedig lassan véget ér. Most annak néztünk utána, milyen volt az idei makktermés, mennyit fizetnek a szorgos kezeknek a vidéki erdészetek. De mire jó egyáltalán az összegyűjtött makk? Bár nemcsak állati, de emberi fogyasztásra is alkalmas, remek csemege, elsősorban mégsem ezért gyűjtik […]

Tovább…

Tart az egykori sláger-élelmiszernövény másodvirágzása – Hollandiában

 „A 19. század elején a hajdina a második legnagyobb mennyiségben termesztett növény volt a rozs után” – mondta Peter Brul, organikus növénytermesztési tanácsadó. „Abban az időben ez az ország egyik alapélelmiszere volt.” Azonban a 20. században egyre jobban hozzáférhetővé váló műtrágyáknak köszönhetően a gazdák átálltak az olyan, nagyobb hozammal bíró, jobban jövedelmező növényekre, mint a burgonya. […]

Tovább…

Rendkívüli, 14 százalékos kamattámogatás az aszály kárvallottjainak

ntésének megfelelően rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program, 14 százalék kamattámogatással. A kedvezményes  folyószámlahitel-konstrukciót az igazoltan aszálykárt szenvedett növénytermesztő és a Tenyésztési Információs Rendszerben regisztrált állattartó (beleértve a halgazdálkodókat) vállalkozások igényelhetik. […]

Tovább…

Egyre borsosabb áron juthatunk a vitaminbomba káposztafélékhez

brokkoli, a kelbimbó, sőt a karalábé is ugyanabba a növényi családba tartozik, egyetlen közös őssel. Már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották a vadkáposztát, sőt a nemesítését is ők kezdték el, amely végül különböző növényeket eredményezett. A káposztafélék napjainkra világszerte az emberi táplálkozás fontos részét képezik. […]

Tovább…