Erre csettinthetnek az ínyencek: 70 (!) aranyéremmel ismerték el Berlinben a minőségi magyar borokat

Eddig is előkelő helyet foglaltak el a minőségi magyar borok a világban, de a Berliner Wine Trophy versenyen szerzett 70 magyar aranyérem okkal tölti el büszkeséggel a nyertes borászatokat, és szolgál a borkedvelők örömére. Igazán kellemes meglepetéseket és hatalmas eredményeket hozott tehát az idei tavasz több magyar borászatnak.
Az aranyéremmel díjazottak között szerepel többek között a Soltész Pincészet, a Grand Tokaj Zrt., a Simigh Családi Pincészet, a Varga Pincészet, a Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, a Kern-Bor és Pezsgőház Kft. […]

Tovább…

Búcsú több millió liter olasz bortól: fertőtlenítő készülhet az eladhatatlan készletből

Elképesztő nagy mennyiségű bor maradt az olaszországi bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. A készletből egy javaslat szerint fertőtlenítőszert készítenének. A Coldiretti mezőgazdasági szervezet felmérése alapján tavaly 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i állás szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek. […]

Tovább…

Megdőlt a rekord a világ egyik legpatinásabb jótékonysági borárverésén

Minden korábbit jóval felülmúló áron, 780 ezer euróért, vagyis nagyjából 276 millió forintért vettek meg egy hordó burgundi bort a világ egyik legrégibb jótékonysági borárverésén a franciaországi Beaune-ban, Burgundiában. A 160. Hospices de Beaune karitatív aukción egy névtelenséget kérő kínai vevő ajánlotta meg a korábbi rekordot kereken 300 ezer euróval meghaladó árat a vezértételért, egy 228 liter bort tartalmazó hordóért. […]

Tovább…

Megszavazták az új bortörvényt: fokozatosan az internetre költözik az adminisztráció

A borászatról és a szőlészetről szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével egyszerűsödjön a szőlő-bor ágazat adminisztrációja. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba. Az adminisztrációs terhek csökkentésének technikai alapját az ePincekönyv rendszer biztosítja, így az ágazati ügyintézés fokozatosan átkerül az elektronikus térbe. […]

Tovább…

Élelmiszermérnök lett az év borásza a Magyar Bor Akadémia kiírásán

Borbély Tamás, a Szent István Egyetem egykori hallgatója nyerte el a Magyar Bor Akadémia által megszervezett “Év Bortermelője Magyarországon 2020” díjat. Az egyetem közleménye szerint az idén 30. alkalommal kihirdetésre került elismerés borászati körökben hazánk egyik legrangosabb hazai méltatásának számít. A Magyar Bor Akadémia felkérésére több mint 300, a bor ágazathoz kötődő szakember küldte el a jelölését. Ezek alapján végül 5 neves borászt választottak ki a végső szakaszba. […]

Tovább…

Szintet ugrott a magyar borkampány külföldön: új módszerrel népszerűsítik a hazai borvidékeket

A magyar borvidékeket bemutató, ismeretterjesztő szakmai kisfilmsorozatot indított az Agrármarketing Centrum. A videók célja bemutatni és megszerettetni hazánk szőlőtermesztésének és borkészítésének változatos világát és a kiváló minőségű magyar borokat. A nemzetközi közönségnek készült sorozat elsősorban az exportfejlesztést segíti. Főként a nemzetközi borszakma és a bort szerető, értő közönségnek szól, de a szőlővel és a kulturált borfogyasztással ismerkedők számára is sok izgalmas pillanatot ígér. […]

Tovább…

Kivédhetők a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai a szőlőtermesztésben a szalmabor készítésével

Egyre nagyobb gondot okoz a borászoknak a klímaváltozás, viszont a szőlő töppesztéssel részben, vagy akár teljesen orvosolhatóak az időjárási viszontagságok által okozott károk. Európában ezt a módszert leggyakrabban a déli országokban alkalmazzák. Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának tanársegédje észak-olaszországi tanulmányi útja során ismerkedett meg a töppesztési eljárással, amely segít koncentrált alapanyagból minimális veszteséggel előállítani magas minőségű szalmaborokat. […]

Tovább…

Hibirdek és klónok Tarcalon: fajtagyűjtemény dűlőtúrát tartott a Tokaji Kutatóintézet

Tokaj-Hegyalján a régi időkben kékszőlőt is termesztettek. A vegyes fajtájú ültetvényeken az egyik fajta adta a savat, a másik a cukrot, és a szőlőt egyben szüretelve dolgozták fel. A Tokaji Kutatóintézet fajta- és klónbemutatóján csemegeszőlőket is lehetett látni, valamint számos régi fajtát, hibridet és Furmint klónt kóstolhattak az érdeklődők. Jelen volt a kevésbé ismert Fehér járdovány, a Lisztes fehér, a Lisztes piros, a Gyöngyszőlő, a Kübeli és a Purcsin fajta is. […]

Tovább…