70 milliárd forint támogatás is érkezhet az élelmiszeriparba és a borászatba idén

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a Vidékfejlesztési Programban – mondta Nagy István agrárminiszter egy budapesti sajtótájékoztatón. A miniszter ismertette, hogy az agrártárca tavaly októberben újra megnyitotta az élelmiszeripari fejlesztést szolgáló felhívást 50 milliárd forintos keretösszeggel. 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozó üzemek számára, 10 milliárd forintot pedig a borászati üzemek számára különítettek el. A felhívásra idén január és április között lehetett támogatási kérelmet benyújtani. […]

Tovább…

Túl alacsony áron vásárolnák fel a termést, tőkén maradhat a szőlő

Bár a zöld­szüret miatt a tavalyinál kisebb lesz a szőlőtermés, a felvásárlók alacsony árakat hirdettek meg, és túl kis mennyiséget vennének át. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának várakozásai szerint az idei szőlőtermés 4,5-4,8 millió mázsa körüli lesz. A tavalyi kiváló hozamok után felhalmozódott, jókora hazai és európai borkészletek miatt meghirdetett zöldszüret a tanács becslése szerint 440 ezer mázsával csökkentette a borszőlőtermést. Mindezt azzal együtt is, hogy az eredetileg közöltnél végül kisebb területen szedték le a szőlőtermelők az éretlen fürtöket. […]

Tovább…

Fontos szerepet és 10 milliárd forintot kap a borászati ágazat a Vidékfejlesztési Programban

Számos olyan családi gazdaság termeszt szőlőt, majd készít bort, akik részesei a magyar vidéknek és számos munkahelyet teremtenek – mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kecskeméten, a 40. országos borverseny megnyitóján. Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy fontos szerepet szántak a borászati ágazatnak a Vidékfejlesztési Program kidolgozásában is. Éppen ezért bízik benne, hogy az elmúlt évek támogatáspolitikai és szakmapolitikai intézkedései hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazat egyre stabilabban és sikeresebben működjön, és egyre jobb eredményeket érjen el. […]

Tovább…

Sörre bor, bármikor? Most végre kiderült

Vajon számít-e, hogy milyen sorrendben iszunk? Ezzel kapcsolatban végeztek kísérleteket német és angol tudósok, akik megdöntöttek egy hiedelmet is. A „Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör!” mondás minden bizonnyal népi megfigyelésen alapul, de az eredmények egészen mást mutattak a vizsgálatok után. Leírjuk, mire jutottak a német Witten/Herdecke Egyetem és az angol University of Cambridge kutatói a különféle alkoholok sorrendjének hatásait tesztelve. A Magyar Mezőgazdaság bukkant rá a Science Daily cikkére, ezt szemléztük. Több kultúrában is azt gondolják, hogy a sör-bor sorrend betartásával nem kerül bajba. Viszont ha fordítva (borra sör) iszik, kegyetlen másnaposság lesz a büntetése. Az angol nyelvben így […]

Tovább…

Sok magyar terméket vesznek meg a japánok: keresett a liba- és kacsahús, a méz és a bor

A világ egyik legnagyobb Élelmiszer és Ital Szakkiállítása a FOODEX Japan, amelyen immár 12. alkalommal szervezett közösségi magyar megjelenést az Agrármarketing Centrum. A 2019. március 5-8-ig tartó, kizárólag szakmai látogatóknak nyitott eseményen 14 magyar kiállító mutatkozott be. Ők az ázsiai piacon népszerű és jól eladható termékekkel – liba- és kacsahús, likőrök, mézek, borkülönlegességek, fagyasztott élelmiszerek – várták az érdeklődőket. A tokiói esemény az ázsiai térség egyik legnagyobb élelmiszerágazati rendezvénye, amelyen tavaly 83 ország közel 3500 kiállítója mutatta be termékeit a közel 73 ezer látogatónak. A FOODEX Japan Nemzetközi Élelmiszer és Ital Szakkiállítás 162 négyzetméteres magyar standján idén 14 kiállító mutatkozott […]

Tovább…

A digitalizáció és az informatika teret hódít a borkészítésben is

Az informatika és a digitalizáció teret hódít a borászatban is. Az ágazat pedig igyekszik kihasználni a fejlődés lehetőségeit. Ezzel kapcsolatban rendeznek Borjog és Bormarketing Konferenciát 2019. március 1-én a budapesti New York Palotában. Az esemény szakmai partnere a Miniszterelnökség és az Agrárminisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – írta a Magyar Mezőgazdaság. A Borjog és Bormarketing Konferencia indulása óta évről évre világos célokat tűz ki. Elsősorban hathatós felülete kíván lenni a magyar borért dolgozó szőlészeknek, borászoknak, szakmai szervezeteknek, és kormányzati szereplőknek. Az együttműködő szervezetek a legmagasabb szinten képviseltetik magukat a konferencián. Nagy István agrárminiszter nyitja meg az […]

Tovább…

Kevesebb bort termel a világ, emiatt nagyot nőhetnek a magyar borárak

Több mint 5 százalékkal emelkedtek a magyar borárak az idei év első felében, és nem kizárt a további drágulás sem. Az áremeléseket a borászatok termelési költségeinek növekedése, illetve az európai szőlőtermelő terület régóta tartó csökkenése indokolja. Hiába nőttek a minimálbérek Magyarországon, a munkáltatóknak komoly gondot okoz, hogy egyre kevesebb s szőlészeti munkákba bevonható munkaerő. […]

Tovább…