Digitális jelölőrendszer indult a borászatoknak, könnyítést és terhet is hozhat egyszerre

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal egy EU-s előírással összhangban április 1-jén digitális tápértékjelölési rendszert indított a borászati termékekre – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten. […]

Tovább…

Villányi borász lett az év bortermelője a Magyar Bor Akadémia kiírásán

Március első vasárnapján a budapesti Marriott Hotelben, egy gálaebéd keretében adták át a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet. A kitüntetést Günzer Tamás villányi borász érdemelte ki. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért adományozható. […]

Tovább…

Pezsgősztori Champagne-ban és Budafokon

Alain Delon, Eiffel-torony, francia csók, baguette, Mona Lisa és sanzon. Sokáig lehetne sorolni, hogy mennyi mindennel büszkélkedhetnek a franciák, és ha ez nem volna elég, még a pezsgőt is hozzá lehet tenni a listához. Az ünnepi ital feltalálója ugyanis egy francia bencés rendi szerzetes, Dom Perignon, aki az hautvillers-i apátságban tevékenykedett. […]

Tovább…

Adható-e adómentesen ajándékba külföldi pincészettől beszerzett borászati termék?

A 451/2023. kormányrendeletben az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó szabályoktól eltérően mentes az adók alól a közvetlenül forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt Btv. 1. § 3. pontja szerinti borászati termék reprezentációs és nem reprezentációs vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy ajándékként történő juttatása. […]

Tovább…

Évek óta alacsony szinten stagnál a magyar borimport, a pezsgő viszont előretör

5 év alatt háromszorosára nőtt és tavaly már meghaladta a 120 pincészetet a pezsgőt előállító pincészetek száma. Ez köszönhető a különleges, minőségi pezsgők irányába növekvő fogyasztói igénynek és a kormányzat által az elmúlt egy évtizedben a pezsgőkészítés elől lebontott bürokratikus gátaknak. […]

Tovább…

Ezüstök és bronz: két balatoni bort is díjaztak a GROW du Monde borversenyen

Másodszor rendezték meg a GROW du Monde borversenyt, ami az olaszrizlingek nem hivatalos világbajnoksága. 2023-ban Horvátország volt a házigazda, a versenyt Kutjevóban, az eredményhirdetést és konferenciát Eszéken rendezték meg. Két dél-balatoni borász is elismerésben részesült a nívós versenyen. […]

Tovább…