Évek óta alacsony szinten stagnál a magyar borimport, a pezsgő viszont előretör

5 év alatt háromszorosára nőtt és tavaly már meghaladta a 120 pincészetet a pezsgőt előállító pincészetek száma. Ez köszönhető a különleges, minőségi pezsgők irányába növekvő fogyasztói igénynek és a kormányzat által az elmúlt egy évtizedben a pezsgőkészítés elől lebontott bürokratikus gátaknak. […]

Tovább…

Ezüstök és bronz: két balatoni bort is díjaztak a GROW du Monde borversenyen

Másodszor rendezték meg a GROW du Monde borversenyt, ami az olaszrizlingek nem hivatalos világbajnoksága. 2023-ban Horvátország volt a házigazda, a versenyt Kutjevóban, az eredményhirdetést és konferenciát Eszéken rendezték meg. Két dél-balatoni borász is elismerésben részesült a nívós versenyen. […]

Tovább…

Először azt mondták, lehetetlenség a bioszőlő, másképp lett

A biológiai növénytermesztésben kevés a tapasztalat és sok a kihívás, sokat számítanak a termőhelyi adottságok és persze az adott év időjárása, a talajadottságok és a környező kultúrák hatása. Ám a keceli kistérségben található Imrehegy mellett bioszőlőt is termesztő Nagy Roland úgy véli, a döntő a gazda körültekintő, megelőző jellegű és elszánt hozzáállása, tapasztalata és bátorsága. […]

Tovább…

Egyablakos ügyintézést biztosít az ePincekönyv, de csak a 2024-es szürettől

Várhatóan a jövő évi szürettől 12 hatósági ügyben lesz lehetőség elektronikus ügyintézésre a szőlő-bor ágazatban, derült ki az ePincekönyv kialakítására indított projekt záróeseményén az Agrárminisztériumban. Az ePincekönyv használata nem lesz kötelező a kisüzemi bortermelőknek és azoknak, akik 3 év átlagában 10 hektárnál kisebb területen művelnek szőlőt. […]

Tovább…

Villányi világszínvonal: Kövesdi Zsófia kapta az Év Nemzetközi Női Borásza címet

Németország legnagyobb internetes borértékelő portálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023″ címmel tüntette ki. Magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. A német szakportál évente több, mint 10 ezer tételt kóstol és értékel a világ minden részéről. […]

Tovább…