Elmozdulás a 100%-ban szójamentes étrend felé

A szójaliszt fenntartható alternatív összetevőkkel való teljes helyettesítésének költség- és teljesítménykorlátjait leküzdeni igencsak nagy feladat, és komoly kihívást jelent. Viszont egyre nagyobb ütemben növekszik a kereslet a megoldás iránt. Egy új koncepciót igazoló tanulmány első megállapításai ugyanakkor kimondottan pozitív irányt mutatnak. […]

Tovább…

Hogyan lehet termékenyebbekké tenni a kocákat?

A termelőknek szorosan figyelemmel kell kísérniük a magas kockázatú csoportokba tartozó kocákat, és az állománygazdálkodásra kell összpontosítaniuk. Így maximalizálhatják a nőivarú sertések reprodukciós potenciálját. Az alábbiakban a kocák és az állomány termelékenységét befolyásoló tényezőket, a termelékenységi méréseket, valamint a kocák termékenyebbé tételére vonatkozó tippeket tárgyaljuk. […]

Tovább…

Reflektorfényben az újszerű tejipari megoldások az EuroTieren

Az EuroTier 2022-es eseményére 141 országból több mint 106 000 látogató érkezett. A tejtermelők biztosak voltak benne, hogy az eseményen új ötleteket találnak gazdaságaik hatékonyabb működtetéséhez, mivel rengeteg technológia és berendezés volt kiállítva. A tehenek kényelmének megőrzése és az egészséges borjak felnevelése volt az a két terület, amellyel a kiállításon számos gyártó részletesen foglalkozott […]

Tovább…

Kecskefarm és kiváló minőségű sajt lett a válások utáni újrakezdés eredménye

Tudás, tapasztalat és pénz nélkül vágtak bele tíz éve a tejhasznú kecsketartásba és a tejfeldolgozásba – mesélte Drávai László, a csóri Drávai Családi Gazdaság alapítója. Drávai László villanyszerelőként végzett, de dolgozott szakápolóként és nyomdai koordinátorként is. Felesége, Zsuzsi közgazdász. Postavezető volt, amikor megismerkedtek. Közvetlenül válás után mindketten a tökéletes újrakezdést remélték a kapcsolattól. Lacinak akkor már volt két kecskéje. […]

Tovább…

Reflektorfényben a tenyésztett és az alternatív fehérjék

A tenyésztett fehérje a következő három évben árparitásba kerül a hagyományos aprított hússal, de az azonos textúra és íz elérése valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe. Benjamina Ballag, a Higher Steaks Limited alapítója és vezérigazgatója szerint az egykor a lakosság számára megfizethetetlennek tartott tenyésztett sejtek feldolgozásának költségei gyorsan csökkennek. […]

Tovább…

Rostban gazdag takarmányok sertéseknek. Előnyök és hátrányok

A gabonafélék és a fehérjekiegészítők általában biztosítják a sertések számára a szükséges energiát és tápanyagokat. Tekintettel azonban a magas igényekre és árakra, a sertéstenyésztőknek alacsony költségű alternatív melléktermékeket kell találniuk a sertések takarmányozására. A legtöbb ilyen magas energia- és tápanyagtartalmú melléktermék rostban gazdag. Ennek pozitív és negatív hatásai egyaránt vannak […]

Tovább…

A sertéstenyésztés felelős az összes ammóniakibocsátás 12%-áért

A sertéseket gyakran hasonlítják az olimpikonokhoz: az istállóban töltött 5-6 hónap alatt kiválóan kell teljesíteniük. Ehhez friss levegőre van szükségük. A kutatások kimutatták, hogy a szúrós ammóniával teli sertésólak nem nyújtanak a kiváló teljesítményhez szükséges elhelyezést. A sertéstenyésztés intenzívebbé válása a kereskedelmi sertéstelepek ammóniakibocsátásának magas koncentrációjához vezetett. […]

Tovább…