A túlélés érdekében lekerülhet az igazi hús az asztalokról

Túl sok húst eszünk. Ez pedig nem csak a saját egészségünk szempontjából káros, hanem a többi élőlény jólléte miatt is. Hiszen hatalmas a környezetterhelése annak, ahogyan a húst általában előállítjuk. A laborhús, a rovarfehérje és a növényekből készült húspótló termékek mutatnak olyan irányt, ami hosszú távon is fenntartható megoldást hozhat a húsfogyasztás okozta kihívásokra. […]

Tovább…

New Yorkban nyert szakmai díjat egy magyar cég a húshelyettesítő termékek versenyén

Nemzetközi sikerre számít a húshelyettesítő termékek piacán a Plancraft Innovációs Kft. A cég vezetői úgy vélik, az Egyesült Államokban már az idén eljöhet az áttörés – közölte a budapesti székhelyű cég az MTI-vel. Hetényi Csaba, a vállalat társalapítója eddigi fejlesztéseik visszaigazolásaként értékelte, hogy nemrég elnyerték a legjobb húshelyettesítőnek járó díjat a New York-i Plant Based World Expo rendezvényen, a növényi alapú élelmiszerek legjelentősebb nemzetközi szakkiállításán. […]

Tovább…

A húsfogyasztás visszaszorítása segíthet csökkenteni egy világjárvány kockázatát az ENSZ szerint

A húsfogyasztás visszaszorítása úgy segíthet csökkenteni egy világjárvány kockázatát, hogy a környezet megóvásához is hozzájárul. Ezt az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) fogalmazta meg, a Chatham House új tanulmányának bejelentésével párhuzamosan. A szakemberek szerint, ha az emberiség tovább pusztítja a bolygó ökoszisztémáit, akkor veszélybe kerül a világ élelmiszerellátása. Azért, hogy a biológiai sokféleség hanyatlása ne gyorsuljon, szerintük muszáj elmozdulni a növényi alapú táplálkozás felé. […]

Tovább…

Emberi fogyasztásra is alkalmas lehet a légylárva az ausztrál kutatók szerint

A húsnál és a növényi fehérjénél is fenntarthatóbb és egészségesebb választás lenne a tudósok szerint, ha a légylárva elterjedne emberi táplálékként. Ugyanis magasabb a cinktartalma, mint a húsé, és több benne a kalcium, mint a tejben. Ráadásul kevesebb, mint fél hektáron tenyésztett fekete katonalégy lárva több fehérjét tartalmaz, mint 1200 hektáron nevelt szarvasmarha vagy 52 hektárnyi szója. A Queensland egyetem kutatói egy új tanulmányban fejtették ki, miért is kellene légylárvát ennie az embereknek. […]

Tovább…